Nuteistam Rusijos šnipui įsigaliojus teismo sprendimui staiga sušlubavo sveikata, bet pasigailėjimo nesulaukė

Už šnipinėjimą Rusijai ketveriems metams už grotų pasiųstas Lietuvos pilietis 46-erių Aleksejus Greičius prašė atidėti bausmės vykdymą dėl sveikatos problemų, tačiau teismas tokį jo prašymą atmetė.

Rusijai informaciją perdavinėjęs A.Greičius kaltės nepripažino.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Rusijai informaciją perdavinėjęs A.Greičius kaltės nepripažino.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2022, 5:47 PM

Klaipėdos apygardos teismo sprendime teigiama, kad nerasta jokių priežasčių A.Greičiui atidėti bausmės vykdymą.

Jeigu Laisvės atėmimo vietų ligoninėje nebus galimybių suteikti reikalingo gydymo, nuteistasis bus nugabentas į valstybinę gydymo įstaigą, kur budės apsaugos darbuotojai.

Prieš septynerius metus A.Greičius su Lietuvos rusų sąjunga veržėsi į Klaipėdos tarybą, tačiau viltys tapti miesto politiku žlugo.

Prieš teismą stojo du

Ketverių metų laisvės atėmimo bausmę A.Greičiui pernai lapkritį skyrė Klaipėdos apygardos teismas, bet nuteistasis buvo apskundęs nuosprendį Apeliaciniam teismui. Tačiau ir čia malonės nesulaukė – liepos pradžioje jo skundas buvo atmestas.

Tada įsigaliojo Klaipėdos apygardos teismo sprendimas, bet staiga esą suprastėjo šnipo sveikata.

Klaipėdoje prieš teismą kartu su visuomenininku, Baltijos jaunimo asociacijos „Juvenis“ generaliniu direktoriumi A.Greičiumi stojo ir Pagėgiuose gyvenantis Mindaugas Tunikaitis.

Pastarasis kaltę pripažino, gailėjosi, teismas jam skyrė pusantrų metų nelaisvės, nuteistasis nuosprendžio neskundė.

Rinko informaciją

Bylos duomenimis, A.Greičius su Rusijos piliečiu Piotru susipažino socialiniuose tinkluose. Keletą mėnesių jie bendravo virtualiai, vėliau susitiko Kaliningrado srityje, Sovetske.

Per susitikimą vyrai aptarė, kaip Piotras galėtų finansuoti kai kuriuos renginius.

A.Greičius pažadėjo juos filmuoti ir fotografuoti, fiksuoti apsilankiusius asmenis, rengti tam tikrą informaciją, publikuoti tekstus nurodytose žiniasklaidos priemonėse. Piotro iniciatyva buvo finansuota apie dešimt renginių.

Visuomenininkas aiškino, kad jų veikla buvo susijusi su istorijos išsaugojimu, – viešieji renginiai, knygų leidimas, straipsnių rašymas.

„Rašėme apie normalią, tikrą istoriją, ne apie okupacinę, o svarbiausia, kad žmonės žuvo kariaudami su fašistais. Ne kartą pabrėžiau, kad mūsų renginiai skirti įvykiams, kurie vyko nuo 1941 metų birželio 22 dienos iki karo pabaigos, – ne iki karo ir ne po karo“, – teisme kalbėjo A.Greičius.

Paklaustas, kodėl visa tai buvo prilyginta šnipinėjimui, jis svarstė: „Matyt, taip jiems reikėjo, matyt, kažkam nepatiko renginiai prie Klaipėdos memorialo.“

Skunde Apeliaciniam teismui A.Greičius neneigė, kad Piotro prašymu rinko ir jam perdavė informaciją apie savo organizuotus renginius, nuotraukas su dalyvaujančiais ir stebinčiais asmenimis, vaizdo medžiagą ir straipsnius apie šiuos renginius, iš viešosios erdvės perfilmuotą reportažą apie buvusio, vėliau nuteisto miesto politiko Viačeslavo Titovo teismo procesą Klaipėdos apylinkės teisme, kai kurią informaciją apie Valstybės saugumo departamento pareigūnus – telefono numerius, automobilio spalvą ir modelį.

Piotras buvo ne Piotras

Teismui nekilo abejonių, kad vadinamasis Piotras – Rusijos pilietis P.A.Čaginas, kuris buvo Rusijos Federalinės saugumo tarnybos Kaliningrado srities Pasienio valdybos pareigūnas.

„Visi ištirti faktiniai bylos duomenys neabejotinai patvirtina, jog A.Greičius puikiai suvokė, kad renka ir perduoda užsienio žvalgybą dominančią informaciją ir to siekė, t.y. veikė tiesiogine tyčia“, – pažymėjo teisėjų kolegija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.