A. Armonaitė: realu, kad oficialų Lietuvos atstovą į Taivaną galėsime išsiųsti vasaros pabaigoje–rudenį

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, kad Lietuvos atstovybė Taivane galėtų pradėti veikti po kelių mėnesių.

Aušrinė Armonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2022, 1:38 PM

„Visų pirma, reikėjo gauti Taivano užsienio reikalų ministerijos oficialų raštą, kad tokią atstovybę mes galime atidaryti. Jis buvo gautas, tiesą sakant, ne taip jau ir seniai“, – ketvirtadienį Vyriausybės valandos metu Seime atsakinėdama į parlamentarų klausimus teigė A. Armonaitė.

Ministrė pažymėjo, kad ryšiai su Taivanu nuolatos palaikomi, ten jau yra parengtos fizinės patalpos Lietuvos atstovybei, tačiau šalies atstovas ten galės išvykti tik rudeniop.

„Kadangi siunčiame oficialų atstovą, valstybės tarnautoją, turi įvykti konkursas. Taigi realu, kad su visomis procedūromis atstovą mes fiziškai galėsime ten išsiųsti vasaros pabaigoje–rudenį“, – tikino A. Armonaitė.

ELTA primena, kad, Lietuvai leidus Vilniuje veikti Taivaniečių atstovybei, paaštrėjo Vilniaus ir Pekino santykiai. Kinija teigia, kad sprendimas pavadinti atstovybę „taivaniečių“ vardu rodo Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei, o tai, komunistinės valstybės atstovų įsitikinimu, prieštarauja „Vienos Kinijos“ politikai.

Dėl jai neįtinkančio atstovybės pavadinimo Kinija ėmė Lietuvai taikyti ekonominio ir politinio spaudimo priemones, įspėjo užsienio įmones stabdyti bendradarbiavimą, jei šios naudos lietuviškos kilmės detales.

Tuo metu Seimas dar praėjusių metų rugsėjį pritarė įstatymų paketui, kuris sudarys galimybę steigti Lietuvos prekybos atstovybę Taivane bei kitose šalyse, kuriose nėra Lietuvos diplomatinių atstovybių.

Tačiau Taivano užsienio reikalų ministras Josephas Wu apie Lietuvos Vyriausybei duotą sutikimą atstovybės atidarymui pranešė tik šių metų balandžio pabaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.