Įvertino nesibaigiančius V. Putino grasinimus branduoliniu ginklu: blogis ir kvailumas tarpusavyje labai susiję – juos sunku prognozuoti

Rusijos užpultos Ukrainos sėkmės receptas bus sudarytas iš dviejų ingridientų – karinio pasiruošimo ir didžiulio noro apginti ir apsaugoti savo šalį, tvirtina pulkininkas leitenantas, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos akademijos viršininko pavaduotojas Eugenijus Lastauskas. 

Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Apr 28, 2022, 7:00 PM

Apie Rusijos skleidžiamus grasinimus ir padėtį Ukrainoje jis kalbėjo „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

Pabrėžia norą įbauginti ir palaužti

Daugiau nei 40-ies šalių pareigūnai, generolai, gynybos ministrai nusprendė masyviai padidinti paramą Ukrainai, taip pat ir sunkiaisiais ginklais. Tarp jų – ir ilgai dėl šių sprendimų dvejojusi Vokietija. Pulkininkas leitenantas Eugenijus Lastauskas pažymėjo, kad būtent dabar yra labai aiškiai matomas beprecedentis Ukrainos palaikymas.

„Beprecedentė parama ginklais, kurie iš esmės leidžia toliau, tiksliau ir stipriau pasiekti priešininką – Rusijos Federaciją, ko ukrainiečiams iki to laiko trūko. Manau, kad pergalės receptas, įvardintas jau daugybės karžygių, susideda iš dviejų ingridientų. Pirmasis yra tankai, patrankos, sugebėjimas juos valdyti, šovinių kiekis, kaip kariai moka kariauti, kaip jie paruošti, bet tai yra viso labo vienas trečdalis. <...>

Du trečdaliai visos pergalės priklauso nuo noro – šiuo atveju tas beprotiškai didelis ukrainiečių karių ir visuomenės noras ginti ir apsaugoti savo valstybę nuo Rusijos agresijos šiuo metu gauna dar vieną gerą elementą prie pergalės recepto“, – aiškino E.Lastauskas.

Paklaustas, kaip vertina besitęsiančius Rusijos ir jos vadovo grasinimus dėl branduolinio ginklo panaudojimo, pulkininkas leitenantas pabrėžė, kad V.Putino veiksmus ir elgesį prognozuoti itin sunku, tačiau negalima pamiršti, kad autoritarinių režimų skleidžiama informacija turi aiškų tikslą – sukelti emociją bei išgąsdinti.

„Pirmas iššūkis, su kuriuo mes susiduriame, yra tas, kad prognozuoti blogų žmonių veiksmus yra labai sunku. Blogis ir durnumas yra tarpusavyje labai artimai susiję ir juos labai sunku prognozuoti. Jei jis nebūtų kvailas, tai nebūtų ir blogas. Viena, ką galima prognozuoti ir aiškiai pasakyti, jog Rusijos Federacijos vadovybės siunčiamos žinios turi labai aiškų efektą – išgąsdinti, sukelti sumaištį, palaužti valią ir, idealiu atveju, palaužti valią dar tik prieš konflikto pradžią.

Kai mes matome mūsų žuvusių partizanų kūnų nuotraukas miesteliuose ir šventoriuose, aiškiai suprantame, kad tikslas buvo ne tiek atpažinti tuos žmones, bet tikslas buvo išgąsdinti visuomenę. Kai matėme tankus Vilniaus gatvėse ir objektų užiminėjimą, pagrindinis tikslas irgi buvo išgąsdinti žmones. Ką mes turime aiškiai suvokti – žodis yra ginklas.

Jei Vakarų valstybės pastatytos ant fundamentalaus supratimo, kad žmogus yra geras, geba atsirinkti, kas yra blogai, o kas – gerai, žodžio laisvė yra vertybė, tai ten, autoritariniuose režimuose, yra labai aiškiai suvokiama, kad žodis yra ir informacinės operacijos sklaida, siekiant sukelti tam tikrą emociją. Tai yra labai galingas ginklas, kurį labai smarkiai reikia naudoti“, – aiškino E.Lastauskas.

Jis pridūrė, jog ir šiandien tos informacijos, kurią skleidžia Rusijos Federacija, tikslas yra palaužti valią žodžiais, skleisti baimę, nepasitikėjimą ir sumaištį.

„Noriu pakviesti visus – kai jūs matote kažkokią žinią, pažiūrėkite, iš kur ji atėjusi ir kokio efekto siekia. Jei ji atėjusi iš senų melagių, labai mažas šansas, kad tas melagis persigalvos ir pradės pasakoti tiesą.

Antras dalykas – jei melagis meluoja ir siunčia informaciją, dažniausiai jis turi kažkokį tikslą. Tas tikslas labai retai bus mums naudingas ir geras. Tai reikėtų stipriai atsijoti, o kartais ir truputį prisilaikyti dietos, žiūrint, ką jie sako“, – akcentavo Generolo Jono Žemaičio Lietuvos akademijos viršininko pavaduotojas.

Ragina toliau nepasiduoti propagandai

Nors kai kurie apžvalgininkai bei analitikai pastebi, jog Rusijos prezidentas V.Putinas neretai savo pažadus įgyvendina, E.Lastauskas ragino režimo skleidžiamas žinias vertinti itin kritiškai.

„24 dieną Putinas pasakė, kad nori denacifikuoti ir nuginkluoti Ukrainą, ir kalbėjo apie visą Ukrainą, o dabar sako, kad niekad to nenorėjo, ir norėjo viso labo užimti Donecką ir Luhanską. 1991 metų Sausio 13-ąją sovietų kariuomenei atakavus bokštą ir nužudžius 14 Lietuvos piliečių, generalinis sekretorius irgi sakė, kad jis „ne prie ko“. Tik alfos kario žuvimas prie bokšto parodė, kad vis dėlto alfos buvimas galėjo būti tik Maskvai įsakius.

Tai, ką sako Putinas, drįsčiau sakyti, kad yra labai daug faktų, rodančių, kad jie daug kartų yra melavę ir jie sako ne tai, ką jie darys – jie sako tai, kas mus išgąsdins arba privers pasielgti taip, kaip jie nori“, – svarstė specialistas.

Paprašytas įvertinti dabartinę situaciją karo frontuose, E.Lastauskas dėstė, jog Rusijos kariuomenė „ir toliau tęsia savo maksimaliai neefektyvaus kariavimo metodus“.

„Vienintelis dalykas, kuris juos šiuo metu gelbsti – daug artilerijos, raketos į ką tik gali, kol jie dar jų turi, ir per jėgą stumiamos pajėgos į priekį. Tas efektyvumas, kuris yra fundamentaliai įdėtas į baime pagrįstos visuomenės ir kariuomenės veiksmus, jis drastiškai niekuo nepasikeis.

Laukiame, kol resursai baigsis ir kol ukrainiečiai įgaus didesnius pajėgumus, kuriais galės ne tik atlaikyti, bet ir išstumti Rusijos kariuomenę iš okupuotų teritorijų“, – pabrėžė pulkininkas leitenantas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.