Dėl Danės upėje pastatyto karinio laivo „Sūduvis“ – aistros: jau renka parašus dėl patraukimo

Klaipėdoje pradėti rinkti parašai po peticija, kurioje vaizdu nusivylę klaipėdiečiai nurodo, jog Danės upėje prišvartuotas karinis laivas-muziejus „Sūduvis“ turėtų būti perkeltas kitur.

 Buvęs Karinių jūrų pajėgų laivas „Sūduvis“ Danės upės krantinėje šalia Pilies tilto buvo pastatytas liepos pradžioje. <br> LJM nuotr.
 Buvęs Karinių jūrų pajėgų laivas „Sūduvis“ Danės upės krantinėje šalia Pilies tilto buvo pastatytas liepos pradžioje. <br> LJM nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2022, 5:12 PM

Visgi miesto meras sako, jog sprendimas jau padarytas.

Po elektronine peticija antradienio pavakarę buvo pasirašę apie 120 žmonių.

Buvęs Karinių jūrų pajėgų laivas „Sūduvis“ Danės upės krantinėje šalia Pilies tilto buvo pastatytas liepos pradžioje. Per Jūros šventę liepos pabaigoje duris atversiančiame laive-muziejuje įrengta ekspozicija pasakos apie karinio šalies laivyno istoriją, bus rengiamos edukacijos.

Peticijoje teigiama, kad Klaipėdos centre prišvartuotas laivas atsidūrė ties dalies gyventojų langų lygiu.

„Masyvaus karinio laivo prišvartavimas po gyventojų langais tiesiogiai įtakoja šių daugiabučių namų gyventojus, deja gyventojai nebuvo įtraukti į sprendimo svarstymo stadiją ir negalėjo dalyvauti diskusijose“, – rašoma dokumente.

Anot peticiją sukūrusių Klaipėdos gyventojų, 2020 metų lapkritį darbo grupė skubos tvarka, neįtraukusi į svarstymo stadiją Klaipėdos miesto gyventojų, atmetimo būdu išrinko tris galimas karinio laivo „Sūduvis“ švartavimo vietas – Danės upės krantinė šalia „Memelio miesto“, Danės upės krantinė priešais Karlskronos aikštės šiaurinę dalį, prie Pilies tilto bei Danės upės krantinė greta burlaivio „Meridianas“.

„Galiausiai darbo grupės nariai pritarė vietai šalia Pilies tilto. Neįvertinant, kad laivo dydis architektūrine prasme neatitinka senamiesčio mastelio. Šioje vietoje prišvartuotas laivas užstoja upės panoramą nuo Pilies tilto link Biržos tilto. Upės krantinė, kuri buvo gausiai lankoma, fotografuojama miestelėnų ir miesto svečių, dabar yra „uždengta“ masyviu objektu“, – rašoma peticijoje.

Joje „Sūduvio“ prišvartavimas Klaipėdos centre pavadintas „apgailėtinu žingsniu architektūrine, viešųjų ryšių prasme ir socialine įtaka miestiečių mentalitetui“.

„Ypač dabar Rusijos karo su Ukraina akivaizdoje, kai yra reali grėsmė Lietuvai, įkurdinti miesto senamiestyje karinį laivą kaip dirgiklį galimai gresiančioms atakoms yra pats blogiausias sprendimas koks gali būti“, – teigiama dokumente.

Meras: diskusijoms nebe laikas

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas sako, kad šimtu procentų įtikti visiems neįmanoma, o sprendimas jau padarytas, krantinė buvo pritaikyta laivui ir diskusijos šiais klausimais nebetikslingos.

„Klausimas, ar laikas kalbėti apie perkėlimą, jeigu tokį veiksmą apskritai vertintume kaip tam tikrą pradžią, kada viskas įrengta, kada paruošta krantinė ir kada „Sūduvis“ stovi vietoje. Pirmiausia paklausčiau, o ką tada daryti, kur kelti, nes kitų vietų praktiškai nelabai ir yra. Kita vietą, jei ir suradus, vėl prasukus metus, du ar tris trunkančią diskusiją, ją vėl reikės iš naujo įrenginėti. Nežinau, ar kas nors galėtų tam ryžtis. Atsargiai žiūrėčiau į tokį siūlymą,“, – BNS sakė meras.

Anot miesto vadovo, renkant vietą būsimam laivui-muziejui miesto taryboje buvo daug diskusijų ir sprendimas gimė labai nelengvai, „kaip ir apskritai vietos paieška truko ne vienerius metus“.

„Vietų buvo išnagrinėta gausybė, nuo Smiltynės, laivų kapinių iki Jūrų muziejaus, Danės ir Žiemos uosto, kur tik norime. Vietų buvo įvardinta daug. Šita vieta buvo pasirinkta kaip užtikrinanti reikiamas sąlygas to laivo švartavimui, kita vertus, pakankamai tokioje reprezentatyvioje vietoje, kalbant apie miesto centrą“, – teigė V. Grubliauskas.

Anot jo, šis karinis laivas-muziejus yra neeilinis turizmo objektas.

„Manau, kad sunku būtų rast tą vietą, kuriai pritartų šimtu procentų absoliučiai visi, o šita vieta pasirinkta įvertinus platų spektrą įvairių aplinkybių, tame skaičiuje, tiek Karinių jūrų pajėgų, tiek Jūrų muziejaus, kuris eksploatuos objektą vertinimas, tiek miesto pozicija parenkant ir įteisinant tą vietą vertinant kitų vietų kontekste“, – sakė Klaipėdos meras.

Laivas „Sūduvis“ Lietuvos kariuomenėje eksploatuotas nuo 1999 metų. „Sūduvio“ (M52) ilgis siekia 47,1, plotis – 8,3, grimzlė – 3,7 metro, vandens talpa – 395 tonos, maksimalus greitis – 16 mazgų. Jis pastatytas 1958 metais Vokietijos kariniam laivynui. 1978–1979 metais laivas modernizuotas iš minų traluotojo į minų paieškos laivą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.