Teisėsaugos traiškytam chirurgui K. Strupui sužibo viltis: bus nagrinėjama kasacija

Skandalingoje byloje, kurioje murdomas chirurgas Kęstutis Strupas, dar nepadėtas taškas. Lemiamą žodį tars Aukščiausiasis teismas.

 Teisėsaugos traiškytam chirurgui K. Strupui sužibo viltis: bus nagrinėjama kasacija.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Teisėsaugos traiškytam chirurgui K. Strupui sužibo viltis: bus nagrinėjama kasacija.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Prokuroras J.Laucius aktyviai reiškėsi garsaus mediko licencijos panaikinimo istorijoje.<br> T.Bauro nuotr.
 Prokuroras J.Laucius aktyviai reiškėsi garsaus mediko licencijos panaikinimo istorijoje.<br> T.Bauro nuotr.
 V.Andriukaitis stebėjosi, kodėl garsiam chirurgui buvo panaikinta licencija.<br>  T.Bauro nuotr.
 V.Andriukaitis stebėjosi, kodėl garsiam chirurgui buvo panaikinta licencija.<br>  T.Bauro nuotr.
 Buvęs premjeras S.Skvernelis teigė, kad chirurgas K.Strupas tapo teisėsaugos pseudoambicijų auka.<br> T.Bauro nuotr.
 Buvęs premjeras S.Skvernelis teigė, kad chirurgas K.Strupas tapo teisėsaugos pseudoambicijų auka.<br> T.Bauro nuotr.
 Aukščiausiasis teismas priėmė kasacinį skundą K.Strupo byloje.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Aukščiausiasis teismas priėmė kasacinį skundą K.Strupo byloje.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 K.Strupas tikisi ir toliau gelbėti gyvybes.<br> D.Umbraso nuotr.
 K.Strupas tikisi ir toliau gelbėti gyvybes.<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 22, 2022, 8:03 AM, atnaujinta May 22, 2022, 7:51 PM

Skaitykite pirmąją straipsnio dalį: Verslininkas Z. Dargevičius prabilo apie šiurpią netektį: „Žmoną papjovė operacinėje, o nusikaltimą dangstė“.

Garsus chirurgas viliasi ir toliau gelbėti gyvybes

Vienas garsiausių šalies chirurgų 63 metų K.Strupas, atlikęs daug unikalių kepenų persodinimo ir kasos operacijų, kol kas dar neemigravo, nors yra sulaukęs kvietimų iš garsių užsienio medicinos centrų.

Išpūsto skandalo verpete atsidūręs akademikas tikisi, kad jam pavyks ir laimėti teisminį procesą, ir susigrąžinti panaikintą chirurgo licenciją.

Dėl Vilniaus apygardos teismo sprendimo, kuris buvo priimtas praėjusių metų pabaigoje, buvo pateikta kasacija Aukščiausiajam teismui.

„Teismas kasaciją priėmė“, – „Lietuvos rytui“ patvirtino K.Strupas.

Kasacija turėtų būti nagrinėjama rugsėjo mėnesį.

Santaros klinikų Pilvo ir onkochirurgijos centro vadovas buvo kelerius metus murdomas dėl tariamo 100 eurų kyšio, kurio niekas nematė ir nenustatė. Byloje tik užfiksuota, kad pacientė padavė popierėlį.

Tos pacientės K.Strupas neoperavo, jos ir nereikėjo operuoti.

Vilniaus apygardos teismas, kuris jau antrą kartą nagrinėjo tariamo kyšio bylą, šį kartą paliko galioti pirmosios instancijos teismo nuosprendį, kuriuo K.Strupas buvo pripažintas kaltu dėl smulkaus kyšininkavimo, o pacientė – dėl smulkaus papirkimo.

Medikui buvo skirta 5 tūkst. eurų, pacientei – 4,5 tūkst. eurų bauda.

Tai, kad kyšio suma tik numanoma, atsispindi ir teismo nuosprendyje, iš kurio buvo išbraukti mistiniai 100 eurų. Nuosprendis grįstas galimu situacijos vertinimu – jeigu davė, tai esą davė kažką vertingo. Bet liko neatsakyta į klausimą: kodėl manoma, kad tai buvo vertinga?

Pirmą kartą nagrinėdamas bylą Vilniaus apygardos teismas 2020 metų spalį abu kaltinamuosius buvo išteisinęs, nes nebuvo įrodyta, kad jie padarė inkriminuojamas veikas.

Aukščiausiasis teismas 2021-ųjų balandį nutarė grąžinti bylą Vilniaus apygardos teismui nagrinėti iš naujo.

Po to, kai K.Strupas praėjusių metų pabaigoje buvo nuteistas, Vilniaus apygardos prokuratūros vadovas J.Laucius pasirašė raštą, kuris buvo adresuotas Sveikatos apsaugos ministerijai ir kuriame prašoma įvertinti situaciją dėl chirurgo licencijos stabdymo arba naikinimo.

Ministerijai pavaldi Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba iš pradžių nematė tokios būtinybės. Tada prokuroras nusiuntė antrą raštą. Dokumente nėra įrašo, kas jį rengė. Peršasi išvada, kad raštus galėjo ne tik pasirašyti, bet ir parengti pats Vilniaus apygardos prokuratūros vadovas.

Teismas K.Strupo byloje dėl licencijos iš viso nepasisakė ir niekas tokio klausimo per procesą nekėlė.

Tikėtina, kad prokuroras rėmėsi Gydytojo medicinos praktikos įstatymo 6 straipsniu, kuris numato, kad tarp licencijos panaikinimo pagrindų – ir neteisėtų pajamų gavimas pasinaudojus pareigomis, ir kai uždrausta verstis praktika įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu.

„Lietuvos ryto“ kalbinti teisininkai svarstė, kad prokurorui vertėjo palaukti kasacijos nagrinėjimo. Be to, ir Gydytojo medicinos praktikos įstatymą vertėtų tikslinti, nes Akreditavimo tarnybai nepalikta iš ko rinktis.

Jeigu būtų numatytos pasirinkimo galimybės, Akreditavimo tarnyba galėtų priimti sprendimą atsižvelgdama į padaryto veiksmo apimtį, situacijos aplinkybes.

Kai šių metų kovo 14 dieną K.Strupui buvo panaikinta chirurgo licencija, Akreditavimo tarnyba to nekomentavo. Bet sprendimas sukėlė daug diskusijų visuomenėje.

K.Strupui palaikyti internete buvo sukurta peticija. Ją pasirašę gyventojai dalijosi istorijomis apie išgelbėtas gyvybes.

„K.Strupas – daugelio pacientų paskutinė viltis. Jis imasi pačių sudėtingiausių operacijų, kurių kiti medikai atsisako“, – rašė žmonės, bylą pavadinę surežisuota, politizuota.

Licencijos K.Strupui panaikinimą įvertino ir buvęs europarlamentaras, gydytojo diplomą turintis V.Andriukaitis: „Naikinti licenciją būtų prasminga tik tada, jei dėl tam tikrų gydytojo veiksmų nukentėtų pacientas, išsivystytų komplikacijų, kiltų pavojus paciento gyvybei.“

Buvęs premjeras S.Skvernelis viešai pažėrė klausimų sveikatos apsaugos ministrui A.Dulkiui: „Tai, kas vyksta su akademiku K.Strupu, netelpa į logikos rėmus. Pirmiausia medikas tapo teisėsaugos pseudoambicijų auka. Nepaisant to, yra atimta licencija. (...) Kiek dar reikia teisėsaugai savo ambicijas tenkinti ir jūsų rankomis tą žmogų naikinti?“

A.Dulkys atsakė itin aštriai: „Operuokite net patį popiežių, bet jei iš Lietuvos žmonių bus imami kyšiai, su licencijomis bus taip pat.“

Ministras gynėsi, kad spaudimo Akreditavimo tarnybai nedarė, o ji esą vadovavosi teisės aktais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.