Opozicinė Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ jungsis prie švietimo susitarimo

Opozicinė Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ jungsis prie politinių partijų anksčiau pasirašyto susitarimo dėl švietimo.

Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-06 18:33

Antradienį Seime Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis bei švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė pasirašys dokumentą, kuriuo šiemet įsteigta partija prisidės prie nacionalinio susitarimo, sakoma BNS perduotame partijos pranešime.

„Reikalingus pokyčius švietimo ir mokslo sistemoje inicijavome dar mūsų vadovaujamoje Vyriausybėje. Buvome parengę ir nacionalinio susitarimo dėl švietimo projektą. Deja, dėl, matyt, politinių ambicijų, ne visos partijos sutiko jį tuo metu pasirašyti. Vis dėlto toks susitarimas yra būtinas, kad Lietuva pagaliau turėtų tinkamą ilgalaikę, efektyvią nacionalinę švietimo ir mokslo strategiją, atliepiančią bendruomenių ir valstybės poreikius“, – pranešime cituojamas S. Skvernelis.

Jo teigimu, nemažai susitarime numatytų siekių, tokių kaip mokytojų ir kitų švietimo darbuotojų atlyginimų kėlimas, didesnis finansavimas mokslui, buvo pradėti įgyvendinti dar jo vadovaujamos Vyriausybės.

Vis dėlto frakcija nėra tikra dėl visų dabartinės valdžios švietimo reformų, pavyzdžiui, Vyriausybės inicijuojamos bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos.

Dėl to Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ iniciatyva opozicijos politikai kreipėsi į Konstitucinį Teismą su prašymu įvertinti, ar Vyriausybės nutarimas dėl bendrojo ugdymo mokyklų tinklo kūrimo taisyklių pakeitimo neprieštarauja Konstitucijai dėl savivaldos teisių.

Pernai rugsėjo 1 dieną parlamentinių partijų vadovai pasirašė nacionalinį susitarimą dėl švietimo, kuriuo, be kita ko, įsipareigojo didinti švietimui skiriamą bendrojo vidaus produkto dalį, didinti mokytojų atlyginimus ir t. t. Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ susikūrė šių metų sausį, jau po susitarimo pasirašymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.