Darbo partija atsiribojo nuo M. Puidoko pareiškimų ir svarstys dėl pašalinimo iš partijos

Seimo nariui, darbiečiui Mindaugui Puidokui pareiškus, kad Rusijos sukeltas karas Ukrainoje yra „dėsninga JAV, Europos ir NATO bei Kinijos su Rusija galių kovos pasaulyje išdava“, Darbo partija skelbia atsiribojanti nuo šio politiko pozicijos, o partijos Etikos komisija spręs dėl M.Puidoko pašalinimo iš partijos.

Mindaugas Puidokas<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Puidokas<br>T.Bauro nuotr.
Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Puidokas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mindaugas Puidokas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Viktoras Fiodorovas
 Viktoras Fiodorovas
Viktoras Fiodorovas<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Fiodorovas<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Puidokas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mindaugas Puidokas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 28, 2022, 6:02 PM

Vakarų įtaka karui

Seimo narys M.Puidokas savo feisbuko paskyroje pareiškė, jog Rusijos sukeltas karas Ukrainoje yra „dėsninga JAV, Europos ir NATO bei Kinijos su Rusija galių kovos pasaulyje išdava“.

„Amerikiečių CNN istorinė geopolitinė žemėlapių analizė gerai paaiškina kas dabar vyksta Ukrainoje. Karas ten – dėsninga JAV+Europos/NATO ir Kinijos su Rusija galių kovos pasaulyje išdava! 30 metų po šaltojo karo akivaizdžiai dominavusias JAV ekonomiškai ženkliai aplenkė Kinija, kuri sąjungoje su Rusija dabar turi didžiausią pasaulyje karinę galią.

Pasikeitus galių balansui nuo vienos supervalstybės dominuojamo pasaulio prie kelių galių (multipoliarinio) pasaulio atsirado naujos tarptautinės politinės tvarkos J.Biden valdomos JAV ir Europa susitarti taikiai neturėjo politinės valios ir noro. Vakarų politiniai lyderiai blogai prognozavo savo įtaką pasaulyje ir galias. Kilo karas, kurio galima buvo išvengti. Kentės milijonai žmonių. <...>“, – rašė darbietis.

Pasak M.Puidoko, Lietuvos ir Vakarų valstybių politikai „neturi pakankamai žinių ir istorinio supratimo“.

„Visur matome tik šablonines žinias. Nėra net supratimo apie realią Rusijos ir Kinijos ekonominę ir karinę galią. Ukrainai ir jos žmonėms buvo suteikta apgaulingi pažadai apie greitą NATO ir ES narystę, bet jokių realių saugumo garantijų. Visi kas supranta geopolitiką žinojo, kad Rusija sutinka tik su neutraliu Ukrainos statusu, o bet koks judėjimas link NATO bus sustabdytas be kokiomis priemonėmis. Išglebę Vakarai nenorėjo girdėti kas sakoma.

Donaldas Trump atvirai sakė, kad prie jo toks karas būtų neįmanomas ir jis visada rasdavo būdų susitarti su Vladimiru Putinu. J. Biden to negeba ir yra silpniausias prezidentas JAV istorijoje“, – tvirtino M.Puidokas.

Šalins iš partijos?

Darbo partijos frakcijos Seime atstovė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė portalui lrytas.lt pirmadienį teigė, kad partija atsiriboja nuo M.Puidoko pareiškimų apie karą Ukrainoje, tačiau tolesnį Seimo nario likimą partijoje, anot jos, nuspręs darbiečių Etikos komisija.

„Mūsų partijos pozicija tikrai nesikeitė ir mes smerkiame Rusijos agresijos veiksmus prieš Ukrainą. Tačiau kolega, Seimo narys Mindaugas Puidokas išreiškė kitokią poziciją, kuriai mes griežtai nepritariame ir nuo jos atsiribojame. Tai, ką galėjo nuspręsti Taryba, ji tai ir nusprendė.

Toliau yra kitos procedūros. Aš asmeniškai šiandien kreipiausi į Etikos komisiją prašydama įvertinti pono M.Puidoko pareiškimus ir kaip jie atitinka partijos nario statuto pareigas, mūsų programą ir partijos jau priimtus sprendimus, nes poziciją dėl Ukrainos partijos taryba priėmė ketvirtadienį iš ryto, ir tai buvo partijos pozicija“, – nurodė I.Kačinskaitė-Urbonienė.

Seimo narės teigimu, Darbo partijos nariai šalinami tik gavus Etikos komisijos rekomendaciją. „Kol kas būtų skobota pasakyti dėl sprendimo pašalinti ar nepašalinti“, – pabrėžė I.Kačinskaitė-Urbonienė.

„Klausimas yra labai jautrus, viliuosi, kad komisija kuo greičiau jį išnagrinės“, – pridūrė ji.

Nuo pozicijos atsiriboja

Savo ruožtu Seimo Darbo frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas penktadienį portalui lrytas.lt teigė, kad kolegos pasisakymus vertina neigiamai, ir neabejotinai apie tai su juo padiskutuos.

„Nuomonė tikrai išsiskiria – mes esame iškomunikavę aiškų nepritarimą ir smerkimą Rusijos veiksmų ir agresijos Ukrainoje atžvilgiu. Mes tam nepritariame nei kaip partija, nei kaip frakcija.

Na, o Mindaugas visą laiką su savo nuomone išsiskiria, bet dar neturėjome progos apie tai pakalbėti. Jo paties ketvirtadienį nebuvo Seime, tai galbūt partijos tarybos posėdyje bus kokios diskusijos. Bet pats asmeniškai tikrai nepritariu jo tokiai nuomonei“, – sakė Darbo frakcijos Seime lyderis.

Jeigu darbiečiai vieningai nuspręstų, kad M.Puidoko nuomonė kenkia partijos reputacijai ir nėra jai priimtina, tuomet, pasak V.Fiodorovo, būtų galima imtis konkretesnių veiksmų.

„Kiekvieną dalyką reikia įvertinti. Partijoje yra tam tikri etikos prižiūrėtojai, komisijos, komitetai, kurie tuo užsiima. Galiu pasakyti tik savo nuomonę – manau, kad taip komunikuoti Seimo nariui nederėtų, bet ar tai ką nors pažeidžia, turėtų vertinti partijos etikos komisija.

Aš pats į ją dar nesikreipiau, nes tikėjausi, kad jis dalyvaus Seimo posėdyje ir galėsime apie tai padiskutuoti, tai neturėjau progos nei daugiau informacijos susirinkti, nei su juo pakalbėti“, – aiškino parlamentaras.

„Gal tai jo vienkartiniai pareiškimai. Šiandien pareiškimai buvo pavieniai, jis tiesiog tiki ta savo tiesa, bet be diskusijos man sunku komentuoti“, – pridūrė V.Fiodorovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business