P. Saudargas nesureikšmina Seimo komiteto sprendimo atmesti „artimo ryšio“ iniciatyvą: jei kolegos taip mano, aš galvos į sieną nedaužysiu

Konservatorius Paulius Saudargas nesureikšmina Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) sprendimo atmesti jo bei dalies kitų Seimo narių teiktų Civilinio kodekso pataisų, kuriomis siekiama įtvirtinti „artimo ryšio“ sąvoką. Anot politiko, komiteto nariams nusprendus Seimui teikti tik Civilinės sąjungos įstatymo projektą, jis nesiruošia „daužyti galva į sieną“ ir pakeisti kolegų politinę valią.

 Paulius Saudargas.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
 Paulius Saudargas.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2022, 11:24 AM

„Panašaus sprendimo ir tikėjausi. Jei yra politinė kolegų valia eiti į priekį su Civilinės sąjungos projektu, tai tokia politinė valia, tik turime pasižiūrėti, ar ji tokia bus visame Parlamentame. Aš siūliau tikrai, manau, kompromisinį variantą, mažiau jaudinantį, skaldantį visuomenę, kuriam, manau, pritartų didžioji dalis visuomenės ir mes išspręstume daug praktinių problemų, bet jei kolegos taip nemano, aš galvos į sieną nedaužysiu ir tegul sprendžia kaip jiems atrodo“, – Eltai teigė konservatorius.

Lietuvos regionų frakcijai priklausanti Agnė Širinskienė, vienintelė TTK posėdyje balsavusi prieš siūlymą atmesti P. Saudargo „artimo ryšio“ sąvoką, šios idėjos iniciatorių sukritikavo. A. Širinskienė atkreipė dėmesį, kad P. Saudargas posėdyje nepasirodė ir nesiekė apginti savo pozicijos.

„Kuo toliau, tuo mano įtarimas, kad krikdemai konservatorių partijoje yra fikcija ir apgaulė rinkėjų balsams susirinkti, tvirtinasi. Komitete svarstant civilinių sąjungų ir Saudargo „artimo ryšio“ projekus Saudargas net nepasirodė, kad savo projektą apgintų. Kreivio posėdyje balsavimui taip pat nerasta. Vietoj savęs atsiuntė liberalą Slušnį“, – feisbuke piktinosi A. Širinskienė.

Vis tik P. Saudargas nesureikšmina tokios kritikos ir pažymi, kad argumentai jau buvo išsakyti šimtus kartų, todėl nėra prasmės dar kartą bandyti įtikinėti kolegas.

„Nematau pagrindo jokiai kritikai. Kolegos turi savo nuomonę ir čia argumentai jau yra išsakyti šimtus, jei ne tūkstančius kartų. Ir tai yra ne teisinė diskusija, tai yra filosofinė takoskyra, liberalusis pasaulis ir krikščioniškas pasaulis“, – pažymėjo politikas.

ELTA primena, kad trečiadienį TTK nariai nusprendė nepritarti konservatoriaus Pauliaus Saudargo bei dalies kitų Seimo narių teikiamoms Civilinio kodekso pataisoms, kuriomis siekiama įtvirtinti „artimo ryšio“ sąvoką ir Seimui pateikti tik Civilinės sąjungos įstatymo projektą. Kaip teigė konservatorius Andrius Vyšniauskas, parlamentarams vertėtų nesiblaškyti ir nuosekliai eiti su jau sutvarkytu Civilinės sąjungos įstatymo projektu.

„Kadangi mes jau apsisprendėme, kad einame su Civilinės sąjungos projektu, kurį iš tikrųjų ir komiteto biuras, ir Teisės departamentas ganėtinai gerai sutvarkė, tai labai rekomenduočiau tiesiog galbūt nebesiblaškyti, padėti į šoną šitą projektą dėl artimo ryšio, bendro gyvenimo kartu ir tiesiog eiti nuosekliai su Civilinės sąjungos projektu“, – teigė jis.

Kaip birželio mėnesį leido suprasti prezidentas Gitanas Nausėda, dabartinė Prezidentūra nėra linkusi palaikyti Civilinės sąjungos įstatymo. G. Nausėdos teigimu, jis labiau pritartų projektui konservatoriaus Pauliaus Saudargo bei dalies kitų Seimo narių teikiamoms Civilinio kodekso pataisoms, kuriomis siekiama įtvirtinti „artimo ryšio“ sąvoką, kadangi, anot jo, tai sukeltų mažiau priešpriešos visuomenėje.

Gegužės pabaigoje Seimas po pateikimo pritarė dviem pasiūlymams dėl artimų žmonių civilinių santykių teisinio reglamentavimo – valdančiųjų parengtam Civilinės sąjungos įstatymo projektui ir konservatoriaus Pauliaus Saudargo bei dalies kitų Seimo narių teikiamoms Civilinio kodekso pataisoms, kuriomis siekiama įtvirtinti „artimo ryšio“ sąvoką.

Prieš metus Partnerystės įstatymas nesulaukė parlamentarų paramos ir neįveikė pateikimo stadijos. Tuometį įstatymo projektą sukritikavo ir prezidentas G. Nausėda. Prezidentas išsakė poziciją, kad Partnerystės įstatymą jis būtų vetavęs dėl netinkamo partnerystės sąvokos apibrėžimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.