V. Čmilytė-Nielsen sureagavo į G. Nausėdos poziciją dėl šalies vadovų saugojimo: norėtųsi girdėti argumentus, o ne užuominas apie moteriškumą

Parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pasigedo prezidento Gitano Nausėdos argumentų, kodėl, jo požiūriu, nereikėtų keisti Vyriausybės ir parlamento vadovų apsaugos režimo. Kaip Eltai teigė V. Čmilytė-Nielsen, iš prezidento norėtųsi girdėti argumentus, o ne užuominas apie moteriškumą.

Viktorija Čmilytė-Nielsen, Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2022, 2:59 PM, atnaujinta May 27, 2022, 3:12 PM

 „Norėtųsi kalbant apie įstatymus girdėti argumentus, o ne užuominas apie moteriškumą. Dar kartą priminsiu, kad daugumoje Europos Sąjungos šalių parlamentų pirmininkų ir premjerų apsauga organizuojama paprasčiau nei Lietuvoje, nepaisant šias pareigas einančių politikų lyties“, – tvirtino Seimo pirmininkė.

Taip ji sureagavo į prezidento G. Nausėdos žurnalistams penktadienį išsakytą nuomonę, kad negalima sukurti situacijų, kai valstybės aukščiausi asmenys kažkuriuo paros metu būtų nesaugomi apskritai. Šią poziciją prezidentas sustiprino fraze: „Čia kaip būti truputį nėščiam“, – žurnalistams sakė G. Nausėda.

Prezidentą sukritikavo ir konservatorių seniūnė

G. Nausėdos pastabą sukritikavo ir konservatorių frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė. Tiesa, ji kvestionavo ne tik prezidento pasitelktą palyginimą apie nėštumą, bet ir sprendimą tapus prezidentu nepersikelti į šalies vadovo rezidenciją Turniškėse.

„Stebina tokie G. Nausėdos pareiškimai, nes lyginant su kitomis Europos Sąjungos šalimis, Lietuvoje vadovai saugomi bene griežčiausiai, todėl siūlomos įstatymo pataisos orientuojasi į Skandinavijos šalis ir vakarietiškas patirtis.

Taip pat norėčiau priminti, kad Vadovybės apsaugos tarnybos specialistams kilo papildomų iššūkių užtikrinti G. Nausėdos ir pirmosios ponios saugumą, kai šie atmetė nusistovėjusią praktiką gyventi rezidencijoje Turniškėse ir liko gyventi nuosavame name, esančiame Pučkorių atodangoje. Norėtųsi, kad prezidentas rodytų pavyzdį, kurio trūksta tiek šioje, tiek kitose srityse“, – Eltai teigė valdančiųjų konservatorių frakcijos seniūnė, pažymėdama, kad palyginimas apie nėštumą taip pat nėra deramas.

„O kalbant apie konkretų G. Nausėdos išsakytą palyginimą, tai šalies vadovui norėčiau priminti, kad daugeliui moterų nėštumas yra itin jautri tema ir tokie prezidento pasisakymai yra įžeidūs ir skaudinantys“, – sakė politikė.

Vadovybės apsaugos įstatymo pakeitimus, kurie užtikrintų lankstesnį Seimo ir Vyriausybės vadovų apsaugos režimą ir tam tikrais atvejais leistų išvengti nuolatinės pareigūnų apsaugos, inicijavo premjerė Ingrida Šimonytė ir V. Čmilytė-Nielsen. Antradienį Seimas po pateikimo šiai iniciatyvai pritarė.

Tiek V. Čmilytė-Nielsen, tiek I. Šimonytė tvirtina, kad dabartinis premjero ir Seimo pirmininko saugojimo režimas yra perteklinis ir, kad  siūloma iniciatyva būtų žingsnis arčiau Vakarų. Jų teigimu, kitose vakarietiškose valstybėse aukščiausių pareigūnų apsaugos lygis yra kur kas kuklesnis.

Siūlomu įstatymo projektu inicijuojami tik Seimo pirmininkės ir premjerės saugojimo režimo pokyčiai. Įstatymo pataisos numato, kad Respublikos prezidentas (kaip ir iki šiol) būtų saugomas 24 valandas per parą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.