S. Cichanouskaja ragina išvesti Rusijos pajėgas iš Baltarusijos

Baltarusių opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja ragina išvesti Rusijos pajėgas iš Baltarusijos ir žada siekti, kad šis klausimas būtų svarstomas Jungtinėse Tautose.

Sviatlana Cichanouskaja.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sviatlana Cichanouskaja.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2022, 7:38 PM

„Reikalaujame išvesti Rusijos pajėgas iš mūsų teritorijos. Ir sieksime, kad šis klausimas būtų apsvarstytas Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje“, – pirmadienį išplatintame pareiškime sakė S. Cichanouskaja.

„Koks bebūtų kiekvienas tolesnis žingsnis prieš Baltarusijos suverenitetą, jis sukels pačių rimčiausių pasekmių“, – pridūrė ji.

Anot jos, svetimų pajėgų buvimui Baltarusijoje nėra „absoliučiai jokios objektyvios būtinybės“.

„Dar neseniai girdėjome patikinimus, Rusijos kariuomenė paliks Baltarusijos Respublikos teritoriją vasario 20 dieną pasibaigus pratyboms. Šiandien – vasario 21-oji, ir Generalinio štabo viršininkas Viktaras Hulevičius pareiškė, kad Rusijos ginkluotųjų pajėgų padaliniai išvyks iš mūsų šalies teritorijos, kuomet „atsiras objektyvi būtinybė“, – teigė baltarusių opozicijos lyderė.

„Taigi, kas dabar nustato šią „būtinybę“? Kas dabar priima sprendimus dėl mūsų šalies teritorijos naudojimo karinei agresijai? Štai ką galvoja patys baltarusiai. Nėra absoliučiai jokios objektyvios būtinybės svetimų pajėgų (buvimui – BNS) mūsų šalyje“, – kalbėjo ji.

S. Cichanouskaja taip pat svarstė, kad galbūt „prižiūrint Rusijos pajėgoms“ Minsko režimui „norėtųsi“ surengti referendumą dėl branduolinių galvučių.

„Galbūt režimui norėtųsi surengti neteisėtą referendumą prižiūrint Rusijos pajėgoms. Referendumą, kuriame baltarusiams siūlys nubalsuoti už tai, kad mūsų šalis liautųsi būti neutrali valstybė be branduolinių ginklų. Tačiau ar legitimumą praradęs žmogus gali garantuoti, kad valdo padėtį dėl Rusijos pajėgų ir kad jos pasitrauks, kai jis nuspręs, jog to reikia?“, – svarstė S. Chichanouskaja.

Kartu su S. Cichanouskaja išplatintame pareiškime opozicijos atstovas Pavelas Latuška teigė, kad pagrindinė grėsmė Baltarusijos suverenitetui yra jos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka.

„Būtent jis, stengdamasis išlaikyti valdžią, pardavinėja šalies nepriklausomybę. Dabar mūsų šalis pasitelkiama konfliktui su draugiška Ukraina, ir tai kelia pavojų Baltarusijos nacionaliniam saugumui. Tai vyksta dėl Rusijos, o ne Baltarusijos žmonių interesų“, – tvirtino opozicionierius.

Jis teigė, kad opozicijos atstovai Europos Sąjungos šalims jau išsiuntė laiškus, kuriuose siūlomos „naujos stiprios sankcijos prieš bendrininkus organizuojant karinį konfliktą“, taip pat žadama surengti konsultacijas su kaimyninėmis valstybėmis, ES, JAV ir Jungtine Karalyste.

Praėjusią savaitę A. Lukašenka pareiškė, kad šalis priimtų branduolinių ginklų, jeigu kiltų kokių nors grėsmių iš užsienio, tarp jos sąjungininkės Rusijos ir Vakarų tebetvyrant įtampai dėl Ukrainos.

Baltarusija kol kas nėra branduolinė valstybė, tačiau sekmadienį šalyje vyks balsavimas dėl konstitucinių reformų, kurios galėtų numatyti Baltarusijai teisinę galimybę laikyti branduolinius ginklus.

Rusija prie sienų su Ukraina yra sutelkusi apie 150 tūkst. karių ir karinės technikos. Vien Baltarusijoje šiuo metu dislokuota kelios dešimtys tūkstančių Rusijos karių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.