Prof. V. Landsbergis prabilo apie beprotį V. Putiną ir A. Paleckio „gaujelę“: pasiuntė perspėjimą dėl bėgančių rusų

Pirmasis atkurtos Lietuvos vadovas, prof. Vytautas Landsbergis pabrėžia, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ne tik gali, bet ir privalo pralaimėti. Anot jo, Vakarai negali pateisinti jokių Kremliaus veiksmų ir turi suvokti, kad gina ne tik Ukrainą, bet ir visą savo civilizaciją.

Vytautas Landsbergis<br>M.Patašiaus nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>M.Patašiaus nuotr.
Vladimiras Pautinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Pautinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vytautas Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Algirdas Paleckis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Algirdas Paleckis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Vytautas Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Vytautas Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 29, 2022, 9:29 AM

„Putinas pralaimi karą ir tai yra aišku. (...) Tas supratimas dabar yra toks dvilypis, kad Putinas iš tikrųjų pralaimi karą šiuo metu, bet jis mat negali pralaimėti. Štai ši nuostata, kuri dar kažkur sukasi Prancūzijoje ar Vokietijoje, yra labai pavojinga ir klaidinga, ta mąstysena pateisinti bet kurias diktatoriaus beprotybes tuo, kad jis jokiu būdu negali pralaimėti. Iš tikrųjų nuostata turėtų būti priešinga – jis gali ir turi pralaimėti. Vakarai tiesiog privalo suvokti, kad gina ne Ukrainą, o save, savo visą civilizaciją“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė V. Landsbergis.

Pirmasis atkurtos Lietuvos vadovas viliasi, kad visos Vakarų valstybėms anksčiau ar vėliau suvoks, jog V. Putinas jau negali pasikeisti. Todėl, ragina jis, kalbos su Kremliumi turėtų liautis.

„Kiek galima apsimesti, kad tu nematai ir nesupranti. Su bepročiu kalbos nėra, yra tik klinika arba surištos rankos, tramdomi marškiniai“, – pridūrė jis.

V. Landsbergis: nemanau, kad A. Paleckio „gaujelė“ galėtų sulaukti plačios paramos Lietuvoje

Aukščiausiosios tarybos–Atkuriamojo Seimo pirmininkas V. Landsbergis nemano, kad už šnipinėjimą Rusijai nuteisto Algirdo Paleckio šalininkai galėtų Lietuvoje sulaukti platesnės paramos ir sukelti valstybėje pavojingas riaušes.

„Aš neįsivaizduoju, kad kokio nors A. Paleckio gaujelė galėtų gauti kokią nors didelę ir plačią paramą ir sukelti Lietuvoje pavojingas riaušes. Lietuva tiek patyrė ir tiek turi proto, kad tokiu keliu nenueitų, kad už juos balsuotų rinkimuose“, – „Žinių radijui“ teigė V. Landsbergis.

Pasak profesoriaus, labai svarbu, kad dėl griežtesnės pozicijos Rusijos atžvilgiu apsispręstų ir kitos Vakarų šalys, kuriose proputiniškos nuotaikos gerokai ryškesnės.

„Turi apsispręsti svarbesni dalyviai. Ar apsispręs galutinai Vokietija su visais savo alternatyvomis Vokietijai, kurios yra alternatyvos už V. Putiną, su šrioderizmais, su didžiuliais kyšiais. Jos pakišo savo šalį po energetine priklausomybe šitai pabaisai. O SPD (Vokietijos socialdemokratų partija – ELTA) nepajėgia net apsivalyti – išmesti Gerhardo Šrioderio iš partijos“, – akcentavo jis.

V. Landsbergis pabrėžia, kad V. Putino pergalė šiame jo paties pradėtame kare būtų pasaulinė katastrofa.

„Tai visur yra sudėtingumų. Nežinia, ar Rusijos mergos dar ilgai vaikščios su marškinėliais „Я хочу Путин“, žadėdamos jam prigimdyti kareivėlių, kaip vokietės kadaise žadėjo A. Hitleriui ir A. Hitleris iki paskutinio momento tikėjosi, kad jis vis tiek nugalės“, – akcentavo V. Landsbergis.

„Bet naujas A. Hitleris neturėtų laimėti, tai būtų pasaulinė katastrofa. Bet negalima jo ir palikti, jis jau nepasikeis. Tai vienintelis dalykas – pribaigti“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad A. Paleckio įkurto „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ atstovai liepos pabaigoje vyko vizito į Rusijos Federaciją, kur susitiko su Rusijos valdžios atstovais. Asociacijos lyderė Erika Švenčionienė tikino norinti pralaužti informacinę blokadą ir prašyti bevizio režimo Lietuvos piliečiams į Kaliningrado sritį. Vizito metu buvo keliamos abejonės dėl dabartinės Lietuvos valdžios išrinkimo teisėtumo, kaltino valdančiuosius darant ekonominę žalą, bauginant savo piliečius dėl galimo Rusijos įsiveržimo.

Anksčiau A. Paleckio šalininkai lankėsi Baltarusijoje, kur susitiko su režimo lyderiu Aliaksandru Lukašenka, išreiškė palankumą Minskui.

V. Landsbergis: bėgantys rusai gali tapti ginklu prieš juos priimančias šalis

Nuo mobilizacijos bėgantys rusai gali tapti ginklu prieš juos priimančias šalis, sako pirmasis faktinis Lietuvos vadovas po nepriklausomybės atkūrimo V.Landsbergis.

„Dabar jie bėga, kur prabūti saugesnėje vietoje, bet klausimas, ar tas masinis bėgimas taip pat nėra suplanuotas ir nėra dar vienas bjaurus ginklas – privaryti į kokią nors Gruziją dešimtis, o gal šimtus tūkstančių svetimų žmonių, kurie yra auklėti putinijoje ir nebus jokie Gruzijos patriotai. Juos panaudos kokiems referendumams, balsavimams, kad prašytųsi pagalbos iš dėdės Putino“, – sakė buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas.

Praėjusią savaitę Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui paskelbus dalinę mobilizaciją, šaukiamojo amžiaus rusų migracijos srautai į Sakartvelą beveik padvigubėjo.

Antradienį Sakartvelo vidaus reikalų ministras Vachtangas Gomelauris pareiškė, kad nuo pastaruoju metu į šalį kasdien atvykstančių Rusijos piliečių skaičius pasiekė maždaug 10 tūkst. per parą.

Rusų antplūdis sukėlė nevienareikšmiškus jausmus Sakartvele, kur dar gyvi skaudūs prisiminimai apie 2008 metų Rusijos invaziją. Trečiadienį dėl šio antplūdžio opozicija surengė protesto akciją.

V. Landsbergis ragino Vakarus nereaguoti į V. Putino grasinimus sakydamas, jog tai neturi reikšmės.

„Reikšmę turi tai, ką jie daro“, – kalbėjo buvęs Lietuvos vadovas.

Jis taip pat teigė, kad Lietuva turi pasitikėti pasaulio vadovais, branduolinio karo atveju pasiryžusiais Rusiją „sumalti į miltus“.

Rusiją karą Ukrainoje tęsia jau daugiau nei septynis mėnesius. Praėjusią savaitę komentuodamas tariamus referendumus okupuotose Ukrainos teritorijose, V. Putinas perspėjo, kad Maskva panaudos visas įmanomas priemones „Rusijos suverenitetui“ ginti.

Taip jis leido suprasti, jog Kremlius galėtų panaudoti strateginius branduolinius ginklus, kad atremtų galimus Ukrainos bandymus susigrąžinti teritoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.