G. Landsbergis: kelios valstybės griežtai prieštarauja naftos embargui, pasiūlymas gali būti išbrauktas

Europos Komisijos (EK) rengiamame šeštojo sankcijų Rusijai paketo projekte atsiras siūlymai ir dėl naftos embargo, tačiau kelios Europos Sąjungos (ES) valstybės iki šiol tam griežtai prieštarauja, todėl jie gali būti išbraukti, tvirtina Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2022, 11:10 AM, atnaujinta Apr 13, 2022, 11:48 AM

„Tikrai kalbama (dėl naftos embargo, – aut.past.). Kol kas turime griežtą prieštaravimą iš kelių valstybių, bet Komisijos pradėtame rengti šeštojo paketo projekte yra pasiūlymai dėl naftos. Juos gali išbraukti su vėlgi kategorišku veto, bet kol kas derybos vyksta“, – sakė G.Landsbergis.

Tiesa, ministras neįvardijo, kokios šalys nepritaria tokioms sankcijoms Rusijai, tačiau yra žinoma, kad pastaruoju metu daugiausiai kliūčių vieningam Bendrijos sprendimui dėl naujų ribojimų kelia Vengrija, kuri yra ypač priklausoma nuo rusiškų energijos išteklių.

Dėl sankcijų taip pat abejoja Vokietijos, Austrijos, Italijos vyriausybės.

Seime į Lietuvą kreipęsis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį paragino europiečius nebefinansuoti Rusijos karo mašinos ir kuo greičiau atsisakyti rusiškos naftos bei dujų. Tačiau kartu jis išreiškė iš abejonę, ar Europa tam ryšis.

Lietuvos užsienio reikalų ministras dėl to teigė suprantantis ir Ukrainos atsakymą Vokietijai, kad ši nepageidauja jos lyderio vizito.

„Manau, kad yra atsikratyta bet kokio diplomatinio mandagumo. Valstybė, kuri kariauja karą, kurios žmonės žūsta kiekvieną dieną, vaikai žudomi, moterys prievartaujamos, manau, gali leisti sau atsisakyti būti diplomatiškai mandagi. Kiek aš irgi palaikau ryšį su ukrainiečiais, tikrai daug nuoskaudų yra dėl veto, dėl tam tikrų trukdžių ir stabdžių.

Jie tai išreiškia tokiu būdu. Matyt, jeigu tai būtų kitos aplinkybės, tai būtų galima kitaip ir vertinti. Dabar belieka tik juos suprasti“, – kalbėjo jis.

Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris antradienį pareiškė, kad kartu su kitais ES vadovais pasisiūlė apsilankyti Ukrainoje, tačiau gavo atsakymą iš Kijevo, jog jo kelionė yra „nepageidaujama“.

Antrą kadenciją Vokietijos prezidento pareigas einantis socialdemokratas F.W.Steinmeieris buvo užsienio reikalų ministras dviejose buvusios kanclerės Angelos Merkel vyriausybėse.

Jis jau seniai žinomas dėl savo Maskvai palankios pozicijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.