Skambios bylos desertui tėškė mįslingą ekspremjero skambutį

Nors politinės korupcijos bylą teisėjai varto 4 metus, ji vis pažeria netikėtumų. Vienas tokių – buvusio premjero skambutis, kurį teisiamas Eligijus Masiulis prisiminė tardamas paskutinį žodį teisme.

Specialiųjų tarnybų agentų ilgai sektą E.Masiulį (priekyje) galutinai įklampino iš R.Kurlianskio paimti pinigai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Specialiųjų tarnybų agentų ilgai sektą E.Masiulį (priekyje) galutinai įklampino iš R.Kurlianskio paimti pinigai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Buvęs premjeras A.Butkevičius tikino su tuomete prezidente D.Grybauskaite neaptarinėjęs E.Masiulio reikalų.<br>T.Bauro nuotr.
Buvęs premjeras A.Butkevičius tikino su tuomete prezidente D.Grybauskaite neaptarinėjęs E.Masiulio reikalų.<br>T.Bauro nuotr.
„MG Baltic“ teismas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„MG Baltic“ teismas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eligijus Masiulis<br>V.Skaraičio nuotr.
Eligijus Masiulis<br>V.Skaraičio nuotr.
Eligijus Masiulis, Raimondas Kurlianskis<br>T.Bauro nuotr.
Eligijus Masiulis, Raimondas Kurlianskis<br>T.Bauro nuotr.
Eligijus Masiulis<br>T.Bauro nuotr.
Eligijus Masiulis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 18, 2022, 6:40 AM, atnaujinta Feb 19, 2022, 1:04 AM

Apie tai, kad tapo specialiųjų tarnybų taikiniu, tuometis Liberalų sąjūdžio vadovas E.Masiulis tvirtino pirmiausia išgirdęs iš premjero pareigas ėjusio socialdemokratų premjero Algirdo Butkevičiaus – iki kratų dar buvo likęs mėnuo.

Apie tą ekspremjero skambutį 2016 metų balandžio 9-osios pavakarę teisiamasis E.Masiulis prabilo tik po šešerių metų, praėjusią savaitę Vilniaus apygardos teisme tardamas paskutinį žodį.

Pasak buvusio liberalų vedlio, priekaištaudamas dėl jam reiškiamos kritikos A.Butkevičius tada užsiminė iš tuometės prezidentės Dalios Grybauskaitės girdėjęs, kad netrukus bus išsiaiškintos visos E.Masiulio sutuoktinės sąskaitos užsienio bankuose, o jis pats turėsiąs daug problemų dėl įtartinų savo ryšių.

Tuo metu buvo kilęs triukšmas dėl to, kad socialdemokratų valdoma Birštono savivaldybės taryba įtartinomis aplinkybėmis už mažą kainą išnuomojo pastatą bendrovei, kuri į patalpas įsileido tuomečio premjero A.Butkevičiaus dukters Indrės Vaitasės verslą.

Apie šią situaciją ne kartą kritiškai tada kalbėjo ir vienas tuometės opozicijos lyderių E.Masiulis.

Tą skambutį, anot teisiamojo, jis tada praleidęs pro ausis: „Palaikiau tai dėl kritikos įsižeidusio žmogaus kalba su kažkokiais neaiškiais perspėjimais.“

Tik vėliau E.Masiulis ėmė suprasti, kad A.Butkevičiaus užuominos nebuvo iš piršto laužtos: „Akivaizdu, kad premjeras pats nebūtų išsigalvojęs tokių aplinkybių.

Aišku, kad tokią informaciją jis buvo bent girdėjęs.“

Įspėjimo nepaklausė

„Lietuvos ryto“ pakalbinto E.Masiulio nuomone, kažkas panašaus galėjo būti rašoma slaptose pažymose, kuriomis tada buvo gąsdinami ir politikai, ir įvairių tarnybų vadovai.

„Buvo gyvenama pažymų pasaulyje. Dabar jau aišku, kad jos buvo rašomos ir apie mane, nes po 2016 metų Seimo rinkimų man buvo prognozuojamos aukštos pareigos“, – kalbėjo buvęs liberalų lyderis.

Teismo jau išnagrinėtoje byloje teigiama, kad tuo metu, kai sulaukė premjero skambučio, E.Masiulis su tuomečiu koncerno „MG Baltic“ valdybos nariu Raimondu Kurlianskiu jau buvo aptarę pinigų sumas, kurias jie patys vadina paskola, o prokurorai – kyšiu.

Bet praėjus mėnesiui po A.Butkevičiaus įspėjimo E.Masiulis, su R.Kurlianskiu susitikęs restorane „Time“, verslininko dar kartą paprašė pinigų.

„Matyt, tuomet iki galo neįvertinau šio skambučio turinio, man tai neatrodė labai grėsminga.

Aš, kaip ir kitų partijų vadovai, daug bendravau ir su verslininkais, ir su kitais žmonėmis.

Matyt, premjeras žinojo kažką daugiau ir net galėjo sužlugdyti teisėsaugos kruopščiai planuojamą operaciją.

Jei būčiau buvęs įtaresnis ir atsargesnis, žinoma, viskas galėjo pakrypti kitaip. Jeigu tada būčiau turėjęs dabartinę patirtį, būčiau susimąstęs, kas čia vyksta.

Bet tuomet atrodė, kad A.Butkevičius tiesiog kalba kažkokius vėjus“, – „Lietuvos rytui“ sakė E.Masiulis.

Tuo metu jau nesikalbėjo

„Lietuvos ryto“ pakalbintas A.Butkevičius nebuvo girdėjęs baigiamosios E.Masiulio kalbos teisme, tačiau prisiminė su juo vykusį pokalbį.

Politikas pripažino opozicijos atstovui iš tiesų priekaištavęs dėl žeriamos kritikos jo dukrai, tas pokalbis esą buvęs piktas: „E.Masiulis rėmėsi melaginga informacija.

Sakiau jam, kad naudojasi savo ryšiais su LNK, kad mane apšmeižtų.“

Tačiau A.Butkevičius tikino apie E.Masiulio sutuoktinės sąskaitas užsienio bankuose nieko nežinojęs, todėl esą negalėjo apie tai kalbėti.

Ekspremjeras taip pat teigė su D.Grybauskaite neaptarinėjęs galimų E.Masiulio problemų, jokių pažymų apie jį nematęs, bet žinojęs, kad prezidentė liberalų lyderį globojo.

Nesudomino ir tulpės

E.Masiulis dar tyrimo metu prokurorų paprašė buvusio premjero skambutį įtraukti į bylą, o patį A.Butkevičių teisme apklausti kaip liudytoją. Tačiau šie prašymai buvo atmesti.

Bylos dalimi netapo ir tulpių paštu pramintas E.Masiulio ir D.Grybauskaitės susirašinėjimas elektroniniu paštu.

Tuometė prezidentė iš elektroninio pašto tulpes@lrpk.lt liberalų vadovui siųstuose laiškuose, kuriuos buvo paviešinęs „Lietuvos rytas“, aptardavo įvairias politines aktualijas.

Tačiau D.Grybauskaitei artimas politikas vis tiek tapo specialiųjų tarnybų taikiniu.

„Buvo susidaręs įspūdis, kad aš artimai bendravau su prezidente, bet kai kurie politikai, konservatoriai, su ja bendravo dar artimiau.

Galbūt tuo pažymų pasauliu buvo pasinaudota tam, kad aš būčiau patrauktas iš kelio ir į valdžią žengtų konservatoriai“, – svarstė E.Masiulis.

Jo nuomone, korupcijos byla perbraižė Lietuvos politikos žemėlapį.

Į korupcijos skandalą įklimpusio Liberalų sąjūdžio rėmėjų balsai 2016 metų Seimo rinkimų pirmajame ture atiteko konservatoriams, tačiau po antrojo turo pergalę šventė valstiečiai.

Planą kūrė Turniškėse?

Beje, kilus korupcijos skandalui buvo pasklidę kalbų, kad tai nebuvo netikėta ne tik D.Grybauskaitei, bet ir neoficialiu jos patarėju vadintam dešiniųjų patriarchui Vytautui Landsbergiui.

Kalbėta, kad tuomečio Liberalų sąjūdžio lyderio sulaikymo išvakarėse slaptieji sąjungininkai buvo susitikę Turniškėse, kur esą tarėsi, kaip į tai reikės sureaguoti ir kokių veiksmų gali tekti imtis.

Kalbų apie Turniškėse įvykusį D.Grybauskaitės ir V.Landsbergio susitikimą „Lietuvos rytui“ pripažino girdėjęs ir E.Masiulis: „Kas tai galėtų paneigti?

Bet įrodymų, kad, be kitų temų, galėjo būti aptariama ir mano tema, neturiu.“

Vis dėlto buvęs politikas mano, kad D.Grybauskaitė bei jos artimiausiais sąjungininkais laikyti konservatoriai anksčiau ar vėliau turėjo svarstyti, kaip iš liberalams nemalonios situacijos išpešti kuo daugiau naudos.

Skubiai grįžo į Vilnių

Akivaizdu, kad „be penkių minučių“ premjeru vadintam E.Masiuliui iškelta byla galėjo smarkiai sujaukti dešiniųjų planus po būsimų Seimo rinkimų perimti valdžią.

Aišku ir tai, kad įtakingi veikėjai jau negalėjo sustabdyti įsibėgėjusio traukinio. Todėl atrodo visai logiška, kad būtent tuo metu galėjo būti priimtas sprendimas į Vilnių iš Briuselio grąžinti Gabrielių Landsbergį.

Apie tai, kad atsisako Europos Parlamento nario mandato, dabartinis konservatorių lyderis paskelbė kitą dieną po to, kai E.Masiulis įkliuvo su kyšiu.

G.Landsbergis neneigė, kad tai padaryti jį paskatino liberalų lyderiui mesti kaltinimai.

Dešiniųjų politikas tuomet aiškino, kad jis yra priverstas grįžti į Vilnių dėl visuomenės nusivylimo jaunaisiais politikais, kurį esą būtina išsklaidyti.

Atvėrė duris valstiečiams

Kita vertus, prieš skandalą skelbtos įvairios visuomenės nuomonės apklausos rodė, kad G.Landsbergis yra E.Masiulio šešėlyje ir neturi jokių realių šansų pretenduoti į Vyriausybės vadovo postą.

Vis dėlto, matyt, nebuvo iki galo numatyta, kad Liberalų sąjūdžiui mestas šešėlis būtinai duris į valdžią atvers konservatoriams. Taip ir atsitiko – pro šias duris 2016 metų rudenį vykusiuose rinkimuose žengė valstiečių Ramūno Karbauskio ir Sauliaus Skvernelio duetas.

Pastarojo iškilimą D.Grybauskaitė pasitiko sukandusi dantis. Ji S.Skvernelį laikė pavojingu populistu ir E.Masiuliui rašytuose savo laiškuose prognozavo, kad toliau bus tik blogiau.

Laidą prilygino kyšiui

Intrigomis apraizgyti politikos užkulisiai persikėlė ir į teismo salę.

Teisiamųjų suole atsidūrę liberalai E.Masiulis, Gintaras Steponavičius ir Šarūnas Gustainis ne kartą prokuroro klausė, kodėl šalia jų nesėdi konservatoriai Laurynas Kasčiūnas ir Mantas Adomėnas, taip pat gavę paramą savo įkurtoms viešosioms įstaigoms.

Teisme buvo apklausta daugybė politikų, visi tuomečiai Seimo liberalų frakcijos nariai, o buvęs partijos vadovas E.Masiulis sulaukė kaltinimų ne tik kyšio paėmimu.

„Aš dar nesu girdėjęs, kad Seimo narys, partijos pirmininkas ir vienas opozicijos lyderių būtų teisiamas už dalyvavimą televizijos laidose, o prokuroras kištųsi į vidinę konkurenciją partijoje“, – kalbėjo E.Masiulis.

Bylos duomenimis, jis prašęs R.Kurlianskio atkalbėti Antaną Guogą Liberalų sąjūdžio viduje kurti atskirą frakciją.

Nutrūko politiko karjera

Vienoje apklausų, kai reikėjo atlikti balso mėginius, prokuroras E.Masiuliui davė skaityti F.Dostojevskio knygą „Nusikaltimas ir bausmė“.

„Subtiliai įžūliai ironiška“, – tokį pasirinkimą apibūdino teisiamasis, kuris jau šešerius metus jaučiasi atliekantis bausmę.

„Nuo pirmosios tyrimo dienos mano gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis. Tada pajutau ir viešumo kainą: teko patirti daug psichologinio spaudimo, ką jau kalbėti apie situacijos visai nežinančių žmonių komentarus žiniasklaidai“, – kalbėjo E.Masiulis.

Ši byla padėjo tašką ir 20 metų trukusioje jo, kaip politiko, karjeroje.

„Žinomumą aš išsaugojau, bet reputacijos – ne“, – pripažino E.Masiulis. Šiuo metu jis dirba viešųjų ryšių konsultacijų bendrovėje.

Teismui baigiant nagrinėti bylą prokuroras Justas Laucius buvusiam politikui pasiūlė 7 metų laisvės atėmimo bausmę. Nuosprendis turėtų būti skelbiamas kovą.

Ketveri metai teismo salėje – lyg darbas

Buvusį koncerno „MG Baltic“ valdybos narį R.Kurlianskį, kuris, anot prokuroro, jungė politikos, verslo ir žiniasklaidos pasaulius, siūloma nuteisti pusseptintų metų laisvės atėmimo bausme.

„Byloje surinkta daugybė medžiagos apie Kalėdas, gimtadienius, laisvalaikio praleidimą – matyt, netrukus be STT žinios negalėsime net į mišias nueiti“, – apie ilgus metus trukusį jo sekimą kalbėjo R.Kurlianskis.

Tačiau ketveri metai teismo salėje verslininkui buvo ne bausmė, o darbas – nuo pat teismo proceso pradžios jis viską užsirašinėdavo, atidžiai nagrinėjo bylos medžiagą, tikrino seklių užfiksuotas frazes ir datas.

„Šį darbą turėjau atlikti maksimaliai gerai, o ar jį atlikau gerai, pamatysiu nuosprendžio dieną“, – sakė R.Kurlianskis.

Stropus kaltinimų tyrinėjimas teisiamajam padėjo atlaikyti psichologinę naštą: „Kai perskaičiau kaltinamąjį aktą, atrodė labai baisu, bet kai viską išsinagrinėjau ir pasirašiau, supratau, kad visa tai – tik požiūrio ir vertinimo klausimas.“

Neleistinais ryšiais su politikais kaltinamas verslininkas ir toliau žadėjo neatitrūkti nuo politikos: „Aš tikrai bendravau su politikais, tikrai reiškiau ir tebereiškiu nuomonę apie priimamus sprendimus bei įstatymus. Kartais piktinuosi.

Tai dariau, darau ir darysiu, nes man su tais įstatymais reikėjo ir reikės gyventi, jų laikytis, prisitaikyti prie valdžios sprendimų pasekmių. Aš negaliu apsimesti, kad aklai tikiu gerais valdžios ketinimais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti