Kaune geri darbai apkarto ir ukrainiečių berniukui, ir verslininkui

Dvylikametis ukrainietis noriai rinkdavo kriaušes, o namo, kuriame berniukas gyvena, šeimininkas dovanodavo jas praeiviams. Tačiau ne tik šiam Kaune apsistojusiam vaikui, bet ir daugiau gerus darbus darančių kauniečių jau teko pajusti kartėlio skonį.

Sunokus gausiam kriaušių derliui, kaunietis vaisių pasiūlė ir praeiviams.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Sunokus gausiam kriaušių derliui, kaunietis vaisių pasiūlė ir praeiviams.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 28, 2022, 2:48 PM

Panemunės ir Žemųjų Šančių gyventojai mėgsta burtis, drauge gražinti savo aplinką, daryti gerus darbus.

Tačiau ne visi vertina šios bendruomenės narių pastangas. Į geranoriškų gyventojų turtą vis dar taikosi ilgapirščiai.

Norėtų atgauti bent krepšį

Žemuosiuose Šančiuose gyvenantį Robertą šiek tiek nuvylė žmonių geranoriškumo stoka.

Kaunietis pasakojo, kad dažną vasarą, kai sode prinoksta vaisiai, dėžę su gėrybėmis pastatydavo gatvėje, kad praeiviai galėtų pasivaišinti. Šiemet, sunokus gausiam kriaušių derliui, ir vėl padarė tą patį, tik vaisius sudėjo į pintą krepšį.

„Nuo kovo mėnesio pas mane gyvena ukrainietė su 12 metų sūnumi Ehoru. Kartu sukūrėme plakatą, kuriame lietuviškai ir ukrainietiškai parašėme, kad kviečiame pasivaišinti kriaušėmis. Ehoras piešė abiejų šalių vėliavas. Plakatą padėjome prie krepšio, džiaugėmės, kad praeiviai vaisiais vaišinasi, berniukas vis stebėdavo, ar jų netrūksta, bėgdavo į sodą dar parinkti“, – pasakojo Robertas.

Bet neseniai kaunietis su savo svečiais pasijuto keistai.

„Ryte pastatėme pilną pintinę kriaušių, o po kelių minučių nebebuvo nei jų, nei pintinės. Ant plakato buvo užrašyta „Ačiū“ ir „bučkis“, bet pastarasis žodis buvo užbraukytas. Gal kažkas ne taip suprato mūsų mintį.

Bala nematė, bet apsidžiaugčiau, jei tas mandagus žmogus grąžintų pintinę, kad galėtume tęsti mūsų akciją. Jei užsuktų į svečius, įdėtumėme dar kriaušių parsinešti“, – sakė Robertas.

Patys kūrė kūrybos namus

Ekologišką gyvenimo būdą propaguojantis ir už tai šiais metais apdovanojimą iš prezidento Valdo Adamkaus gavęs kaunietis Giedrius Bučas gyvena Panemunėje. Šiame gyvenamajame rajone, Vaidoto gatvėje, ne vienus metus stovėjo apleistas medinis pastatas.

Pernai G.Bučas su bendraminčiais apleistą statinį nusprendė prikelti ir jame įkūrė vietinės bendruomenės susibūrimo ir kūrybos centrą „K.I.N.A.S. Panemunė“. Kauniečiai patys remontavo pastatą, jame veikia dirbtuvės, kuriose ką nors sumeistrauti ar suremontuoti gali visi norintys.

Panemunės gyventojai džiaugėsi, kad toks centras atsirado, nes bendruomenė patalpų, kuriose galėtų burtis, neturi. Tačiau, atrodo, gerus darbus vertina ne visi.

Žinių apie vagis nesulaukė

G.Bučas pasakojo, kad pirmiausia kažkas pavogė kūrybos centro durų kilimėlį.

„Tada į tai numojome ranka ir palinkėjome vagišiams bent kojas valytis kasdien“, – sakė G.Bučas.

Tačiau neseniai buvo pavogtas prieš mėnesį rekonstruoto stogo lietvamzdis.

„Šį kartą buvo skaudu. Tikriausiai bus sunku surasti ilgapirščius, bet gal kažkas matė kokį nors pilietį, nešantį rudos spalvos vamzdžius, o gal kam siūlė nusipirkti pigiai? Duokite žinią, ačiū“, – į kauniečius socialiniame tinkle kreipėsi G.Bučas.

Tačiau niekas taip ir nepranešė, kas galėjo pavogti lietvamzdį.

G.Bučas įsitikinęs, kad jei bendruomenė būtų stipri, žmonės žinotų vieni apie kitus, kokios pagalbos kaimynams reikia, ir ją suteiktų, kitiems ir vogti nebereikėtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.