Jau kitą savaitę – opozicijos iššūkis valdantiesiems: ministrų kėdes judins vieną po kito

Vasarą trijų ministrų darbus aršiai kritikavusios Seimo opozicijos kalbos pamažu virsta realybe – socialdemokratai antradienį paskelbė inicijuojantys interpeliaciją energetikos ministrui Dainiui Kreiviui.

Dainius Kreivys, Gabrielius Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dainius Kreivys, Gabrielius Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dainius Kreivys, Gabrielius Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dainius Kreivys, Gabrielius Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Socialdemokratai antradienį paskelbė inicijuojantys interpeliaciją energetikos ministrui Dainiui Kreiviui.<br>T.Bauro nuotr.
Socialdemokratai antradienį paskelbė inicijuojantys interpeliaciją energetikos ministrui Dainiui Kreiviui.<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Sysas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Algirdas Sysas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Algirdas Sysas.<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Sysas.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Tomilinas<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Tomilinas<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Kreivys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Kreivys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Kreivys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Kreivys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Kreivys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Kreivys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Tomilinas<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Tomilinas<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Sep 14, 2022, 8:06 AM, atnaujinta Sep 14, 2022, 11:23 AM

Negana to, vieningai D.Kreivio atsakymų reikalaujantys opozicijos atstovai tikina nepamiršiantys ir kitų dviejų premjerės Ingridos Šimonytės Vyriausybės ministrų nuodėmių – jų eilė pasiaiškinti rinkėjams, anot Seimo narių, dar tikrai ateis.

Ministro skriausti neleis?

„Perkrauti“ Vyriausybę premjerę I.Šimonytę raginę Seimo socialdemokratai galiausiai iniciatyvos ėmėsi patys ir pranešė dėl elektros energetikos rinkos liberalizavimo, energijos kainų šuolio organizuojantys interpeliaciją energetikos ministrui D.Kreiviui.

Frakcija skelbia, kad ministrui bus pateikti klausimai dėl „aplaidaus požiūrio į vadinamuosius nepriklausomus elektros tiekėjus“, didelės žalos valstybei, bendrovei „Perlas Energija“ vienašališkai nutraukus veiklą.

Ministro bus klausiama, kodėl atsakinga už energetikos politikos formavimą ir įgyvendinimą, Energetikos ministerija „nusikalstamai delsė ir nemodeliavo galimų pasekmių“, nepristatė alternatyvų dar pernai vasarą, prasidėjus energijos kainų šuoliui.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos atstovas Seime Algirdas Sysas vylėsi, kad jau kitą savaitę bus iki galo parengti klausimai ministrui ir surinktas reikiamas parlamentarų parašų skaičius.

Anot A.Syso, klausimai D.Kreiviui šiuo metu derinami tarp visų opozicinių frakcijų atstovų, tad ir surinkti ne mažiau kaip 29 parlamentarų parašus neturėtų būti sunku.

„Klausimai turi būti tokie, kad nebūtų atsakoma tik „taip“ ar „ne“. Mokomės, nes matome, kaip į klausimus atsakinėja dabartinės daugumos ministrai, pasimokę iš premjerės, rodančios tokį „kietą“ pavyzdį.

Dirbame su tekstu, deriname klausimus, paskui bus renkami parašai ir bandoma gauti ministro atsakymus“, – nurodė A.Sysas.

Socialdemokratas įsitikinęs, kad D.Kreivio atsakymus dėl energijos kainų šuolio norėtų išgirsti ne tik Seimo opozicija, bet ir visa visuomenė, rinkėjai.

„Pirmiausiai klausimai užduodami tam, kad visuomenė kuo plačiau matytų, kaip ministras suvokia problemas, kaip ruošiasi jas spręsti ir kaip elgiasi Seimo dauguma, gindama tokius ministrus“, – pabrėžė Seimo narys.

Visgi, tikimybę pakeisti D.Kreivį socialdemokratas vertina realistiškai – teigė iš konservatorių frakcijos atstovų išgirdęs, kad valdantieji „neleis skriausti ministro“.

„Būtų paprasčiau, jeigu tai būtų vienos partijos Vyriausybė. Kadangi ją sudaro trys partijos, prasideda skaičiavimai – jeigu nuims vieną ministrą, tai kodėl ne kitą? Buvau pasiūlęs jiems formulę – pakeisti po vieną ministrą iš kiekvienos frakcijos, bet mano siūlymo nepriėmė“, – juokavo A.Sysas.

„Jeigu žiūrėtume į valdančiųjų reitingus, piliečių pasitenkinimą – jis labai neigiamas. Tai valdantiesiems spręsti, jie prieš rinkėją turės atsakyti – arba rinkėjus priglaus ir paglostys, arba atstums“, – pridūrė jis.

Priminė ultimatumą

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Aurelijus Veryga teigė, kad frakcija palaikys interpeliaciją D.Kreiviui vien dėl to, kad išgirstų ministro atsakymus.

„Tikimybė, kad interpeliacija pavyks, yra labai maža – apskritai istorijoje žinome mažai atvejų, kada jos pavyksta, bet tai yra labai gera proga užduoti klausimus, nuo kurių labai sunku išsisukinėti“, – pabrėžė A.Veryga.

Valstietis stebėjosi premjerės I.Šimonytės užsispyrimu nekeisti ministrų, net jeigu jų darbas neatitinka lūkesčių.

„Labai gaila, kad jos nuostata yra nekeisti ministrų. Iškomunikuota nuostata, kad „viskas yra tvarkoje“ ministrams duoda savotišką indulgenciją iki kadencijos galo – jie gali daryti, ką nori.

Joks žmogus nėra tobulas, ir jeigu atsitinka taip, kad žmogus nesusitvarko su savo pareigomis, ir tai vadinama viso labo „komunikacine krize“... Nuo blogos komunikacijos kainos nepakyla.

Premjerė net tam tikrus ultimatumus savo frakcijoje yra iškėlusi, pasakiusi, kad jeigu kris ministrai, ji ir pati išeis – man tai atrodo tiesiog neatsakingas elgesys, nes visko būna. Būna, paaiškėja, kad žmonės nesusitvarko su savo darbu“, – kalbėjo A.Veryga.

Kaip dar vieną pavyzdį A.Veryga pateikė sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį – anot valstiečio, antradienį Seime pristatinėjami sveikatos apsaugos srities klausimai, tačiau paties ministro nėra, jis į klausimus atsakyti negali.

„Tai yra nekompetencija. Jeigu sakoma, kad konservatorių partija – tokia didelė, garbinga, kompetentinga partija, tai ar ten neatsirastų mediko? Energetiko?“ – klausė A.Veryga.

A.Veryga teigė neatmetantis, kad gali subręsti ir dar viena interpeliacija A.Dulkiui – anot buvusio ministro, klausimų yra daug, tačiau ministras į juos tiesiog neatsakinėja.

Turi interpeliacijų planą

Savo ruožtu Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Tomas Tomilinas teigė, kad nemažai klausimų opozicija turi ir kitiems ministrams – užsienio reikalų Gabrieliui Landsbergiui bei aplinkos apsaugos Simonui Gentvilui.

Anot T.Tomilino, opozicija yra susidėliojusi interpeliacijų prioritetų planą, todėl pirmiausiai imsis opiausios – energijos kainų šuolio – problemos.

„Visų interpeliacijų vienu metu nepadarysi, akivaizdu, kad šiai Vyriausybei reikia perkrovimo, dalis ministrų yra pavargę. Tačiau tai yra premjerės ir prezidento prerogatyva, ir šiuo atveju mes, kaip opozicija, privalome išsakyti tuos rūpesčius, kuriuos kelia žmonės – dėl elektros kainų situacija yra katastrofiška. (...)

Kaip ir visi, turime klausimų šiam ministrui, kuris kartais atrodo kaip stebėtojas, kuris tik stebi situaciją, bet realiai nereaguoja pakankamai greitai, nesiūlo sprendimų, kurių šiandien Lietuvai reikia.

Kyla daug klausimų, kodėl mes esame tokioje padėtyje, kaip dabar, kodėl ribojami kai kurie saulės energetikos konkursai ir panašiai“, – vardijo T.Tomilinas.

„Dabar Vyriausybė teikia nesusijusius dalykus, tarsi laukia kitų metų, bet veikti reikia dabar – jau nuo spalio tam tikras priemones taikyti“, – pridūrė jis.

Interpeliacijas dar dviem ministrams – G.Landsbergiui ir S.Gentvilui, teigė palaikysianti ir socialdemokratų frakcija.

„Kuri frakcija imsis kitų interpeliacijų – susitarimo klausimas. Arba tos iniciatyvos mes imsimės toliau, arba tai padarys kolegos, ir mes palaikysime juos“, – nurodė A.Sysas.

Paklaustas apie realią ministrų pakeitimo naudą, A.Sysas priminė buvusio premjero Sauliaus Skvernelio sprendimą vienu metu pakeisti tris ministrus.

„Kartais pakeitimas duoda naudos. Pavyzdys – S.Skvernelio ėjimas tarsi šachmatų arkliu. Tada buvo kalbama apie vieno ministro nuėmimą, bet vieną rytą pabudę išgirdome, kad pakeisti trys ministrai, nors apie tris nebuvo kalbama. Ir ką, Vyriausybės darbas sustojo? Jis buvo blogesnis? Ne, buvo tiesiog nuleistas garas.

Galutinis rezultatas gal ir nebuvo pats geriausias, bet politine prasme žingsnis buvo labai drąsus, atviras, o ir patiems valstiečiams atsinaujinimas galbūt buvo į naudą, nes jie (rinkimuose – aut.past.) nepralošė juodai, ir S.Skvernelis šiandien vis dar joja ant balto arklio“ – kalbėjo A.Sysas.

Pagal Seimo statutą, interpeliaciją ministrui gali inicijuoti ne mažiau kaip penktadalis parlamentarų, tai yra ne mažiau kaip 29.

Gavęs interpeliacijos klausimus, Vyriausybės narys privalo ne vėliau kaip per dvi savaites perduoti Seimo pirmininkui raštišką atsakymą, su kuriuo supažindinami Seimo nariai.

Ministrui pateikus atsakymus, sudaroma speciali komisija, kuri siūlo Seimui pritarti arba nepritarti atsakymams.

Jeigu ministro atsakymas pripažįstamas nepatenkinamu, Seimo nutarimo projektas dėl nepasitikėjimo ministru turi būti priimtas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma, taigi ne mažiau kaip 71.

Socialdemokratai Seime turi 12 atstovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.