A. Pranckevičius ragina nepasiduoti panikai: beveik visos ES valstybės išgyveno Rusijos atakas

Rusijos reakcija po dalies prekių tranzito geležinkeliais į Kaliningrado sritį draudimo yra visiškai neproporcinga ir neatspindi realybės, trečiadienį teigė Lietuvos ambasadorius Europos Sąjungoje (ES) Arnoldas Pranckevičius. Ambasadoriaus teigimu, šiuo metu svarbiausia nepasiduoti Rusijos spaudimui, kurį, anot jo, yra patyrusios beveik visos ES šalys narės.

Arnoldas Pranckevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Arnoldas Pranckevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Arnoldas Pranckevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Arnoldas Pranckevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Arnoldas Pranckevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Arnoldas Pranckevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Arnoldas Pranckevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Arnoldas Pranckevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Arnoldas Pranckevičius.<br>URM nuotr.
Arnoldas Pranckevičius.<br>URM nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 22, 2022, 8:31 PM, atnaujinta Jun 30, 2022, 3:11 PM

„Rusijos reakcija yra visiškai neproporcinga ir neatspindinti jokios realybės. Labai svarbu viešai komunikuoti, kad keleivių, prekių tranzitas vyksta toliau, kad plienas, kuris yra ketvirtojo sankcijų paketo dalis, sudaro labai mažą tranzito iš Rusijos į Kaliningradą dalį.

Ir kad plienas, be jokios abejonės, gali pasiekti Kaliningradą kitais keliais, tarkime, jūrų keliais. Tad nėra jokios Kaliningrado blokados, ką labai aiškiai pasakė J.Borellis ir akcentuoja Europos Komisija“, – trečiadienį žurnalistams Briuselyje sakė A.Pranckevičius.

Ambasadoriaus teigimu, Briuselyje jaučiamas didelis visų Europos Sąjungos institucijų palaikymas Lietuvai.

„Šiandien ir dabar reikėtų koncentruotis į bendrą veiksmą ateityje, į pagalbą visoms valstybėms narėms, kurios gali susidurti su panašiomis problemomis, kad jos nebūtų paliktos vienos, nes tai yra ES sankcijų klausimas, visų mūsų bendras sprendimas, dėl to – ir bendra atsakomybė. Tą puikiai supranta ir EK, ir kitos valstybės narės“, – pabrėžė ambasadorius.

A.Pranckevičius nesiėmė prognozuoti Rusijos reakcijos po liepos 10-ąją įsigaliosiančio alkoholio bei cemento tranzito iš Rusijos į Kaliningradą draudimo.

„Nenorėčiau prognozuoti Rusijos elgesio. Labai svarbu, kaip mes reaguosime į tai, kas dabar vyksta, ir nepasiduosime ne tik panikai, bet ir spaudimui, iškomunikuosime visus faktus teisingai, turėsime aiškią teisinę bazę ateities sprendimams.

Visos ES ir NATO užduotis – didinti atsparumą įvairioms įmanoms Rusijos atakoms ir išpuoliams, hibridiniu, kibernetiniu ar kitokiu pavidalu, ir sugebėti tam atsakyti.

Tai nėra naujiena – beveik visos valstybės narės yra išgyvenusios įvairias atakas. Visai neseniai tikrai didžiulį spaudimą išgyveno Suomija su Švedija, kai jos pareiškė norą įstoti į NATO“, – pastebėjo A.Pranckevičius.

„Nesame pirmieji ir nesame paskutiniai neteisingai išgyvendami Rusijos spaudimą ir tikrai nepamatuotą žodinę agresiją“, – pridūrė jis.

Istorinis susitikimas

Tuo metu ketvirtadienį Briuselyje vyksiantis Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikimas, anot A.Pranckevičiaus – istorinis įvykis, turėsiantis ypatingos reikšmės tiek Ukrainai, tiek visai ES.

„Susitikimas yra istorinis visų pirma dėl svarstomų klausimų – dėl kandidatės statuso Ukrainai bei Moldovai, ir dėl europinės perspektyvos Sakartvelui.

Šis sprendimas ne tik suteiks galimybę Europai sugrįžti kaip geopolitinei žaidėjai, atgaivinti plėtros politiką, suteikti naują dinamiką ir Vakarų Balkanų šalims, kurios irgi čia susitiks su Europos Sąjungos lyderiais.

Tai taip pat suteiks pasitikėjimo kreditą Ukrainai ir labai didžiulę motyvaciją žmonėms, kurie kovoja už savo išlikimą, už savo valstybę, už mūsų visų vertybes“, – sakė A.Pranckevičius.

Teigiamas EVT sprendimas, anot diplomato, turės reikšmingą įtaką karo alinamai Ukrainai bei jos atstatymui ateityje.

„Tai padės Europos Sąjungai ir Europos Komisijai susieti ateities Ukrainos atstatymo planą bei atstatymo fondą su europinėmis reformomis, investuoti į Ukrainos ateitį, į jos transformaciją.

Galbūt šiandien tai atrodo kaip eilinis, procedūrinis sprendimas, bet tai nėra procedūrinis sprendimas. Tai yra istorinis įvykis, kuris buvo neįsivaizduojamas dar prieš kelias savaites“, – pabrėžė A.Pranckevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.