Paviešintas M. Puidoko pasirašytas dokumentas su rimtais įsipareigojimais – glumina: ar išdrįs atsakyti?

Kas gera, prisiminkime, kas bloga, lai išblės. Regis, šia daina vadovaujasi Mindaugas Puidokas, jau pamiršęs, kad buvo pasižadėjęs atsisakyti Seimo nario mandato, jeigu paliks „darbiečių“ gretas.

M.Puidoko pasirašytame dokumente – nemažai rimtų įsipareigojimų.<br>Lrytas.lt koliažas
M.Puidoko pasirašytame dokumente – nemažai rimtų įsipareigojimų.<br>Lrytas.lt koliažas
M.Puidoko pasirašytame dokumente – nemažai rimtų įsipareigojimų.<br>„Lietuvos ryto“ gauta inf.
M.Puidoko pasirašytame dokumente – nemažai rimtų įsipareigojimų.<br>„Lietuvos ryto“ gauta inf.
Mindaugas Puidokas, Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Puidokas, Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda, Mindaugas Puidokas<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda, Mindaugas Puidokas<br>T.Bauro nuotr.
Antanas Guoga, Mindaugas Puidokas, Artūras Skardžius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Guoga, Mindaugas Puidokas, Artūras Skardžius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mindaugas Puidokas<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Puidokas<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Puidokas<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Puidokas<br>V.Skaraičio nuotr.
„Didžiojo šeimų gynimo maršo“ mitingas, Mindaugas Puidokas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Didžiojo šeimų gynimo maršo“ mitingas, Mindaugas Puidokas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mindaugas Puidokas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mindaugas Puidokas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mindaugas Puidokas mitinge prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Puidokas mitinge prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimo narys M.Puidokas – vienas ryškesnių politinių perbėgėlių.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo narys M.Puidokas – vienas ryškesnių politinių perbėgėlių.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

2022-03-29 07:42, atnaujinta 2022-03-29 12:20

M.Puidokas pastarosiomis dienomis nelankė Seimo posėdžių, nes grūmėsi su koronavirusu. Bet skiepus ignoravusio politiko atmintis greičiausiai sutriko dar prieš jam susergant COVID-19.

Prieš kelias savaites M.Puidokas pasitraukė iš Darbo partijos frakcijos, bet buvę jo kolegos įsitikinę, kad politikas turėtų eiti lauk iš Seimo.

Mat iš Darbo partijos būstinės stalčių parlamentarai ištraukė M.Puidoko parašu patvirtintą Kandidato sąžiningumo deklaraciją, kurioje politikas įsipareigojo atsisakyti Seimo nario mandato, jei nuspręstų palikti partiją ar jos frakciją.

Negana to, Darbo partijos sąraše 2020 metais į Seimą kandidatavęs politikas netgi buvo sutikęs būti savotiškai paženklintas: „Įsipareigoju būsimų rinkimų visoje agitacinėje medžiagoje pažymėti, kad esu nepatikimas ir nevertas pagarbos komandos narys, ir sutinku, kad apie tai būtų paskelbta žiniasklaidoje.“

Kai kurie „darbiečiai“ prisiminė, kad siekdamas įtikti partijos vedliui Viktorui Uspaskichui šį dokumentą M.Puidokas tada esą suskubo pasirašyti vienas pirmųjų.

Nusigręžė nuo saviškio

Tačiau „Lietuvos ryto“ prieš kelias dienas kalbintas M.Puidokas aiškino jau neprisimenantis, ar iš viso yra pasirašęs tokią deklaraciją.

Politikas neatmetė, kad buvę partijos kolegos galėjo netgi suklastoti jo parašą: „Labai dėl to nenustebčiau. Iš jų visko galima tikėtis.“

Apie pasitraukimą iš „darbiečių“ gretų M.Puidokas su komanda paskelbė kovo pradžioje, netrukus po to, kai Darbo partija atsiribojo nuo jo pareiškimų apie Rusijos pradėtą karą prieš Ukrainą.

Seimo narys savo komentaruose feisbuke tada dėstė, kad šis karas – Vakarų politikos pasekmė. Jis taip pat reiškė įsitikinimą, kad į valdžią sugrįžus buvusiam JAV prezidentui Donaldui Trumpui ir jo komandai galimybės tokiems karams kilti esą pasibaigtų.

Tokie ir panašūs mokslų daktaru prisistatančio politiko svarstymai supykdė kitus Darbo partijos frakcijos narius. Jie nuo jų atsiribojo ir pareikalavo, kad M.Puidoko elgesys būtų svarstomas partijos etikos sargų.

Jautė psichologinį smurtą

M.Puidokui grėsė pašalinimas iš partijos, todėl jis suskubo tam užbėgti už akių ir paskelbė, kad pats traukiasi. Jis aiškino negalįs likti partijoje, kuri esą negerbia savo narių.

Seimo narys piktinosi, kad apie „darbiečių“ kreipimąsi į Etikos komisiją jis esą sužinojo tik iš žiniasklaidos.

„Frakcijoje buvo nueita priešpriešos ir politinių intrigų keliu, nes patyčios, necenzūriniai keiksmai ir kolegų žeminimas tapo nuolatiniu dabartinio frakcijos seniūno vadovavimo bruožu“, – atsisveikindamas buvusiems kolegoms kirto M.Puidokas.

Šiuo metu frakcijai vadovauja Viktoras Fiodorovas. Būtent jį ir kitą liberaliam partijos sparnui priskiriamą politiką Andrių Mazuronį politikas kaltino prieš jį taikius psichologinį smurtą.

M.Puidokas aiškino, jog mikroklimatas frakcijoje esą buvo toks nepakenčiamas, kad jis jautėsi lyg įkalinimo įstaigoje: „A.Mazuronis leisdavo sau pasiųsti kitus ten, kur ukrainiečiai pasiuntė rusų karinį laivą. Man net yra grasinęs išdaužyti snukį.“

Buvo priverstas išeiti?

M.Puidokas įsitikinęs, kad ir surasta jo pasirašyta Sąžiningumo deklaracija yra Darbo partijoje ir jos frakcijoje vykstančių intrigų dalis.

Iš pradžių Seimo narys aiškino, kad šioje deklaracijoje minimi įsipareigojimai jam negali būti taikomi, nes iš partijos jis buvo priverstas trauktis dėl buvusių kolegų puolimo.

„Tai jie siekė apsivalyti nuo tokių šiukšlių kaip M.Puidokas“, – politikas priminė jam iš buvusių kolegų lūpų skambėjusius žodžius.

M.Puidokas teigė įvykdęs buvusių politinių bendrakeleivių norą: „Tai buvo jų iniciatyva, todėl nesijaučiu turįs kokių nors įsipareigojimų partijai.“

Be to, politikas tikino apskritai neprisimenantis, ar iš viso pasirašė kokią nors deklaraciją: „Gal man kas ir pakišo kokius raštus, bet jie nesukelia jokių teisinių pasekmių. Mano atveju jie negalioja, nes su manimi buvo pasielgta nesąžiningai – viskas vyko man už nugaros, buvo iškraipyti mano pareiškimai. O aš išėjau gražiai ir kultūringai, nors net nebuvau išklausytas.“

Vyksta vidaus kovos

Pirmas už brūkšnio praėjusiuose rinkimuose likęs ir į Seimą nepatekęs buvęs parlamentaras Petras Čimbaras pasitraukus M.Puidokui galėtų vėl sugrįžti.

Tačiau Darbo partijos Molėtų skyriui vadovaujantis P.Čimbaras tokių vilčių nepuoselėja: „Kol tai nebus įteisinta įstatymais, tos deklaracijos – tuščias reikalas. Be to, visi viską prisimena, tik bando apsimesti. Iš bankų gautų paskolų kažkodėl niekas nedrįsta pamiršti.“

Buvęs parlamentaras svarstė, kad visos partijos bando apsidrausti nuo perbėgimų, bet dar nė vienas pagal sąrašą į Seimą prasmukęs politikas, pakeitęs partiją ar frakciją, mandato neatsisakė, esą tai tik žaidimas.

Tiesa, P.Čimbaras nesmerkė M.Puidoko ir mano, kad pastarasis galėjo tapti frakcijos viduje vykstančios konkurencinės kovos auka: „Žmogus pasakė tai, ką mano, bet nereikėjo jo taip staigiai smerkti, reikėjo išklausyti, padiskutuoti. Bet, matyt, norėta galimą konkurentą pastumti į šoną ir tam pasitaikė proga.“

Atsikratė ir valstiečiai

Beje, tai ne pirmas kartas, kai M.Puidokas pakeičia partiją ir Seimo frakciją. Praėjusią kadenciją jam teko trauktis iš tuomet valdžioje buvusios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos.

Ramūno Karbauskio ir M.Puidoko keliai išsiskyrė po to, kai pastarasis pareiškė norą dalyvauti prezidento rinkimuose ir pažėrė kritikos valstiečiams ir jų kandidatu į šalies vadovus iškeltam Sauliui Skverneliui.

Valstiečių lyderis kaltino M.Puidoką melu, kenkimu partijai ir neslėpė esąs susirūpinęs politiko psichika.

„R.Karbauskis ir Agnė Širinskienė siekia bet kokia kaina mane paversti neadekvačiu asmeniu, kuris nesugeba logiškai mąstyti ir priimti sprendimų“, – tada skundėsi iš valstiečių gretų pašalintas M.Puidokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.