Politologė apie skandalą sukėlusį Z. Jedinskį: partijos atsiribojimai nuo jo pasisakymų yra tik uodegos sukimas

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) vieno iš lyderių, buvusio Seimo nario Zbignevo Jedinskio pareiškimas, kad Lenkijai vertėtų palikti Europos Sąjungą ir NATO bei megzti ryšius su Rusija, supykdė ne vieną. Mykolo Romerio universiteto lektorė, politologė Rima Urbonaitė sako, kad tolerancija tokiems pasisakymams jau tapo žalinga, kritikos ji žeria ir kitoms partijoms, kurios esą nedaro nieko, kad LLRA-KŠS už tokį elgesį atsakytų.

Zbignevas Jedinskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Zbignevas Jedinskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Valdemaras Tomaševskis, Zbignevas Jedinskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Valdemaras Tomaševskis, Zbignevas Jedinskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Valdemaras Tomaševskis, Zbignevas Jedinskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Valdemaras Tomaševskis, Zbignevas Jedinskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Zbignevas Jedinskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Zbignevas Jedinskis<br>V.Skaraičio nuotr.
LLRA-KŠS.<br>T. Bauro nuotr.
LLRA-KŠS.<br>T. Bauro nuotr.
Zbignevas Jedinskis<br>T.Bauro nuotr.
Zbignevas Jedinskis<br>T.Bauro nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Valdemaras Tomaševskis, Zbignevas Jedinskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Valdemaras Tomaševskis, Zbignevas Jedinskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Apr 3, 2022, 1:16 PM

Apie tai politologė kalbėjo „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“.

Reikalauja kolektyvinės atsakomybės

MRU politologė svarstė, kad šiuo metu LLRA-KŠS balansuoja ant itin plonos ribos, kai jau galima būtų kelti klausimą dėl tam tikrų antivalstybinės veiklos požymių.

„Tai yra ne pirmas kartas, ir panašu, kad tos pozicijos nesikeičia. Kvestionuojama kitos valstybės santvarka, aš turiu omenyje jau Lenkiją, nors pats Jedinskis, kai komentuodavome Baltarusijos klausimą, mums aiškino, kaip mes turime nesikišti į kitos valstybės reikalus, bet jau siūlyti Lenkijai išstoti iš NATO ir ES jis visiškai nemato jokių problemų.

Kitaip tariant, tai jau yra tiesioginis siūlymas keisti visą politinę santvarką, ir man atrodo, kad tai yra pateisinimas to, ką daro Putinas. O ką daro Putinas – iš esmės žudo žmones, ką, beje, darė ir Lukašenka 2020 metų pabaigoje, kai tas pats Jedinskis aiškino, kad Lukašenka gina Baltarusijos konstituciją“, – aiškino R.Urbonaitė.

Pasak specialistės, tokių veiksmų tolerancija jau tapo žalinga, nes „niekas nebejaučia jokių ribų“.

„Man atrodo, kad yra dar blogiau pačios LLRA-KŠS pozicija, kurią mes stebime jau ne pirmus metus, kad jų net tie atsiribojimai yra tokie suniveliuoti, kad iš tikrųjų nėra atsiribojimai. Galiausiai mes matome Jedinskį, kuris 2020 metais veda visą partijos sąrašą – tai jūs man pasakykit, kaip gali būti, kad mes atsiribojame, kad tai yra atskira nuomonė, bet tas pats žmogus su ta pačia pavarde veda partijos sąrašą rinkimuose?

Aš šito niekaip nesuprantu, man apskritai atrodo, kad partija jį remia, nes remia savo veiksmais, o tie tokie „dėl varnelės“ pasakymai, kad mūsų nuomonės skiriasi, yra tik uodegos sukimas“, – vertino politologė.

R.Urbonaitė pridūrė, kad ją ne mažiau gąsdina ir tai, jog tam tikra prasme tokius veiksmus pateisina ir Lietuvos Seimo nariai, ir vadina tai nepagarba valstybei.

„Turi būti kategoriški atsiribojimai, mažų mažiausiai kreipimaisi. Net manyčiau, kad visiškai nebūtų radikalu partijoje narystės suspendavimas ar net išmetimas iš partijos. Tai turėjo būti padaryta jau 2020 metų rugpjūtį, bet ne, jis partijos sąrašą vedė“, – prisiminė ji.

Pasak politologės, problema yra ta, kad LLRA-KŠS dėl tokių pasisakymų nuolat išvengia kolektyvinės atsakomybės, pabrėžiant, kad tai yra tik vieno atskiro žmogaus nuomonė.

„Kai nėra sankcijų, kolektyvinės atsakomybės, tai mes turime neišspręstą problemą. Kol jos nebus, tol mes šitų problemų ir neišspręsime. O kai partija visiškai ignoruoja tai, kas vyksta, ir pateikia tokius atsiribojimus, aš vakar klausiau Ritos Tamašunienės pasisakymo Seime, tai aš niekaip negaliu to traktuoti kaip aiškaus atsiribojimo, ir pasakymo, kad man su šituo žmogumi ne pakeliui. 2020 metais buvo pakeliui, tu su juo ėjai į Seimą“, – kalbėjo MRU lektorė.

R.Urbonaitė įvertino ir valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio pasisakymą, kuris taip pat pritarė pozicijai, jog tai esą tik Z.Jedinskio problema.

„Kai 2020 metais ši partija buvo valdančiojoje daugumoje, kas nutiko – nieko nenutiko. Visiškai nieko. ir dabar panašu, kad Ramūnas Karbauskis ir toliau projektuoja, kad jam šitos partijos gali reikėti ateityje, tai nereikėtų ir kažkaip radikaliai kalbėti, reikalauti kažkokių atsakomybių.

Dėl to viską nurašom ant vieno žmogaus problemos ir ignoruojame faktus, kad tas žmogus yra ir vienas iš partijos lyderių, yra nuolat partijos uždenginėjamas, ir dar priminsiu, kad Jedinskis šiuo metu yra vieno iš Seimo narių patarėjas. Atleiskite, čia ką, ne partijos pozicija?“, – piktinosi pašnekovė.

Klausimų turi ir kitoms partijoms

Kalbėdama apie LLRA-KŠS kaip politinę jėgą R.Urbonaitė svarstė, jog akivaizdu, kad šitos partijos rinkėjai toli gražu nėra visi Lietuvos lenkai.

„Labai nemažai šios tautybės žmonių yra nelinkę balsuoti už šią partiją, ir irgi dėl tam tikrų jau gana aiškiai suprantamų priežasčių. Pati partija gana stipriai orientuojasi labiau į savivaldos klausimus, kad ten tą savo rinkėją išlaikytų visais įmanomais būdais. <...> Kol kas jie yra stiprūs keliose savivaldybėse, 2020 metų Seimo rinkimai nebuvo labai sėkmingi, bet aš manau taip yra dėl to, kad tiesiog jau daliai Lietuvoje esančių lenkų tautybės žmonių tokia pozicija yra visiškai nepriimtina ir jie nėra akli. <...> Aš jau klausimų pačiai partijai turiu ne tai, kad nedaug, bet beveik visai neturiu, arba turiu atskiriems žmonėms, nes nesuprantu, ką jie ten veikia“, – teigė R.Urbonaitė.

Ji pridūrė, kad daugiau klausimų turi kitoms politinėms partijoms, nes svarbu žinoti, kad jų pozicija šios partijos atžvilgiu yra aiški.

„Kitaip tariant, aš turiu žinoti, ar prieš kitus savivaldos rinkimus bus pozicijos išsakytos, kokios jos bus. Ar aš po rinkimų vėl galiu tikėtis tokios pačios koalicijos, kokia yra dabar, nes jei galėsiu tikėtis tokios pačios koalicijos, kokia yra dabar, labai rimtai reikės svarstyti savo apsisprendimą, už ką aš balsuosiu“, – pažymėjo politologė.

R.Urbonaitė teigė, kad pačiai LLRA-KŠS reikėtų kuo greičiau išsigryninti, kurią pusę jie palaiko, kitaip esą būtų akivaizdu, kad Z.Jedinskio ir visos partijos nuomonė sutampa.

„Dabar tie atsiribojimai yra tokie nušlifuoti ir tiek nugludinti, kad ten tų atsiribojimų beveik nelieka. Nenoriu kalbėti už pačią partiją, bet tai matant tu keli prielaidą, kad tai yra partijos pozicija. Deja, bet taip. Jei tu neatsiriboji ir nepriimi radikalių sprendimų, tu tai toleruoji ir tam tikra prasme su tuo sutinki“, – pažymėjo ji.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.