Lietuvoje lankosi Jungtinių ekspedicinių pajėgų grupės vadas

Lietuvoje šią savaitę lankosi iš Jungtinės Karalystės atvykęs Jungtinių ekspedicinių pajėgų (angl. Joint Expeditionary Force, JEF) grupės vadas generolas majoras Jimas Morrisas su delegacija. 

„Susitikimo metu kalbėjome apie saugumo situaciją ir grėsmes regione ir aptarėme Jungtinių ekspedicinių pajėgų planus atgrasymo bei, prireikus, gynybos veiksmams rytiniame flange“, – sako Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas V.Rupšys.<br>D.Umbraso nuotr.
„Susitikimo metu kalbėjome apie saugumo situaciją ir grėsmes regione ir aptarėme Jungtinių ekspedicinių pajėgų planus atgrasymo bei, prireikus, gynybos veiksmams rytiniame flange“, – sako Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas V.Rupšys.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2022, 2:27 PM

„Susitikimo metu kalbėjome apie saugumo situaciją ir grėsmes regione ir aptarėme Jungtinių ekspedicinių pajėgų planus atgrasymo bei, prireikus, gynybos veiksmams rytiniame flange“, – sako Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys.

Pasak kariuomenės pranešimo, delegacija iš JK lankosi trečiadienį-ketvirtadienį, oficialaus vizito metu karininkai dalyvavo susitikimuose su Krašto apsaugos ministerijos, Lietuvos kariuomenės vadovybe bei lankėsi NATO energetinio saugumo kompetencijų centre.

Krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius, ketvirtadienį susitikęs su JEF pajėgų Nuolatinės parengties jungtinės vadavietės vadu generolu majoru J. Morrisu, aptarė esamą saugumo situaciją Rusijai telkiant savo pajėgas Baltarusijoje.

M. Abukevičius pabrėžė, kad Rusija kelia vis didesnę karinę grėsmę regiono saugumui ir NATO Aljansui. Viceministras taip pat akcentavo, kad britų karinis buvimas regione yra itin svarbus.

„Jungtinė Karalystė yra ypatingas NATO sąjungininkas, kurio buvimas Baltijos regione turi stiprų atgrasymo elementą. Išskirtinis britų vaidmuo – vienodai mąstančių šalių telkimas regione. Jungtinės ekspedicinės pajėgos yra tiesioginė politinė ir karinė to išraiška. Matome JK vadovaujamas JEF pajėgas kaip vieną iš pirmųjų atsako priemonių į bet kokią krizę“, – sakė krašto apsaugos viceministras M. Abukevičius.

Susitikime su Gynybos štabo viršininku brigados generolu Mindaugu Steponavičiumi JEF vadas aptarė Lietuvos gynybos ir saugumo klausimus bei artėjančias karines pratybas Baltijos jūros regione.

Jungtinės ekspedicinės pajėgos yra brigados dydžio aukštos parengties kovinis vienetas, skirtas reaguoti į netikėtas krizines situacijas Europoje ir už jos ribų: pradedant humanitarine parama, atgrasymu ir baigiant kovinėmis operacijomis. JEF yra visų pirma skirtas greito reagavimo operacijoms, vykdomoms po Europos Sąjungos, NATO ar Jungtinių Tautų vėliava. Jo padaliniai galėtų būti panaudojami ir NATO 5 straipsnio operacijoms.

Jungtinėms ekspedicinėms pajėgoms vadovauja ir branduolį sudaro Jungtinė Karalystė. Savo indėlį pagal poreikį – sausumos, jūrų ir oro pajėgų karinius vienetus – skiria dar šešios valstybės (Danija, Estija, Latvija, Lietuva, Nyderlandai ir Norvegija).

Nuo 2016 metų pradžios JEF operaciniame štabe Nortvude Jungtinėje Karalystėje tarnauja Lietuvos karininkas. Lietuva šioms pajėgoms skiria kuopos dydžio vienetą, kuris veikia Danijos kariuomenės kovinės grupės sudėtyje, taip pat mediką, priskirtą JK karo lauko ligoninei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.