Trečiadienį į Seimą grįžta Civilinės sąjungos ir Artimo ryšio įstatymų projektai

Trečiadienį Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) nariai posėdyje imsis svarstyti diskusijas keliančius Civilinės sąjungos ir Artimo ryšio įstatymų projektus. Civilinės sąjungos įstatymo projektą Seimui pateikusi konservatorė Jurgita Sejonienė viliasi, kad įstatymo projektas parlamentą pasieks be didesnių pakeitimų.

Partnerystė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Partnerystė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-27 12:50

„Labai tikiuosi, kad tą projektą, kiek įmanoma mažiau pakeistą, pavyks komitetui apsvarstyti ir komiteto nariai pritars, o po to jau svarstys Seimas“, – Eltai teigė J. Sejonienė.

Konservatorė teigia kol kas konkrečių siūlymų, kaip būtų galima pakeisti Civilinės sąjungos įstatymo projektą, ji nematė. Vis tik politikė neatmeta, kad komiteto nariai trečiadienį pateiks naujas iniciatyvas.

„Aš manau, kad bus pasiūlymų, pavyzdžiui, Agnės Širinskienės, kuri yra komiteto narė ir kuri, žinau, skeptiškai vertina tokį projektą. Ir iš kitų Seimo narių gali būti pasiūlymų, bet linkiu, kad projektas kuo mažiau pasikeistų“, – kalbėjo politikė kartu pabrėždama, kad Civilinės sąjungos įstatymo projektas jau ir taip, anot jos, yra kompromisinis.

„Ne kartą esu minėjusi, kad jis ir taip yra kompromisinis lyginant su ankstesniais pateiktais partnerystės įstatymo projektais“, – pridūrė ji.

A. Širinskienė: taisyti Civilinės sąjungos įstatymo projektą galimybės aš nematau

Kita vertus, Lietuvos regionų frakcijai priklausanti Agnė Širinskienė pabrėžia, kad Civilinės sąjungos įstatymo projektui siūlymų neketina pateikti, kadangi ji nemato galimybės projektą taisyti.

„Iš tiesų Civilinės sąjungos projektas yra pakankamai ydingai parašytas, nes iš esmės anksčiau ar vėliau teismų praktikoje užprogramuoja homoseksualių žmonių pripažinimą šeima. Dabar jie akivaizdžiai tvirtina, kad taip nėra, bet ir klausymo metu ne kartą nuskambėjo, kad tam tikrų šeimos bruožų yra. Tai aš pati nematau jokios galimybės tą projektą taisyti. Tiesiog reikėtų rinktis alternatyvas“, – nurodė A. Širinskienė kartu pridurdama, kad viena iš alternatyvų – parlamentaro Pauliaus Saudargo rengtas Artimo ryšio įstatymo projektas.

Valdantiesiems konservatoriams priklausantis Seimo vicepirmininkas P. Saudargas viliasi, kad trečiadienį po komiteto svarstymo projektas taip pat Seimą turėtų pasiekti be didesnių pokyčių. Politikas nurodo, kad pats savo ruožtu pataisų nesiūlė.

„Teisės ir teisėtvarkos komitete vyko klausymai, o turi dabar įvykti svarstymas ir žiūrėsime, su kuo komitetas ateis į Seimo salę. Buvo teikta greičiausiai kitų Seimo narių pasiūlymai, (...) bet tai ne mano pataisos. Tai dabar aš laukiu, kada iš komiteto ateis svarstymas į Seimo salę“, – kalbėjo P. Saudargas.

Kaip birželio mėnesį leido suprasti prezidentas Gitanas Nausėda, dabartinė Prezidentūra nėra linkusi palaikyti Civilinės sąjungos įstatymo. G. Nausėdos teigimu, jis labiau pritartų projektui, kurį pasiūlė grupė prieš partnerystę pasisakančių parlamentarų. Jo teigimu, konservatoriaus Pauliaus Saudargo bei dalies kitų Seimo narių teikiamoms Civilinio kodekso pataisoms, kuriomis siekiama įtvirtinti „artimo ryšio“ sąvoką, sukeltų mažiau priešpriešos visuomenėje.

Gegužės pabaigoje Seimas po pateikimo pritarė dviem pasiūlymams dėl artimų žmonių civilinių santykių teisinio reglamentavimo – valdančiųjų parengtam Civilinės sąjungos įstatymo projektui ir konservatoriaus Pauliaus Saudargo bei dalies kitų Seimo narių teikiamoms Civilinio kodekso pataisoms, kuriomis siekiama įtvirtinti „artimo ryšio“ sąvoką.

Prieš metus Partnerystės įstatymas nesulaukė parlamentarų paramos ir neįveikė pateikimo stadijos. Tuometį įstatymo projektą sukritikavo ir prezidentas G. Nausėda. Prezidentas išsakė poziciją, kad Partnerystės įstatymą jis būtų vetavęs dėl netinkamo partnerystės sąvokos apibrėžimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.