Viceministras Ž. Tomkus: Madride turi būti priimti sprendimai dėl atgrasymo ir gynybos sustiprinimo Aljanso rytinėje dalyje

Krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus NATO būstinėje Briuselyje susitiko su NATO generalinio sekretoriaus pavaduotoju kylantiems saugumo iššūkiams Davidu van Weelu bei pavaduotoju gynybos politikai ir planavimui Jörgu See.

Vėliavos.<br>V.Balkūno nuotr.
Vėliavos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 14, 2022, 4:13 PM

„Rusijos karas prieš Ukrainą yra esminis lūžis, jis negrįžtamai keičia Europos ir globalų saugumą. Rusija yra ilgalaikė karinė grėsmė, todėl Aljansas privalo stiprinti kolektyvinius atgrasymo ir gynybos pajėgumus“, – sako krašto apsaugos viceministras.

Viceministro teigimu, kalbame ne tik apie priemones, kuriomis būtina nedelsiant stiprinti mūsų regiono saugumą, bet ir ilgalaikę NATO adaptaciją įvairiose gynybos srityse bei kokią įtaką tai daro NATO pajėgumų planavimo procesui.

Susitikimų metu aptartas Lietuvos gynybos finansavimas ir spartinama kariuomenės modernizacija, valstybės ir visuomenės gebėjimas atsakyti į hibridines grėsmes, energetinis saugumas.

Viceministras akcentavo, kad Lietuva ne tik didina gynybos finansavimą, ankstina prioritetinės karinės įrangos ir technikos įsigijimą, bet ir stiprina NATO pajėgas priimančios šalies pajėgumus. Pasak Ž. Tomkaus, kovos laukas šiandien apima įvairias erdves, todėl būtina stiprinti nacionalinį ir kolektyvinį pasirengimą atsakyti į hibridinio pobūdžio saugumo ir gynybos iššūkius.

Aljanso sprendimai dėl gynybos adaptacijos bei naujosios NATO strateginės koncepcijos bus priimami NATO viršūnių susitikime Madride, kuris vyks birželio 29-30 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.