Bėdos R. Karbauskio šešėlinėje vyriausybėje – nariai krenta kaip lapai, kritiką žeria ir A. Širinskienė

Kol opozicija vargsta bandydama iš posto išversti bent vieną ministrą, valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio šešėlinės vyriausybės nariai patys krinta kaip lapai.

 A.Širinskienė „Lietuvos rytui“ pripažino girdėjusi apie nesėkmingas valstiečių lyderio pastangas ir tuo nesistebėjo.<br> lrytas.lt montažas.
 A.Širinskienė „Lietuvos rytui“ pripažino girdėjusi apie nesėkmingas valstiečių lyderio pastangas ir tuo nesistebėjo.<br> lrytas.lt montažas.
Kęstutis Mažeika.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kęstutis Mažeika.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Vaitkus.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Vaitkus.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Aug 25, 2022, 8:02 AM, atnaujinta Aug 25, 2022, 1:39 PM

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vedlys R.Karbauskis praėjusią savaitę pranešė apie dar vieną netektį – iš jo vadovaujamos šešėlinės vyriausybės tyliai pasitraukė susisiekimo ministras Arvydas Vaitkus.

Šešėlinio ministro kėdę iš jo perėmė 66 metų parlamentaras Juozas Varžgalys, kuris prieš patekdamas į Seimą ėjo Ukmergės autobusų parko direktoriaus pavaduotojo pareigas.

A.Vaitkus vėl ketina siekti Klaipėdos mero posto.

„Linkime jam sėkmės dalyvaujant rinkimuose, bet tikiuosi, kad juos laimės mūsų kandidatė“, – su dar vienu ministru atsisveikino šešėlinis premjeras.

Per praėjusius savivaldos rinkimus buvusio Klaipėdos jūrų uosto vadovo A.Vaitkaus kandidatūrą rėmę valstiečiai šįkart uostamiestyje nutarė iškelti parlamentarės Ligitos Girskienės kandidatūrą.

Pastaroji taip pat priklauso R.Karbauskio diriguojamai šešėlinei vyriausybei, kurią valstiečių lyderiui sulipdyti pastaruoju metu sekasi vis sunkiau.

Kandidatų paieška strigo

Valstiečių gretas palikus Seimo nariui Kęstučiui Mažeikai ilgiau nei pusmetį neužimta buvo ir šešėlinio žemės ūkio ministro kėdė.

Prieš kelias dienas R.Karbauskis pranešė šį postą paskyręs buvusiam parlamentarui, ūkininkui Andriejui Stančikui.

Bet valstiečių vadovui vis dar nepavyksta rasti žmogaus, kuris jo vadovaujamoje šešėlinėje vyriausybėje pakeistų iš partijos pasitraukusią Agnę Širinskienę.

Šaltinių teigimu, R.Karbauskis šešėlinio teisingumo ministro portfelį desperatiškai mėgino iškišti įvairiems Vilniaus advokatams, bet kol kas nė vienas teisininkas šiuo siūlymu nesusiviliojo.

Neužgožti, bet nedirba

A.Širinskienė „Lietuvos rytui“ pripažino girdėjusi apie nesėkmingas valstiečių lyderio pastangas ir tuo nesistebėjo: „Gali būti, kad teisininkai tiesiog neplanuoja politinės karjeros.

Dalyvavimas šešėlinės vyriausybės veikloje negarantuoja jokio realaus posto ir, jei neplanuoji su valstiečiais dalyvauti rinkimuose ar politikoje, tai nėra ir jokio intereso eiti į šešėlinius ministrus.“

Seimo narė ypač skeptiškai vertino ir pastarojo meto šešėlinės vyriausybės veiklą.

Politikė svarstė, kad nors premjerės Ingridos Šimonytės vadovaujama tikroji Vyriausybė daro daug klaidų, šešėlinis ministrų kabinetas to esą beveik neišnaudoja ir apskritai yra vangus: „Su azartu stebėjau, kada valstiečiai pagaliau sureaguos į tai, kas vyksta energetikos sektoriuje. Laukti reikėjo beveik dvi savaites. Toks vangumas politikoje nedovanotinas.“

A.Širinskienei anksčiau priekaištauta, kad ji esą užgožia kitus valstiečių šešėlinius ministrus. Tačiau parlamentarė mano, kad tai buvo tik priežastis nedirbti.

„Aš ir išeidama esu minėjusi, kad yra problemų dėl kai kurių šešėlinių ministrų noro dirbti. Tai mane varydavo į neviltį.

Panašu, kad jie ir dabar vis dar jaučiasi užgožti arba tūnodami šešėlyje užsiliūliavo“, – juokėsi praėjusią žiemą valstiečius palikusi buvusi R.Karbauskio ginklanešė.

Nepakeičiamų nėra?

Šešėlinės valstiečių vyriausybės vicepremjeras Aurelijus Veryga nesutiko su A.Širinskienės reiškiama kritika.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras mano, kad nėra ko lyginti veikiančios ir šešėlinės vyriausybių: „Tai du skirtingi žanrai. Realiai veikiantys ministrai turi aparatą ir šiam darbui gali skirti visą laiką, o šešėliniams ministrams tai tik papildoma neapmokama veikla, jie turi kitų užsiėmimų.“

Be to, valstietis pabrėžė, kad dar nė viena iki šiol veikusi šešėlinė vyriausybė neišsilaikė taip ilgai kaip dabartinė, ir linkėjo A.Širinskienei suburti efektyvesnę.

„Gali visaip svarstyti – per daug ar per mažai jos posėdžių, bet kas gali pasakyti, kiek jų reikia? Nemanau, kad šešėlinei vyriausybei galima kelti kokius nors ypatingus reikalavimus. Jau tai, kad šešėlinė vyriausybė veikia, yra gana didelis laimėjimas.

Matyt, taip susiklostė, kad kai kurių sričių specialistų partijai trūksta arba ji negali iš karto rasti neužsiėmusių žmonių.

Bet tai dažniausiai laikina, vis tiek jų atsiranda. Tikrai nėra taip, kad yra nepakeičiamų žmonių. Ateis laikas, atsiras pretendentas ir į A.Širinskienės vietą“, – kalbėjo A.Veryga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.