A. Anušauskas tikina, kad derybos su Turkija dėl „Bayraktar“ įsigijimo kol kas nevyksta

Apie galimybę įsigyti „Bayraktar“ kelis kartus užsiminęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas tikina, kad kol kas derybos su Turkija dėl šių kovinių dronų nevyksta. Klausimų dėl „Bayraktarų“ pirkimo kilo paaiškėjus, kad birželio mėnesį Lietuva pasirašė susitarimą su Turkijos gynybos pramonės agentūra, kuri yra sulaukusi Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) sankcijų už raketų iš Rusijos įsigijimą.

A.Anušauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Anušauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 27, 2022, 9:46 AM

„Ką tik iš ekrano sužinojau, kad jau deramės su Turkija dėl kovinių dronų pirkimo. Vienintelis kontaktas buvo susijęs su piliečių „Bayraktar“ drono „Vanagas“ Ukrainai gavimu ir apginklavimu. Bet patikslinu, kad turėjome ir turime ketinimų pradėti vertinti įvairių šalių gamintojų galimybes aprūpinti mus galingesniais bepiločiais. To neslepiame“, – savo feisbuko paskyroje rašo A. Anušauskas.

„Bet pirmiausia pagal operacinius poreikius ir karinį patarimą apibrėžiami jų techniniai reikalavimai. Tada renkama informacija, skelbiami konkursai ar ieškoma kitų būtų įsigyti reikalingą ginkluotę“, – akcentuoja ministras.

A. Anušauskas informuoja, kad kol kas konkretesnės derybos vyksta tik dėl „Switchblade 600“ bepiločių įsigijimo iš JAV. Ministras pabrėžia, kad dėl kitos paskirties bepiločių derybos dar nevyksta.

„Kol kas tik dėl „Switchblade 600“ įsigijimų iš JAV judame link sutarties. Dėl kitos paskirties didesnių kovinių bepiločių jokios derybos dar nevyksta. Tad su interpretacijomis, kad ne iš tų įsigyjame ar ne su tais deramės, dar siūlau palaukti. Per anksti „iššauta“. Žinau, kad norisi, bet vis tiek siūlau palaukti kol bent žingsnį žengsime“, – pabrėžia A. Anušauskas.

„Bet jei dėl Lietuvos kariuomenei reikalingo pajėgumo įsigijimo reiktų derėtis su Turkija, tai darytume aiškiai deklaruodami, sutarę su kitais strateginiais sąjungininkais ir nepažeisdami savo tarptautinių įsipareigojimų“, – taip pat pažymi ministras.

Antradienį portalas „Delfi“ rašė, kad Turkijos gynybos pramonės agentūra, su kuria Krašto apsaugos ministerija pasirašė bendradarbiavimo susitarimą, yra sulaukusi JAV sankcijų už raketų iš Rusijos įsigijimą. 2020 metų gruodžio viduryje JAV paskelbė įvedanti sankcijas Turkijai. Jos įvestos už tai, kad ši, nepaisant perspėjimų, iš Rusijos įsigijo priešlėktuvinių raketų sistemų S-400.

Savo ruožtu A. Anušauskas tikino, kad euroatlantiniai partneriai žinojo, jog birželio mėnesį Lietuva pasirašys susitarimą su Turkijos gynybos pramonės agentūra, kuri jau buvo sulaukusi JAV sankcijų už raketų iš Rusijos įsigijimą. Pasak politiko, krašto apsaugos viceministro Viliaus Semeškos pasirašytas dokumentas niekaip nesikerta su JAV paskelbtomis sankcijomis, nes bendradarbiavimo susitarimas Lietuvos neįgalina jokiems įsigijimams. A. Anušauskas akcentuoja – susitarimas su Turkijos gynybos pramonės agentūra buvo reikalingas siekiant įsigyti ir Ukrainai perduoti kovinį droną „Bayraktar“.

Antradienį Lietuvos regionų frakcijoje į klausimus parlamentarams atsakinėdamas ministras taip pat atkreipė dėmesį, kad „Bayraktarus“ gaminanti įmonė ir Turkijos gynybos pramonės agentūra yra du skirtingi dalykai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.