„Ši tauta dar negimusi“: politologas paaiškino, kas slypi rusų mentalitete ir kodėl jų protestai demokratijos dar neatneš

„Rusijoje yra labai savotiška situacija – žmonės turi labai menkus lūkesčius, jie gali gyventi natūrinio ūkio sąlygomis savo sklypuose ir tiesiog egzistuoti. Ši tauta yra dar negimusi“, – interviu naujienų portalui lrytas.lt sako Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas, politologas Saulius Spurga, apžvelgdamas, kokią įtaką karą sukėlusio V.Putino vadovaujamai šaliai turės ir šią savaitę priimtas sprendimas dėl mobilizacijos.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Karas Ukrainoje<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Maskva<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Maskva<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Saulius Spurga<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Spurga<br>D.Umbraso nuotr.
V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusai<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rusai<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
V.Putinas<br>AP/Scanpix nuotr.
V.Putinas<br>AP/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Sep 24, 2022, 7:16 PM, atnaujinta Sep 25, 2022, 10:20 AM

Politologas atkreipė dėmesį ir į tai, kad stebėdamas masiškai iš šalies bėgančius savo piliečius Kremlius gali priimti sprendimą užverti savo sienas. S.Spurgos manymu, tai gali įvykti visai netrukus.

„Ši valdžia eis iki galo“

S.Spurga svarstė, kad iki šiol buvo susiklosčiusi gana paradoksali situacija – žmonės ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje kiekvieną rytą kėlėsi su tragiškomis žiniomis apie karą Ukrainoje, rūpinosi pabėgėliais, domėjosi situacija karo fronte, kol Rusijos piliečiai gyveno visiškai įprastą ir nerūpestingą gyvenimą.

„Rusijoje gyvenimas vyko kaip įprastai – buvo koncertai, vyko normalūs renginiai, o naujienose kažkur ten šmėsčiojo labai nuosekliai apdirbtos naujienos, kad kažkur kažkas vyksta, bet tai niekaip netrikdė rusų gyvenimo.

Taip, iš Rusijos išėjo kai kurios įmonės, technologijos, ir tai turės milžiniškos įtakos, bet ne dabar. Nes jeigu tu turi automobilį, tai juo važinėji ir dar kurį laiką važinėsi, jei reikės – paremontuosi, ir tik po tam tikro laiko, kai reikės pirkti naują, suprasi, kad padėtis pasikeitė. Visuomenė manė, kad ji taip ir pragyvens, bet štai, atėjo diena x – paskelbta mobilizacija“, – kalbėjo S.Spurga.

Tačiau, politologo manymu, pati mobilizacija nėra problemos esmė, nes šio sprendimo pokytis yra visai kitas.

„Iki šiol ir prezidentas Putinas, ir visi kiti valdininkai, politikai, propagandistai kalbėjo, kad šauktiniai, žmonės, kurie neišreiškė savo valios, į tą vadinamą specialiąją operaciją nebus metami. Kitaip sakant – arba tu turi pats susidomėti tuo pasiūlymu ir už pinigus ten eiti, arba galbūt esi likęs po šaukimo karys ir tu ten siunčiamas. Ir Rusijoje padėtis buvo aiški – jei tu esi eilinis pilietis, tu gali gyventi visai ramiai.

Ir tada per vieną naktį padėtis dramatiškai pasikeitė. Gerai, kad mėgai Putiną, balsavai už jį – dabar tai jau yra tavo reikalas, dabar jau tavo artimieji yra kviečiami, gaudomi, grobiami. Visi supranta, kad tas terminas „dalinė mobilizacija“ ir skaičius 300 tūkst. nieko nereiškia. Visiškai aišku, kad jokie įstatymai Rusijoje jau seniai negalioja.

Jeigu gali atvažiuoti kažkoks žmogus į kalėjimą ir paimti kalinius, suteikti amnestiją, jeigu tik jie tarnaus, tai čia aišku, kad jokie įstatymai negalioja, ir dabar jau gaudomi bus visi – negailestingai, kaip patrankų mėsa“, – portalui lrytas.lt aiškino MRU docentas.

Į paskelbtą dalinę mobilizaciją Rusijos piliečiai sureagavo žaibiškai – ėmė šluoti skrydžių į aplinkines šalis bilietus, pasienyje nusidriekė kilometrinės eilės, dar dalis išėjo į gatves protestuoti. Tačiau, pasak S.Spurgos, reikia pripažinti, kad priešintis gatvėse šiam V.Putino žingsniui išdrįso per mažai žmonių, ir tai visiškai natūralu.

„Niekas nesitikėjo, kad išeis didelė dalis, ir to negali būti. Ši visuomenė per 20 metų yra demoralizuota, visiškai nuslopinta, bet koks „kitamintiškumas“ yra slopinamas, naikinamas didžiausiomis represijomis, ir tai, kad žmonių masė susiorganizuos, bus be jokio lyderio ir kažką nuveiks, šito būti negali.

Protestuose dalyvauja po šimtą, du ar tris šimtus žmonių – kokie čia protestai? Net jei būtų tokie protestai, kokie buvo Baltarusijoje, tai aiškiai rodo, kad jie nieko nepakeis“, – tvirtino jis.

Tiesa, politologas pastebėjo, kad Rusija visgi turi tam tikrą specifiką ir kitus puikiai ištobulintus mechanizmus – bėgimą, išsisukinėjimą, ignoravimą, korupciją. Tačiau net ir šios priemonės sunkiai pralaužtų per daugybę metų įtvirtintą valdžios pamatą.

„Šitos priemonės plačiausiu mastu klestės, ir, aišku, didelė dalis išsisuks, o tie nelaimingieji žmogeliai, kurie paklius, jie bus ten nusiųsti. Apie tai, ar mobilizacija turės kažkokios įtakos karo eigai, ar ne, ekspertų nuomonės skirtingos, bet akivaizdu, kad atmosfera šalyje pasikeitė. Rusija yra nesėkminga valstybė visais požiūriais, ten viskas yra labai nesėkminga, bet vienas dalykas yra labai sėkmingas – valdžios įtvirtinimo projektas.

Jėgos struktūros, valdininkų ir visa Putino draugų kasta yra išrikiuota, Putinas yra apstatytas šiais dalykais ir tai yra gana gerai veikianti sistema. Ją pajudinti yra be galo sunku – jokia liaudis to nepadarys, nes ši valdžia neturi jokių skrupulų, jokių varžtų, ir ji eis iki galo“, – pažymėjo S.Spurga.

Mano, kad Rusija jau netrukus uždarys savo sienas

Paklaustas, kas tuomet, jei ne patys rusai galėtų į šią šalį atnešti realių pokyčių, MRU politologas įvardijo esminę sąlygą – jo manymu, situaciją pakeistų „klanų ir elito žaidimai“, kurie galėtų priversti byrėti ir tvirčiausias struktūras.

„Bet pripažinkime, kad Rusijoje yra labai savotiška situacija – žmonės turi labai menkus lūkesčius, jie gali gyventi natūrinio ūkio sąlygomis savo sklypuose ir tiesiog egzistuoti. Ši tauta yra dar negimusi. Ji nesijaučia istorijos dalyvė, o yra tik šapelis, ir kiekvienas žmogus jaučiasi kaip šapelis, nesijaučia galintis kažką padaryti.

Tie mėginimai, kurie buvo istorijoje, buvo tokie prieštaringi, bet nuo to laiko labai daug kas ir pasikeitė. Pasikeitė tai, kad ir visu sovietiniu laikotarpiu, ir po to buvo daroma absoliučiai viskas, kad žmogus būtų nužmogintas, kad iš jo būtų atimtas ir jo pilietiškumo, ir visuomeniškumo, ir tiesiog savarankiško mąstymo matmuo“, – dėmesį atkreipė MRU docentas.

Tačiau, pasak S.Spurgos, net jei rusai pradėtų mąstyti savarankiškai, jų mastymas vis tiek nebūtų koks, kokio tikimasi normaliame šiuolaikiniame pasaulyje.

„Šios šalies specifika yra tokia, kad jis nebus toks, kokį mes įsivaizduojame, kad tai bus europinės, liberalios demokratijos idėjos – tai bus prieštaringų, pačių fantastiškiausių ir keisčiausių ideologijų susidūrimas. Ir, matyt, prasmingos revoliucijos nebus vien dėl tos priežasties. Tai gali būti ir pilietinis karas, ir maištas, ir chaosas – toks yra Rusijos likimas, nebent elitas, pamatęs tokių dalykų grėsmę, susitars ir pakeis Putiną, pakeis valdžią, norėdami išlaikyti stabilumą, savo privilegijas ir turtus“, – svarstė specialistas.

Nors prasidėjus karui pasigirsdavo pamąstymų, jog patys rusai nežino ir nesupranta, kas vyksta Ukrainoje, S.Spurga kalbėjo, kad realybė yra kitokia, ir ji kur kas skaudesnė, nei atrodo.

„Mačiau vieną įdomų sociologinį tyrimą, pagrįstą interviu su rusais, ką jie mano apie šitą karą. Tai yra visiškai suskilusios sąmonės pavyzdys. Jie kartu ir žino, kas vyksta Ukrainoje, kartu ir nežino, bet ir nenori žinoti. Jie viską puikiausiai žinojo, bet jie nenorėjo to girdėti, ir šią informaciją stūmė iš savo sąmonės taip, tarsi to nebūtų.

Tai yra tam tikra psichologinė reakcija – jie tikrai viską žinojo ir viską suprato, bet tiesiog neigė ir atsisakė tai pripažinti. Paradoksalu, bet tokia yra realybė“, – aiškino MRU politologas.

S.Spurga taip pat spėjo, kad stebėdamas šalį paliekančius tautiečius V.Putinas gali imtis ir dar vienos griežtos priemonės – uždaryti sienas. Tada šiandieninė Rusija, pasak jo, jau niekuo nebesiskirtų nuo Sovietų Sąjungos.

„Prieš kokį dešimtmetį klausiau diskusijos, ir ten buvo klausiama, kuo skiriasi Tarybų Sąjunga nuo dabartinės Rusijos. Buvo pasakyta, kad beveik viskas tas pats, tik iš dabartinės Rusijos galima išvažiuoti. Tai šiam vieninteliam skirtumui, manau, ateina pabaiga. Čia jau būtų beveik Berlyno sienos variantas, nes kodėl Berlyno siena buvo pastatyta? Žmonės tiesiog pradėjo bėgti iš Rytų Vokietijos.

Manau, kad taip ir atsitiks, nes pasienyje driekiasi kilometrinės eilės, nuskristi į Jerevaną kainuoja 7000 eurų, tai natūralu, kad žmonių srautas pasidarys pastebimas. Manau, jeigu jie tokių priemonių nesiims, tai srautai tikrai nesustos, jie tekės ir tekės. Dienų ar savaičių klausimas, kaip rusai šį klausimą spręs“, – pažymėjo pašnekovas.

Anot jo, artimiausiu metu ryškių pokyčių Rusijoje tikėtis neverta.

„Šita tvarka, šitas planas bus įgyvendinamas, tik Rusijos žmonės elgsis kitaip išvykdami, slapstydamiesi, papirkdami pareigūnus, surašydami sau kokias nors pažymas. Artimiausiu metu tikrai nieko negalime tikėtis – Putinas apsistatęs savo jėgos struktūromis toliau gyvuos. Bet nepasitenkinimas yra, jis didės, ir, aišku, blogėjant ekonominei padėčiai įtampos didės.

Jeigu bus pralaimėjimai kare, bus dar daugiau aukų, tai, žinoma, atitinkamai žmonių nuotaika irgi blogės“, – portalui lrytas.lt sakė S.Spurga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda