Po I. Šimonytės ir V. Čmilytės-Nielsen prašymo – buvusių premjerų įspėjimas, kokie pavojai tyko gatvėje

Premjerei Ingridai Šimonytei ir Seimo pirmininkei Viktorijai-Čmilytei-Nielsen išreiškus didesnio privatumo pageidavimą, buvę šalies premjerai netruko prisiminti ir savo patirtis.

lrytas.lt koliažas
lrytas.lt koliažas
Ingrida Šimonytė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Algirdas Butkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Butkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Butkevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Algirdas Butkevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>Vyriausybės nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>Vyriausybės nuotr.
Ingrida Šimonytė.
Ingrida Šimonytė.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

May 19, 2022, 1:03 PM

Kol ekspremjeras Saulius Skvernelis tikina, kad šalies vadovės, norėdamos atsisakyti visą parą trunkančios apsaugos, nesupranta, kokias pareigas užima, buvęs premjeras Algirdas Butkevičius svarsto, kad tam tikrose vietose dėl apsaugos būtinybės iš tiesų galima diskutuoti.

Išreiškė norą

Premjerė I.Šimonytė, Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen registravo Vadovybės apsaugos įstatymo pataisą, kad 24 valandas per parą būtų saugomas tik prezidentas, o kiti vadovybei priskiriami asmenys būtų saugomi užsienio vizitų, oficialių susitikimų metu ir kai tiesiogiai vykdo funkcijas, dėl kurių jiems skirta apsauga.

Jeigu kyla grėsmė šių asmenų saugumui, jie galėtų būti saugomi ir kitu laiku, o vadovybei priskiriamo asmens gyvenamoji vieta būtų saugoma 24 valandas per parą.

I.Šimonytė: iš patirties galiu pasakyti, kad rizikų yra

Premjerė I.Šimonytė, argumentuodama pokyčių reikiamybę, pabrėžė, kad yra nemažai praktinių situacijų, kai 24/7 trunkantis apsaugos režimas yra perteklinis ir neracionalus.

„Kadangi tarnyba yra statutinė organizacija ir vykdo griežtai tai, kas parašyta įstatyme, tai lankstumui, matyt, erdvės dabar nėra. Pavyzdžiui, jeigu aš norėčiau išsivesti šunį už Turniškių teritorijos ribos į mišką, tai man jau reikėtų, kad mane lydėtų palyda, nors apsaugos žmonės gali mane matyti per tvorą.

Tokių situacijų yra, kai atsiranda kažkoks greitas noras ir tai nėra paskelbta darbotvarkėje, o tos rizikos, manau, yra minimalios. Jų yra, iš patirties galiu pasakyti, tačiau manau, jog tai ir mums su Seimo pirmininke, ir Vadovybės apsaugos tarnybai būtų tiesiog racionalus resursų naudojimas“, – įsitikinusi premjerė.

I.Šimonytė neneigia, kad premjeravimo laikotarpiu teko susidurti su įvairiomis, galimai pavojingomis, situacijomis.

„Visokių momentų buvo, visokių renginių, mitingų, visokių susirinkimų, bet paprastai tokiose situacijose rizikos yra įvertinamos iš anksto. Tarnybos dirba profesionaliai ir sugeba valstybės pareigūnus apsaugoti nuo netikėtumų.

Negaliu pasakyti, kad kas nors parduotuvėje atvykus apsipirkti į mane kreiptų kokį nors kitą dėmesį negu smalsiai apžiūrinėtų“, – nurodė premjerė.

A.Butkevičius: būtų galima diskutuoti, ar apsauga privaloma visur

Buvęs premjeras Algirdas Butkevičius sutiko, kad, kaip rodo tarptautinė praktika, Seimo pirmininkas galėtų būti mažiau saugomas nei premjeras, tačiau ministrui pirmininkui apsauga yra būtina.

„Emocinis laukas keičiasi, gyvenimas kai kur darosi sunkesnis ir priekaištai dažniausiai yra išsakomi ne parlamento pirmininkui, o premjerui“, – svarstė A.Butkevičius.

Ekspremjeras tikino suprantantis, kad ir premjerams, ir Seimo vadovams norisi daugiau privatumo, tačiau jie turi susitaikyti su tuo, kad ketverius metus, kol eis tokias pareigas, bus su nuolatine palyda.

Anot politiko, nors saugoti premjero ar Seimo pirmininko namus yra privaloma, kitaip „jie bus apipiešti įvairiomis spalvomis ir visiems žinomais žodžiais“, būtų galima diskutuoti, ar net ir laisvalaikiu nuolat visur šalia keliaujanti apsauga privalo daryti tokius darbus, kaip, pavyzdžiui, sporto klubų patikrinimas prieš į juos įžengiant vienam iš aukščiausių vadovų.

„Ir aš, ir S.Skvernelis eidavome į sporto klubą. Savaime suprantama, vadinamas priešpriešinis patikrinimas, kai eini sportuoti ir atvažiuoja patikrinti apsauga, gal ir nėra būtinas. Premjero laisvalaikio darbotvarkė nėra viešai skelbiama. Kai sportuoji, po to su tavimi kartu būna ir apsaugos darbuotojas. Aišku, kai kurie apsaugos vyrai sportuoja kartu, kiti tik žiūri“, – sakė jis.

Būtent dėl tokių patikrų A.Butkevičius per ketverius premjeravimo metus teigė tik kelis kartus buvęs parduotuvėse, kai reikėdavo įsigyti naują kostiumą. Į maisto prekių parduotuves jis nekeldavo kojos, kad aplink premjerą nesuplūstų pakalbinti jį norinčių smalsuolių minia.

„O tokiose pokalbiuose gali įvykti visko. Gali būti ir tas pats nupirktas kiaušinis, kuris bus paleistas tau į galvą“, – juokavo ekspremjeras.

Sunkumų sudarydavo ir atvejai, kai su šeima reikėdavo vykti į svečius pas artimuosius, nes ir ten iš paskos turėdavo keliauti apsaugos darbuotojai. A.Butkevičius sakė prie to galiausiai pripratęs ir juos taip pat laikęs šeimos nariais, pasikviesdavęs vidun.

„Vis tiek reikia ir pamaitinti. Mano požiūris būdavo toks, kad jie irgi yra žmonės ir yra privalu jais pasirūpinti“, – tikino buvęs premjeras.

Tiesa, A.Butkevičius pripažino kelis kartus sulaužęs taisykles ir atostogų metu užsienyje ilsėjęsis be apsaugos darbuotojų.

Paklaustas, ar per tuos ketverius premjeravimo metus buvo susidūręs su pavojumi ar atvejais, kai apsaugos pagalbos iš tiesų prireiktų, politikas atsakė neigiamai, tačiau pridūrė, kad pasikėsinimų gal ir nebūdavo dėl to, jog žmonės žinodavo, kad premjeras yra saugomas.

„Pasikėsinimų nebuvo, apspjauti irgi niekas nenorėjo. Buvo ramesni laikai. Bet prisimenu, kai buvo pradėtas rengti Darbo kodeksas ir dar negyvenau Turniškėse, nes nebuvo baigta remontuoti premjero rezidencija, mano gatvėje, kur yra mano butas, stovėdavo keletas piketuotojų su plakatais.

Ryte išvykdavau į darbą 6:30 val., o jie jau ten stovėdavo nuo 6:15 val. ir man važiuojančiam į darbą rodydavo tuos plakatus. Bet, jeigu nesaugotų, tuos plakatus gal jie ir būtų užkabinę ant mano buto balkono“, – pasakojo jis.

„Nežinau, kada yra ta riba, kai būtų privaloma saugoti ir neprivaloma. Labai sudėtinga tai pasakyti“, – apibendrino A.Butkevičius.

S.Skvernelis: „Kolegės nesupranta, kokias pareigas užima“

Tuo metu buvęs premjeras S.Skvernelis teigė nemanantis, kad premjeras ar Seimo pirmininkas laisvu nuo darbo metu galėtų būti nesaugomas, kadangi, anot jo, nei premjeras nei Seimo pirmininkas neturi laisvo nuo darbo laiko.

„Tai ydinga praktika, kada įstatymai taikomi personalijoms, ir kolegės nesupranta, kokias pareigas užima. Tokio bravūriškumo neturėtų būti – arba esi saugomas, arba nesaugomas.

Apskritai Seimo pirmininko galima ir nesaugoti, bet negalima daryti dalinių sprendimų, nes jie yra pavojingi visomis prasmėmis – tiek valstybės reputacijai, tiek saugomų asmenų gyvybei ir sveikatai. Vertinu tai kaip žmogiškąjį nuovargį po dvejų metų tos naštos, bet pareigūnai privalo su tuo susitaikyti“, – įsitikinęs S.Skvernelis.

Politikas pripažįsta, kad visą parą trunkanti apsauga yra nemenkas nepatogumas.

„Turi prie to priprasti. Iš tikrųjų tai yra didžiulė našta, psichologinė našta, nepatogumas, bet nieko nepadarysi. Žinant visas peripetijas ir aplinkybes, su kuo teko susidurti, tai jie tikrai savo darbą atlieka labai profesionaliai. Galiu palyginti su kitų valstybių tarnybomis, tai mes turime vieną iš profesionaliausių apsaugos tarnybų, ir jie tikrai netrukdė.

Aš gyvenau normalų gyvenimą – lankiausi parduotuvėse, teatruose, kino teatruose, krepšinio rungtynėse, pats sportavau“, – nurodė S.Skvernelis.

Visgi, ekspremjero teigimu, įvairių netikėtų, pavojų keliančių situacijų per ketverius premjeravimo metus buvo.

„Tarnybos profesionalumą parodo tai, kad nepamatai ir nepajauti. Bet aš šiek tiek daugiau patirties turiu, tai viena akimi kažką pamatydavau. Didžiausia grėsmė tada, kai susiduriama su neprognozuojamais žmonėmis (...) Didžiausia grėsmė, kai reikia staigiai reaguoti, o tokių staigių reagavimų buvo“, – sakė jis.

Dar sunkiau dėl nuolatinės apsaugos, S.Skvernelio teigimu, buvo politiko šeimai.

„Svetimi žmonės tavo artimiausioje aplinkoje – tai visiems sudėtinga, ir vaikams. Mano mažasis apskritai gimė kai apsauga atsirado, tai po pirmų ketverių gyvenimo metų nesuprato, ką reiškia gyventi be apsaugos“, – prisiminė S.Skvernelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.