Mūšio Donbaso regione prognozės: karybos apžvalgininkas įžvelgia ir Ukrainos pranašumus

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienio vakarą pranešė, jog Rusija pradėjo plataus masto puolimą rytiniame šalies regione Donbase. Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sakė, kad šis mūšis dėl Donbaso gali priminti Antrąjį pasaulinį karą, tačiau karo analitikai įžvelgia ir Ukrainai palankius scenarijus. 

 Donbaso regionas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Donbaso regionas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Alvydas Medalinskas<br>T.Bauro nuotr.
Alvydas Medalinskas<br>T.Bauro nuotr.
Vaidotas Malinionis<br>T.Bauro nuotr.
Vaidotas Malinionis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-04-21 06:46

Ukrainos kariai pasiryžę kovoti iki galo

Prieš kiek daugiau nei dvi savaites Ukrainoje besilankiusi naujienų portalo 15min.lt žurnalistė Ana Daukševič sakė, kad bendraujant su Donbase dirbančiais žurnalistais paaiškėja dabar ten vykstančių karo veiksmų mastas.

„Žmogus, kuris net ir dirbęs fronto zonoje, ties fronto linija, Donbase ne vienerius metus, jis sakė, kad tai, ką jis filmavo anksčiau, ir tai, ką jis pamatė ir patyrė anksčiau, palyginti su dabar yra sunku net pavadinti karu. (...)

Jeigu anksčiau tai buvo pavojinga ir galėjo kažkas įvykti, tai dabar „gradai“ virš galvos skrendantys ar „Smerč“ raketos, skraidantys virš galvos rusų lėktuvai yra tapę absoliučia norma, kurią tu matai net neišlipdamas iš automobilio“, – „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo žurnalistė.

Apie žiaurius karo veiksmus ir padidėjusį mastą pasakojo ir karybos apžvalgininkas Egidijus Papečkys. Anot jo, ypatingai dabar stengiamasi atakuoti vadovybės punktus.

„Kol kas mes matome beprecedentį, dar iki šiol neturėjusį tokio intensyvumo bombardavimą ir apšaudymą Donbase. Tai yra būtent ne užnugario, ne užfrontės, o tiesiog priešakinių pozicijų apšaudymas, ypatingai taikantis į ukrainiečių pajėgų vadovybės punktus, į valdymo sistemas.

Kova tikrai vyks intensyvi ir pirmą kartą matome tokį intensyvų aviacijos panaudojimą gana siauram fronto ruože. Tiek iš separatistų pusės, tiek iš ukrainiečių pusės pranešama apie smūgius“, – kalbėjo karo apžvalgininkas.

Nors daugumai tokie pasakojimai ir kelia šiurpą, į juos kitaip reaguoja Donbaso gyventojai bei ten jau keletą metų kariaujantys kariai. A.Daukševič sakė, kad Donecko regiono gyventojai niekur nebėga net ir vykstant aktyviems kariniams veiksmams, o kariai yra pasiryžę šį konfliktą užbaigti visiems laikams.

„Jie (Donecko regiono gyventojai – aut.) sakė, kad bėgti jie neturi kur, kita vertus, jie yra pripratę gyventi po apšaudymu. Tai skamba iš tikrųjų labai blogai, bet jie taip gyvena. (...)

Dalis karių, kurie Donbase yra nuo 2014–2015 metų, t. y. turi jau didžiulę patirtį, ne tai, kad džiaugiasi, bet jie pagaliau turi atrištas rankas kovoti su savo priešu. Jeigu anksčiau visą laiką buvo apeliuojama į Minsko susitarimus ir jiems buvo draudžiama netgi atsakyti į puolimą, tai jie nieko negalėjo padaryti. Buvo daug to nusivylimo, buvo nuovargio nuo karo.

Dabar jie sako, kad tai yra lemiamas mūšis, kuris vyksta tarp Rusijos ir Ukrainos, jie jaučiasi esantys istorijos dalimi, istorijos, kuri pagaliau turi būti užversta ir kuri negali tęstis dar 8-10 metų. Jų nusiteikimas yra geras ir jie ginsis tikrai iki galo“, – sakė žurnalistė.

Tokias prognozes papildė ir E.Papečkys, pasakodamas, kad ukrainiečių karinės pajėgos lengvai nenusileis ir dėl dar vienos priežasties.

„Žinome, kad ukrainiečiai visą šį laiką formavo ir mokė naujus dalinius ir Donbase jau pasirodė naujos ukrainiečių brigados, ką, beje, pastebi ir separatistai, tai nėra jokia paslaptis. Daug kas priklausys nuo šių brigadų pasirengimo lygio ir motyvacijos.

Motyvacijos, kiek teko bendrauti su naujomis brigadomis, jiems netrūksta. Manau, nepritruks ir ginklų, kuriuos tiekia Vakarai. Šitas mūšis bus iš tiesų labai svarbus ir intensyvus, bet panašu, kad ukrainiečius nepavyks taip lengvai įveikti“, – prognozavo jis.

Rusija nori pasiekti rezultatą Pergalės dienai

Karo analitikas, atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis sakė, kad Rusijos sprendimas Donbasą pulti būtent dabar gali būti susijęs ir su artėjančia Rusijos Pergalės diena, tačiau tai gali būti ir geras ženklas Ukrainos pajėgoms.

„Atrodytų, kad jie iš tikrųjų nori padaryti dovaną gegužės 9 dienai V.Putinui, kadangi vyks paradas prie Kremliaus sienų kaip visada. Tai yra tam tikra galbūt gera žinutė ir Ukrainos pusei, kadangi jie labai skubėjo, o skubėjimas nebūtinai yra gera kokybė ir geras pasiruošimas. (...)

Dabar, ką jie surinko, tai jie surinko tuos likučius, kurie buvo smarkiai apdaužyti prie Kijevo, kitose vietose, sukoncentravo juos Donbaso srityje ir dar papildė naujais kariais, t. y. ir iš šauktinių paėmė, ir iš rezervo. Jų parengimas tikrai nėra aukštas ir, be abejo, motyvacija nėra aukšta“, – dėstė karo analitikas.

Dar viena palanki situacija, anot V.Malinionio, yra ir Mariupolyje. Jis teigė, kad kol Ukrainos pajėgos ten geba atsilaikyti, tol mažiau grėsmės kils Ukrainos rytuose.

„Logistinės problemos nėra iki galo išspręstos, nes jie (rusai – aut.) dar ir Mariupolyje kontroliuojami. Tai fiksuoja jų 7-8 batalionų kovines grupes ir jie jų negali kitur naudoti, tik Mariupolyje laikyti (...).

Kuo ilgiau Mariupolis atsilaikys, tuo bus lengviau ir visai ukrainiečių grupuotei, kuri yra prie Donbaso“, – teigė atsargos pulkininkas.

Greitos sėkmės Rusijai nežada ir politologas, Mykolo Romerio universiteto dėstytojas Alvydas Medalinskas. Jis pridūrė, kad koją rusų pajėgoms gali pakišti ir oro sąlygos.

„Jeigu mes kalbame, kad puolimui reikia trigubos ar penkiagubos persvaros, tai mes tikrai matytume situaciją, kad V.Putinas labai skuba dėl visų datų. (...) Jeigu iš tikrųjų šitaip yra, tai V.Putinas stato savo kariuomenę į labai nepatogią padėtį šios karinės operacijos metu.

Per savaitę aš nežinau, ar galima pasistumti esant tokiam klampiam, lietingam orui šitame regione. Iki penktadienio (...) daug kur, jei ne nuolat pliaupia lietus, tai bent jau rašoma prognozėse 40-70 proc. lietaus. Tai tikrai yra labai įmirkusi žemė, labai nepalankus metas puolimui“, – kalbėjo A.Medalinskas.

Baiminamasi, kad Rusijai pergalės neišplėšus ir antroje karo stadijose, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali panaudoti branduolinį ginklą. Vis dėlto, V.Malinionis sakė, kad toks sprendimas rusams būtų nenešantis jokios naudos.

„Branduolinio ginklo panaudojimas, nors ir taktinio, tai jau tikrai yra dar vienas raudonos linijos peržengimas ir Vakarai ypatingai jautriai žiūrėtų į tai. (...)

Kitas dalykas, aš nelabai matau prasmės, kodėl jie turėtų tą branduolinį ginklą panaudoti. Ukrainos pajėgos dabar yra išsidėstę didelėje teritorijoje, aš neįsivaizduoju, kad sudavus vieną ar kitą taktinį branduolinį smūgį jie (rusai – aut.) galėtų padaryti labai didelę žalą. O reputacinę arba rizikos žalą, dėl kurios Vakarai galėtų įsitraukti, jie tikrai galėtų patirti didesnę“, – svarstė karo analitikas.

Apie greitu metu galimą branduolinio ginklo panaudojimą skeptiškai žiūrėjo ir A.Medalinskas, tačiau jis pridūrė, kad prognozuoti V.Putino veiksmų neįmanoma.

„Aš neatmenu galimybės, kad taktinis branduolinis ginklas gali būti panaudotas, bet ne dabartinėje stadijoje, o jeigu tik tikrai V.Putinas matys, kad viskas slysta iš rankų.

Mes turime suvokti, kad (...) tai yra asmuo, kuris yra apimtas didybės manijos ir gyvena paranojos nuotaikomis, tokiomis nuotaikomis yra apkrėtęs Rusijos visuomenę. Jis tiki, kad vyksta Rusijos žūtbūtinė kova, egzistencija ir jis gali galvoti, kad jei jis pats pralaimi Ukrainoje, tai čia ateina žūtbūtinis klausimas dėl Rusijos valstybės gyvenimo“, – sakė politologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu