Atsargos karininkas paaiškino, kodėl Ukrainos ir Rusijos derybos kol kas neįmanomos: vienas rusų tikslas tikrai nekelia abejonių

„Kalbėti apie derybas tol, kol režimas yra Rusijos valdžioje, tikrai anksti. Kol Putinas ir jo visa komanda yra valdžioje, Rusija bet kokias derybas išnaudos tik rezervo atstatymui ir laiko tempimui“, – įsitikinęs specialiųjų operacijų pajėgų atsargos karininkas Aurimas Navys. Visgi, jo manymu, rusai jau turi dėl ko nerimauti.

Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Navys.
A.Navys.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jul 12, 2022, 5:44 PM, atnaujinta Jul 12, 2022, 6:11 PM

Apie tai karybos ekspertas kalbėjo „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“.

Įvertino, kur situacija karščiausia

Paprašytas paaiškinti, kurios šiuo metu Ukrainos teritorijoje vykstančios kovos ir mūšiai yra patys aktualiausi, A.Navys pabrėžė, jog dabar svarbu atkreipti dėmesį į pietus.

„Pietuose ukrainiečiai didina spaudimą tiek partizaninio karo veiksmais, tiek ir reguliariąja kariuomene. O ypatingai aviacija ir Vakarų suteikta itin taikli toliašaudė reaktyvinė artilerinė sistema yra, matyt, dėmesio centre abiem pusėms. Gera matyti, kiek tai gali būti gera kare apskritai, kad ukrainiečiai ruošiasi pereiti į aktyvesnį puolimą“, – komentavo atsargos karininkas.

Visgi, A.Navio manymu, tai nebūtinai nutiks labai greitai.

„Galbūt dar ne tuoj pat, bet galima galvoti apie artimiausią metą, galbūt mėnesius, galbūt iki metų galo ar anksčiau, bet matome, kad ypatingai per pastarąsias kelias paras rusai iš esmės naudoja visų rūšių ugnį išilgai apšaudydami fronto linijos ukrainiečių pozicijas, tačiau didesnės žalos, turiu omenyje gynėjų pajėgoms, ši ugnis nedaro, ir ukrainiečiai pagal planą ruošiasi savo veiksmams“, – aiškino ekspertas.

Tačiau, pasak atsargos karininko, kiek kitokia situacija matoma šiaurės rytuose ir pačiuose rytuose.

„Rusai didina spaudimą, nuolat apšaudomas Charkovas, jo priemiesčiai, ir galima spėti, kad šiuo metu Rusija rengiasi tęsti puolimą, kurį prieš kelias savaites sėkmingai pradėjo užimdama tiek Lisičiansko ir Severodonecko miestus, ir, matyt, kitas operacinis tikslas yra Slovianskas ir Kramatorskas.

Tačiau iki tol dar reikia užimti mažesnes gyvenvietes, tam, kad nepaliktų atdaro užnugario“, – svarstė A.Navys.

Paklaustas, nuo ko priklausys sėkminga ukrainiečių kontratakų tikimybė, jis pažymėjo, kad ji sėkmingai vyksta jau dabar, nes ukrainiečiai efektyviai išnaudoja Vakarų suteiktą ginkluotę, itin aktyviai naudoja ir aviaciją.

„Turint galvoje, kad ir dronai naudojami pakankamai intensyviai, manytume, kad taktinių sėkmių ateityje bus dažniau. Turiu galvoje, kad prieš kelias dienas rusų taktinė grupė buvo apsupta visiškai pusiaukelėje tarp Lisičiansko ir Bachmuto, ir, nors duomenų apie tai, kaip priešui baigėsi, nėra, galima spėti, kad ji ten daugiau nebeveikė, greičiausiai buvo sunaikinta arba dalis priešo karių buvo paimti į nelaisvę.

Žinoma, smūgiai per rusų aprūpinimą, per valdymo, ryšių punktus yra tas sėkmės veiksnys, kuris leidžia ukrainiečiams lengviau judėti į priekį, nes ne tik rusų karių moralė krenta, bet jie nebeturi nei kuro, nei šaudmenų, kuo galėtų pasipriešinti ukrainiečių gynėjams, kurie nori išlaisvinti savo žemes“, – kalbėjo A.Navys.

Ar derybos dar gali įvykti?

Atsargos karininkas taip pat pažymėjo, kad galimybių karinėms deryboms šiuo metu – itin mažai.

„Aš manyčiau, kad kalbėti apie derybas tol, kol režimas yra Rusijos valdžioje, tikrai anksti. Kol Putinas ir jo visa komanda yra valdžioje, Rusija bet kokias derybas išnaudos tik rezervo atstatymui ir laiko tempimui.

Režimas tikrai nenori derybų, nenori taikos – net jei kažkokia trumpalaikė taika ar trumpalaikės paliaubos būtų sudarytos, tai būtų taktinė pauzė tame plane, kurį Putinas ir kiti karo nusikaltėliai Kremliuje nubraižė, o tai yra būtent visos Ukrainos okupacija. Dėl to nereikia turėti jokių abejonių“, – tikino A.Navys.

Paprašytas pasvarstyti, ko artimiausiu metu būtų galima laukti iš Rusijos kariuomenės, jis aiškino, kad pirmiausia bus stengiamasi visiškai okupuoti ir kontroliuoti Luhansko sritį.

„Rusai skelbiasi, kad tai jau yra pasiekę, bet iš tiesų dar to nėra padarę, nes dar yra bent kelios gyvenvietės, kurios tikrai yra kontroliuojamos ukrainiečių. <...> Toliau visos Donecko srities kontrolė, ir, matyt, turime kalbėti apie Charkovo užėmimą – antro pagal dydį Ukrainos miesto, tiksliau jo likučių, nes Rusija intensyviai jį griauna.

Tačiau kalbėti apie Charkovo užėmimą ir jo apylinkių kontrolę dar būtų gerokai gerokai per anksti, nes tikrai rusai dar to nėra pasiekę, bet kaip vienas iš artimiausių tikslų tai galėtų būti.

Ir žinoma, rusai turėtų padaryti viską, kad išlaikytų tas teritorijas, kurios iki šiol yra užimtos pietuose. Šiek tiek galima stebėti, kad tikrai Rusijai tai kelia didelį nerimą, nes iš Mariupolio pastaruoju metu juda technika, kariai, rezervas į Berdianską link Chersono, tačiau didesnių pajėgumų ir rezervų Rusija kol kas ten nėra sukaupusi, ir, matyt, artimiausiu metu turėtų turėti sunkumų išlaikant tas teritorijas“, – teigė A.Navys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.