Seimas po pateikimo pritarė JT protokolo ratifikavimui, kuriuo Lietuva prisiims tarptautinio lygmens įsipareigojimą apsaugoti vaiko teises

Seimas po pateikimo pritarė Jungtinių Tautų (JT) vaiko teisių konvencijos fakultatyvaus protokolo dėl pranešimų procedūros ratifikavimui bei lydinčiųjų įstatymų priėmimui.

Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-24 16:22

Protokole numatyta, kad vaikas ar asmuo, veikiantis jo vardu, galės kreiptis į JT vaiko teisių komitetą dėl konkrečių vaiko teisių pažeidimų pagal JT Vaiko teisių konvenciją ir minėtus jos fakultatyvius protokolus, jei nepavyko apginti pažeistų teisių Lietuvos Respublikos teismuose.

Už ratifikavimą po pateikimo balsavo 99, susilaikė 10, prieš nebalsavo nei vienas Seimo narys. Įstatymo projektas į Seimą svarstymo stadijoje grįš birželio 21 d.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Augienė aiškino, kad Jungtinių Tautų asamblėja dar 2011 m. priėmė protokolą, kuris įvirtino skundo dėl vaiko teisių procedūrą.

„Lietuvos Respublika fakultatyvų protokolą pasirašė 2015 m. ir 2016 m., prisiimdama rekomendacijas, gautas iš Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos visuotinės periodinės peržiūros, įsipareigojo ratifikuoti šį protokolą“, – antradienį Seime pristatydama projektą teigė V. Augienė.

Protokole numatyta, jeigu dėl vaiko teisių pažeidimo kreipiasi asmuo arba asmenų grupė, veikianti vaiko vardu, tai turi būti daroma su vaiko sutikimu, nebent pranešimo autorius gali pagrįsti jų vardu be tokio sutikimo atliekamus veiksmus.

Siekiant užtikrinti vaiko teisių ir laisvių įgyvendinimą, gynimą ir apsaugą bus vadovaujamasi tiek konvencija, tiek jos fakultatyviais protokolais. Taip pat Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme bus įtvirtinta vaiko ar asmens, veikiančio jo vardu, teisė kreiptis į komitetą dėl vaiko teisių, įtvirtintų konvencijoje ir jos fakultatyviuose protokoluose, pažeidimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.