Valdas Bartasevičius. Blokados nėra, tik jos puvėsiai

Jau kiek pavargusiems nuo žinių iš Ukrainos žmonėms – vėl aistras keliančių naujienų pliūpsnis: Lietuva blokuoja Kaliningrado kraštą, kaip žeria kaltinimus Kremlius, ar tik pareigingai taiko ES ketvirtojo paketo sankcijas rusiškų prekių gabenimui?

Valdas Bartasevičius.<br>lrytas.lt nuotr.
Valdas Bartasevičius.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2022, 6:08 AM

Tiems, kas nuo pirmųjų Rusijos įsiveržimo į Ukrainą dienų ragino blokuoti Kaliningradą, viskas aišku – nesukant sau galvos dėl sutarčių tuo tik džiaugtis reikia, nes rusai patys nusipelnė, kad su jais taip būtų elgiamasi.

Premjerė I.Šimonytė irgi kalbėjo, kad ne Rusijai, sulaužiusiai visas įmanomas tarptautinės teisės normas, aiškinti Lietuvai apie tarptautinių susitarimų pažeidimus, bet kartu ji sakė, jog mūsų šalis jokios Kaliningrado blokados nevykdo, o tik įgyvendina ES sankcijas.

Iš tiesų ES draudžia nuo birželio 17 dienos į Bendrijos teritoriją įvežti plieno ir juodųjų metalų gaminių iš Rusijos.

Tačiau ne viskas čia taip aišku kaip ant delno, ir buvusio premjero S.Skvernelio abejonės, ar tai ne „Lietuvos performansas“, nėra iš piršto laužtos, nors tokios kalbos ir sulaukė Seimo pirmininkės V.Čmilytė-Nielsen įvertinimo, kad dalis politikų įtraukti į Rusijos propagandą dėl tranzito į Kaliningradą.

Be abejo, Rusijos propaganda tiek pat akivaizdi, kaip ir agresyvi. Vis dėlto galima svarstyti, ar sankcijos būtinai turi būti taikomos ir Rusijos tranzitui į jos eksklavą – Kaliningrado sritį.

Pagal trišalius ES, Rusijos ir Lietuvos susitarimus tai tarsi rusų vidaus pervežimai, tokie patys, kai jie prekes gabena, pavyzdžiui, iš Sankt Peterburgo į Smolenską.

Tiktų ir palyginimas su servitutu, leidžiančiu ūkininkui, kurio žemės įsiterpusios į kaimyno valdas, netrukdomai per jas nusigauti iki savo plotų. Aišku, ir servituto teisė neabsoliuti – galima ir drausti jam važinėti į savas žemes, jei svetimą keliuką sugadina ar apkrato mėšlu.

Gal mėšlu galima laikyti ir rusų plieną, gabenamą per Lietuvą į Kaliningrado sritį, kai jam taikomos ES sankcijos.

Pratrūkus Rusijos grasinimų tiradai Lietuvos valdžia puolė teisintis, kad jokios Kaliningrado blokados nevykdo, keleiviai keliauja kaip keliavę, nesankcionuotos prekės netrukdomai vežamos, o tranzito sutartis esą neįpareigoja ES būtinai daryti savo teisės išimčių per mūsų šalį rusų vežamoms prekėms.

Tiesa, premjerė I.Šimonytė dar patikslino, kad tranzito reglamentai numato išlygas tik humanitariniais tikslais gabenamoms prekėms – maistui, vaistams.

Lyg ir viskas aišku, čia būtų galima dėti tašką svarstymams, ar Lietuva nepažeidė susitarimų su Rusija. Bet jei šiandien tarptautinei teisei dar nenusižengta, ar rytoj taip nenutiks?

Juk plienas ir juodieji metalai – tik sankcijų Kaliningradui pradžia. Kitame jų pakete jau numatytas draudimas vežti ir alkoholį, o šis produktas rusams – gal ir maistas, ir vaistas?

Galima įsivaizduoti, kaip supyks rusai, kai tokie jiems humanitariniai kroviniai negalės prasmukti pro Lietuvos sienas ir jų pasiekti.

O kas, jei jiems jau vien dėl stringančio alkoholio kils nenumaldoma pagunda pramušti Suvalkų koridorių? Rusams tai nejuokinga – ir mums, lietuviams, nevertėtų juoktis.

Rusijos saugumo tarybos sekretorius N.Patruševas pagrasino Lietuvai rimtais padariniais.

Tada JAV paskubėjo vėl patikinti, kad mūsų šalies nepaliks vienos, bet tikėkimės, kad šių pastangų nė neprireiks, o ir didelės ekonominės žalos rusai savo atsaku turbūt neįstengs pridaryti.

Vis dėlto erzinti jų tiktai iš malonumo nereikėtų. ES užsienio politikos vadovas J.Borrellis paaiškino, kad Lietuva jokia saviveikla neužsiima, o tik taiko ES sankcijas. Bet jis prabilo Maskvai jau grasinant mūsų šaliai, o reikėjo, kad Briuselis pirmas praneštų apie sankcijas ir iš karto prisiimtų visą atsakomybę.

Tačiau mūsų politikai tuo nepasirūpino, nes gal patys trokšdami įgelti Rusijai bijojo, kad Briuselis nesumanytų taikyti išimčių tranzitui į Kaliningradą, jei dėl to prasidėtų diskusijos.

Regis, į tai ir linksta Europos Komisija.

Blogesnio scenarijaus nebūtų įmanoma sumanyti – atrodytų, kad Rusijos grasinimai suveikė, o dėl viso triukšmo kalta tik Lietuva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?