Karo Ukrainoje kontekste – du svarbūs susitarimai su Moldova

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė Kišiniove susitiko su Moldovos vidaus reikalų ministre Ana Revenco. Ministrės pasirašė du strateginiam bendradarbiavimui svarbius dokumentus – tarpvyriausybinį susitarimą dėl bendradarbiavimo kovojant su nusikalstamumu ir memorandumą dėl bendradarbiavimo vidaus reikalų sistemos srityje.

Agnė Bilotaitė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-03 18:48

Tarpvyriausybinis susitarimas dėl bendradarbiavimo kovojant su nusikalstamumu padės užkardyti neteisėtą migraciją ir prekybą žmonėmis, ginklų kontrabandą bei kitus nusikaltimus. Tai ypač svarbu vykstančio karo Ukrainoje kontekste.

„Nuo karo bėgantiems žmonėms svarbi ne tik humanitarinė pagalba, bet ir apsauga nuo išnaudojimo. Deja, prekeiviai žmonėmis nesibodi karo aukas išnaudoti nusikalstamam uždarbiui. Lietuvos policija atlieka milžinišką prevencinį darbą – ukrainiečiai jau registracijos vietose informuojami ir iš anksto perspėjami apie galimas grėsmes, o policijoje dirbantys ukrainiečiai lanko tautiečių apgyvendinimo vietas. Prevencinis darbas labai svarbus Ukrainos pasienyje, kad tik kirtę savo šalies sieną ukrainiečiai nepatektų į prekeivių žmonėmis pinkles. Lietuvos ir Moldovos pareigūnų bendradarbiavimas padės operatyviau užkardyti tokius nusikaltimus“, – pabrėžia vidaus reikalų ministrė A.Bilotaitė.

Memorandumas dėl bendradarbiavimo vidaus reikalų sistemos srityje pakeis pasenusį, laikotarpio iššūkių jau neatitinkantį 1996 metų bendradarbiavimo susitarimą ir išplės galimybes keistis informacija bei patirtimi.

Lietuva su Moldova dalysis policijos administracinės reformos, sienų apsaugos bei neteisėtos migracijos krizės valdymo metu įgytais įgūdžiais.

Lietuva taip pat teiks pagalbą Moldovai šios šalies eurointegracijos kelyje. Europos Vadovų Tarybos sprendimu Moldovai suteiktas Europos Sąjungos kandidatės statusas.

Europos Komisija (EK) sukūrė Europos Sąjungos paramos Moldovai platformą, kurioje dalyvauja ir Lietuva.

Memorandumas taps pagrindu bendrai veiklai, siekiant EK techninės ir finansinės pagalbos, užtikrins sklandesnius informacinius mainus.

Visos Lietuvos vidaus reikalų statutinės tarnybos – Policijos departamentas, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, Viešojo saugumo tarnyba, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas – jau teikia ekspertinę pagalbą Moldovos pareigūnams ir teisėsaugos institucijoms.

Keičiamasi gerąja patirtimi ir pažangiais sprendimais policijos administravimo, tarptautinių projektų įgyvendinimo, kriminalinės ir kelių policijos veiklos, nusikaltimų tyrimo, pajėgų valdymo, kinologijos, dokumentų ekspertizės, migracijos, ekstremaliųjų situacijų likvidavimo ir kt. srityse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.