A. Širinskienė ir A. Norkienė siūlo „artimą ryšį“ įteisinti susitarimu

Seimo narės Agnė Širinskienė ir Aušrinė Norkienė siūlo Civiliniame kodekse nustatyti, kad žmonių „artimas ryšys“ būtų įteisintas tarpusavio susitarimu.

LGBT, Baltic pride<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
LGBT, Baltic pride<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2022, 10:41 AM, atnaujinta Sep 12, 2022, 6:20 PM

„Siūloma, kad bendro gyvenimo susitarimo sudarymo atveju artimaisiais būtų pripažįstami tik tie asmenys, kurie abu yra sudarę tarpusavio susitarimą ir jame nurodę, kad jie laiko vienas kitą artimaisiais“,– savo įregistruotą pasiūlymą Civilinio kodekso pataisų projektui argumentuoja A. Širinskienė ir A. Norkienė.

Pagal jų siūlomas nuostatas, „preziumuojama, kol neįrodyta kitaip, kad artimą ryšį turi asmuo, ne daugiau nei su vienu asmeniu sudaręs susitarimą dėl bendro gyvenimo, kuriame nurodyta, kad šalys viena kitą laiko artimaisiais“, asmenys, kurie yra sudarę susitarimą dėl tarpusavio išlaikymo. Taip pat preziumuojama, kol neįrodyta kitaip, kad artimą ryšį turi „faktinis išlaikytinis su asmeniu, kuris jį išlaiko ir sutinka būti laikomas jo artimuoju“.

Šių metų gegužės 26 d. Seimas nutarė svarstyti siūlymą Civilinį kodeksą papildyti „artimo ryšio“ institutu.

Parlamentarai po pateikimo pritarė tokiai Seimo pirmininko pavaduotojo konservatoriaus Pauliaus Saudargo pateiktai iniciatyvai.

„Kiekvienas turi teisę, kad būtų gerbiamas jo turimas artimas ryšys su artimaisiais. Artimas ryšys – tai asmens santykis su kitu asmeniu, kylantis iš tvaraus ir pasitikėjimu grįsto asmeninio socialinio ryšio. Artimas ryšys teisines pasekmes sukelia tik įstatymų numatytais atvejais“, – numato naujos siūlomos Civilinio kodekso nuostatos.

Kodekso straipsnyje „asmens teisės į artimą ryšį pripažinimas“ taip pat siūloma numatyti, kad „artimą ryšį savaime turi šeimos nariai bei artimieji giminaičiai“.

ELTA primena, kad Seimo narė A. Širinskienė pasiūlė iš rudens sesijos darbų programos išbraukti Civilinės sąjungos įstatymo projektą ir jį lydinčius teisės aktus.

„Reprezentatyvios apklausos rodo, kad bandymai sureguliuoti partnerystės teisinius santykius poliarizuoja ir priešina visuomenę. Partnerystės įteisinimui nepritaria didžioji dalis Lietuvos gyventojų. Dėl to, esant geopolitinėms įtampoms, kai Europoje vyksta karas, kai visuomenė nepasitiki valdžia ir susiduria su ypač sunkia ekonomine situacija, energetikos krize ir siekiant toliau nepriešinti visuomenės grupių tarpusavyje, siūlytina pakeisti Seimo rudens sesijos darbų programą, atsisakant civilinės sąjungos (partnerystės) teisinius santykius reguliuojančių teisės aktų“,– savo pasiūlymą argumentuoja A. Širinskienė.

Seimas pradėjo svarstyti rudens sesijos darbų programą, kurioje yra numatytas ir artimų žmonių civilinių santykių teisinis reglamentavimas.

Parlamentarai ketina svarstyti valdančiųjų parengtą Civilinės sąjungos įstatymo projektą ir konservatoriaus Pauliaus Saudargo bei dalies kitų Seimo narių teikiamas Civilinio kodekso pataisas, kuriais siekiama įtvirtinti „artimo ryšio“ sąvoką.

Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma sako, kad šių projektų likimas yra Teisės ir teisėtvarkos komitetų rankose.

„Į darbų programą tradiciškai įrašome visus projektus, kuriuos siūlo komitetai, atskiros frakcijos. Kokia bus jų svarstymo perspektyva – matysime. Galbūt daugiausia tai priklausys nuo svarstymo Teisės ir teisėtvarkos komitete. Tuos projektus bus bandoma patobulinti ir pasiekti, kad jie būtų labiau priimtini kuo didesniam ratui Seimo narių. Matysime, kada komitetas padarys sprendimus ir nuo to priklausys galimybė svarstyti Seimo posėdžiuose“,– Eltai yra sakęs J. Razma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.