Darbas nuotoliu apkarto dar vienam Seimo nariui – pylos gavo ir pats, ir demaskuotas kalbėtojas

Seimo to dar nebuvo: parlamentarams kilo įtarimų, kad už Seimo narį konservatorių Andrių Vyšniauską kėsinosi balsuoti ne kitas kolega, bet politiko padėjėjas.

Seimo narys Andrius Vyšniauskas. <br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
Seimo narys Andrius Vyšniauskas. <br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
Stasys ŠEDBARAS<br>V.Skaraičio nuotr.
Stasys ŠEDBARAS<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Vyšniauskas<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Vyšniauskas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 29, 2022, 11:09 AM, atnaujinta Apr 29, 2022, 3:27 PM

Skandalingas incidentas nutiko per praėjusį antradienį sušauktą neeilinį Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdį, kuriame jo nariai turėjo skubiai apsispręsti, ar tądien Seimo plenariniame posėdyje svarstytas projektas neprieštarauja šalies Konstitucijai.

Posėdis vyko nuotoliniu būdu, jo metu buvo iškilę problemų dėl kvorumo.

Kompiuterio ekrane matyti, kad dalyvauti posėdyje buvo prisijungęs ir šiame komitete konservatorių lyderį Gabrielių Landsbergį pavaduojantis jo kolega A.Vyšniauskas.

Artėjant balsavimui Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras pabandė įsitikinti ar yra kvorumas ir pasiteiravo, ar G.Landsbergį pavaduojantis kolega A.Vyšniauskas jį girdi.

„Seimo narys Andrius Vyšniauskas girdi“, – atsiliepė balsas posėdžio metu. Tačiau konservatorius iš karto identifikavo, kad atsiliepęs balsas – ne jo frakcijos kolegos. „Bet čia ne Vyšniausko balsas?“, – kiek suglumęs perklausė S.Šedbaras.

Komiteto posėdžio vaizdo įrašas žemiau (žiūrėti nuo 17.50 min.):

Tuomet A.Vyšniausku dėjęsis vyras prisistatė esąs Seimo nario patarėjas Povilas Labanauskas. Vėliau jo balso posėdžio vaizdo įraše negirdėti – politiko padėjėjas nepaaiškino, kodėl atsiliepė vietoje Seimo nario ir kur pradingo pastarasis.

Bet šis incidentas iš karto sulaukė kitų komiteto narių reakcijos: vieni kvatojosi, kiti puolė garsiai piktintis. „Bet jau darosi komedija“, – viena pirmųjų pratrūko komiteto vicepirmininkė Agnė Širinskienė, pastebėjusi, kad „gabus“ patarėjas Seimo nariui gali uždirbt apkaltą.

Parlamentaro patarėjo poelgis akivaizdžiai nepatiko ir Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkui Algirdui Stončaičiui. „Nuo kada patarėjai pradės balsuoti už Seimo narius?“, – stebėjosi Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas.

Seimo komiteto vadovas S.Šedbaras irgi sureagavo žaibiškai. „Kai prisijungs A.Vyšniauskas, tada galėsime laikyti, kad jis yra kvorume“, – iš karto nukirto konservatorius.

Komiteto vadovas griežtu tonu įspėjo savo kolegas nuotolinių posėdžių metu „nežaisti tokių žaidimų“. „Šitaip negalima. Šį kartą taip jau paliekame, bet kad daugiau tokių dalykų nebūtų“, – gudrauti bandančius kolegas drausmino S.Šedbaras.

Po griežtos komiteto vadovo pastabos netrukus į nuotolinį posėdį pasijungė ir pats A.Vyšniauskas, dar spėjęs ir balsuoti. „Tai vis dėlto kolega Andrius atsirado“, – apsidžiaugė tikrąjį parlamentaro balsą atpažinęs S.Šedbaras.

Vėliau Seimo komiteto vadovas portalui lrytas.lt pripažino, kad incidentas komiteto posėdyje nebuvo malonus. „Nieko čia labai tragiško, bet sakyti, kad čia A.Vyšniauskas, kai visi girdime, jog tai – ne A.Vyšniausko balsas, nėra gerai. Jeigu būtų jaunas pirmininkas – galėjo ir apsigauti. Dabar Seime daug naujų žmonių, ne visų balsą lengva atskirti, negerai taip gudrauti“, – kalbėjo S.Šedbaras.

Politikas mano, jog taip atsitiko dėl jauno Seimo nario padėjėjo nepatyrimo. „Jis buvo įspėtas, kad taip Seimo nariui gali uždirbti apkaltą. Aš labai tikiuosi, kad tai jam ir kitiems bus gera pamoka. Noriu tikėti, kad tai pirmas ir paskutinis toks kartas. Tai – ne žaidimai“, – sakė S.Šedbaras.

Tuo metu A.Vyšniauskas komitete kilusio sąmyšio dėl jo padėjėjo nesureikšmina. Konservatorius dėl visko kaltino itin prastą Seimo belaidžio interneto ryšį.

Pasak Seimo Tėvynės Sąjungos – Lietuvos Krikščionių demokratų demokratų frakcijos seniūnės pavaduotojo, prie nuotolinio posėdžio buvo prisijungęs ir jis, ir jo padėjėjas. Tačiau vienu metu Seimo nariui esą kilo techninių problemų – dingo ryšis.

A.Vyšniauskas aiškino, kad dalyvauti komiteto posėdyje jis bandė būdamas Seimo restorane. Ten politikas susitikinėjo su Vilniuje viešėjusiu Ukrainos žemės ūkio ministru.

Patį incidentą komiteto posėdžio metu A.Vyšniauskas irgi interpretavo kiek kitaip, nei matyti peržiūrint Seimo interneto svetainėje įkeltą posėdžio vaizdo įrašą.

„Kai dingo ryšis ir aš užstrigau, mano padėjėjas prieš balsavimą komitetui pranešė, kad man kilo techninių problemų, bet aš tuoj prisijungsiu. Aš vėliau ir prisijungiau bei dar suspėjau balsuoti“, – portalui lrytas.lt sakė A.Vyšniauskas.

Politikas tikino, kad jo patarėjas nebandė apsimesti Seimo nariu ir posėdyje dalyvavo prisijungęs savo vardu. 

Anot A.Vyšniausko, jokių įpareigojimų balsuoti ar perduoti jo poziciją jis savo padėjėjui nebuvo suteikęs. „Aš jam tik parašiau, kad turiu problemų prisijungti, man neveikė mygtukas. Mano padėjėjas apie tai informavo komiteto narius“, – dėstė parlamentaras.

Seimo nariams dėl pandemijos pradėjus posėdžiauti nuotoliniu būdu, buvo kilę nuogąstavimų dėl galimų piktnaudžiavimų ar baimių, kad Seimo narių balsu gali pasinaudoti kas nors kiti.

Vis dėlto A.Vyšniauskas mano, jog galimos rizikos nepasitvirtino.

Šią savaitę įvykusio incidento politikas nelaiko galimo piktnaudžiavimo įrodymu. „Jokių rizikų ir galimo piktnaudžiavimo aš nematau. O jei kam atrodo kitaip, gali kreiptis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, kuri viską išsiaiškins. Aš čia problemų nematau“, – sakė konservatorius.

Paklaustas, ar kolegų budrumą „patikrinęs“ valdančiosios daugumos atstovas iš šios istorijos padarė kokią nors pamoką, kaip tikisi S.Šedbaras, A.Vyšniauskas atsakė: „Pamoka labai paprasta – nesinaudoti Seimo belaidžio ryšiu, nes akivaizdu, kad jis yra nepatikimas ir gali būti problemų.

Tiesiog kitą kartą teks remtis geresnėmis techninėmis priemonėmis“.

Jis taip pat mano, jog nuotoliniai posėdžiai turėtų vykti toliau, net ir atšaukus visus dėl pandemijos galiojusius ribojimus.

„Tai labai puikus žanras, kai vienu metu galima atlikti daugiau darbų. Seimo statute yra numatyta tokia galimybė ir kiekvienas komitetas ar komisija patys spręs, kaip jiems patogiau organizuoti posėdžius. Bet nuotoliniai posėdžiai turi daug pranašumų ir, manau, kad prie gyvų posėdžių nebus sugrįžta“, – svarstė A.Vyšniauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.