Arūnas Karaliūnas. Visvaldo Matijošaičio kritikų ryžtas išgaruoja išjungus kompiuterio ekraną

Kiekvieną kartą, kai viešojoje erdvėje pasirodo pranešimas apie Kauno mero V.Matijošaičio šeimos valdomos „Vičiūnų grupės“ veiklą Rusijoje, pasipila komentarų lavina, o jų autoriai dažniausiai siunčia prakeiksmus tiek merui, tiek miesto taryboje dirbantiems dviem jo sūnums.

Šią savaitę vykstant tarybos posėdžiui salės gale stoviniavo tik 5jaunuoliai, protestuojantys dėl „Vičiūnų grupės“ delsimo nutraukti veiklą Rusijoje.<br>A.Baronienės nuotr.
Šią savaitę vykstant tarybos posėdžiui salės gale stoviniavo tik 5jaunuoliai, protestuojantys dėl „Vičiūnų grupės“ delsimo nutraukti veiklą Rusijoje.<br>A.Baronienės nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-07-24 07:00, atnaujinta 2022-07-24 09:08

Kol žuvies gaminių įmonė Kaliningrado srityje priklauso „Vičiūnų grupei“, V.Matijošaitis jiems – kruvinos Rusijos karo mašinos rėmėjas. Jokie argumentai, kad net pusvelčiui atsikratyti šios gamyklos reikia bent kelių mėnesių, kritikams nepriimtini.

Įdomu, ką jie pasakytų, jeigu kur nors pajūryje įsigytas kotedžas staiga atsidurtų priešiškos valstybės teritorijoje ir net bandymas šį nekilnojamąjį turtą parduoti būtų prilyginamas išdavystei?

„Vičiūnų grupės“ vadovai ir atstovai komentuodami veiklą Kaliningrado srityje darė vieną komunikacijos klaidą po kitos. Pastaraisiais metais blogiau komunikacijos srityje pasirodė tik Sveikatos apsaugos ministerija kartu su visa Vyriausybe, kai bandė apgailėtinais būdais įtikinti šalies gyventojus skiepytis nuo COVID-19 ligos.

Skaudžiai kliuvo ministerijai kartu su visais ekspertais, dabar kliūva ir „Vičiūnų grupei“. Nereikėtų dėl tokio reiškinio stebėtis.

Didžiausia intriga – kokią dalį tarp V.Matijošaičio kritikų sudaro konservatoriams neprijaučiantys kauniečiai, kurie nuoširdžiai tiki tuo, ką rašo?

Toks klausimas kyla neatsitiktinai, mat dar pavasarį, kai prie miesto savivaldybės vyko protesto akcija dėl „Vičiūnų grupės“ delsimo nutraukti veiklą Rusijoje, susirinko apie 300 žmonių.

Dalis jų – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovai miesto taryboje ir Seime, taip pat Žemųjų Šančių bei LGBTQ bendruomenių nariai, kurie pasirodo visada, jeigu tik pasitaiko proga įgelti V.Matijošaičiui.

Vis dėlto greta jų atsirado nemažai žmonių, kurie nenori būti tik pasyvūs stebėtojai ir drąsiai reiškia savo nuomonę. Galbūt ne visada argumentuotą, tačiau tvirtą.

Po šios protesto akcijos praėjo keturi mėnesiai ir ką matome dabar? Antradienį vykstant tarybos posėdžiui salės gale stoviniavo 5 jaunuoliai, laikantys rankose plakatus.

Meras V.Matijošaitis iš jų tik pasišaipė ir patarė savaitgalį S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome vyksiančios aviacijos šventės metu iššokti parašiutu – tai esą padeda atsipalaiduoti ir pajusti gyvenimo džiaugsmą.

Jeigu ant scenos grįžtų protesto akcijų veteranas V.Šustauskas ir surinktų vos 5 protestuotojus, neturėtų kur dėti akių iš gėdos.

V.Šustauskui prieš porą dešimtmečių teko nuolat bendrauti su policijos pareigūnais, mokėti baudas, tačiau buvęs Kauno meras ir Seimo narys dėl to nesigaili. Jis turėjo ne visada argumentuotą, tačiau tvirtą nuomonę.

Ar tai reiškia, kad tik tiek kauniečių nepabūgo viešai išreikšti nuomonę dėl V.Matijošaičio ir jo šeimos įmonių veiklos, ar miesto gyventojus apėmė visiškas abejingumas? Kaip dažnai sakoma, žmonės tiesiog pavargo nuo karo Ukrainoje ir neigiamų emocijų gausos.

Protestuotojų skaičius tikrai neatspindi kauniečių nuotaikų. Nėra abejonių, kad V.Matijošaitį smerkiančių gyventojų dalis yra gerokai didesnė. Tiesiog dauguma kauniečių nenori ar negali viešais protestais reikšti savo pozicijos.

Praeis kiek daugiau kaip pusmetis ir 2023-iųjų pavasarį vyksiančių mero bei tarybos rinkimų metu jie galės įvertinti V.Matijošaičio veiklą.

Lieka vienas svarbus klausimas – ar kauniečiai norės tai padaryti? Komentuodami šalies ar miesto valdžios darbą jie pasijunta tikrais politologais, negailestingai taršančiais abejotinus politikų sprendimus.

Visai kas kita, kai reikia išreikšti savo poziciją prie balsavimo urnos.

Tuomet rinkėjams atsiranda gausybė svarbių reikalų – pavedžioti šunį, kurio maršrutas gerokai nutolęs nuo balsavimo apylinkės, nupirkti turguje bulvių ar aplankyti kitame mieste gyvenančius tėvus. Skirti pusvalandį balsavimui tampa neįtikėtinai sunkia užduotimi.

Paprasčiau kalbant – noras keisti pasaulį staiga išgaruoja išjungus kompiuterį ar kitą išmanųjį įrenginį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.