G. Nausėda: desperacijos apimtas V. Putino režimas peržengė dar vieną raudoną liniją

Aneksuodamas Ukrainos teritorijas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „peržengė dar vieną raudoną liniją“, tai palaidojo taikaus konflikto sureguliavimo viltis, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-30 17:01

Pasak prezidento, daugiau nei aštuonerius metus „stebime nusikalstamus Rusijos veiksmus prieš Ukrainą“, o daugiau nei pusmetį Maskva vykdo „atvirą, didelio masto karinę agresiją, pareikalavusią dešimčių tūkstančių gyvybių“.

„Šiandien Rusija dar kartą pažeidė tarptautinę teisę ir palaidojo taikaus konflikto sureguliavimo viltis. Šiandien desperacijos apimtas Putino režimas peržengė dar vieną raudoną liniją. Paskelbtas sprendimas aneksuoti Ukrainai priklausančias Chersono , Donecko, Luhansko, ir Zaporižios sritis yra neteisėtas ir niekinis“, – penktadienį išplatintame kreipimesi pareiškė G. Nausėda.

Jis pridūrė, kad Lietuva „niekada ir jokiomis aplinkybėmis nepripažins nei suklastotų vadinamųjų „referendumų“ okupuotose srityse, nei jų rezultatų“, kaip nepripažįsta ir anksčiau įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos.

„Krymas, Chersonas, Zaporižia, Doneckas ir Luhanskas yra Ukraina!“, – pabrėžė prezidentas.

G. Nausėda taip pat teigė, kad „anksčiau ar vėliau Rusija turės už tai sumokėti“.

„Atsakyti reikės ir už Bučą, Irpinę bei Iziumą. Už bėgančių civilių žudynes Kramatorske ir kruviną naujausią ataką prieš humanitarinės pagalbos konvojų Zaporižioje. Ir už branduolinį bei energetinį šantažą taip pat“, – sakė šalies vadovas.

Jis akcentavo, kad Ukraina niekada nepamirš šių nusikaltimų.

„Ir mes, lietuviai, jų nepamiršime. Turime aiškiai suprasti, kad Ukrainoje šiandien sprendžiamas mūsų šalies likimas. Ukrainoje šiandien sprendžiamas visos Europos likimas. Nesustabdę agresoriaus šiandien, rizikuotume ilgainiui prarasti viską, ką per daugiau nei tris dešimtmečius sukūrėme atkakliu kasdieniu darbu“, – tvirtino G. Nausėda.

Anot jo, Lietuva „iki galutinės Ukrainos pergalės“ teiks jai ekonominę, karinę, socialinę ir finansinę paramą, taip pat toliau sieks, kad Rusijai būtų taikomos griežčiausios įmanomos tarptautinės sankcijos.

„Tai yra mažiausia, ką galime padaryti. Šią tamsią valandą, kuri visada būna prieš aušrą, mes tvirtai žinome, kad Ukrainos kova už laisvę yra mūsų kova ir mes ją laimėsime“, – kalbėjo G. Nausėda.

Nepaisant tarptautinės bendruomenės pasmerkimo, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį per ceremoniją Kremliuje aneksavo okupuotas Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios sritis, pasirašydamas sutartis dėl „regiono priėmimo į Rusiją“.

Apie aneksiją paskelbta po praėjusią savaitę prasidėjusių ir antradienį pasibaigusių pseudoreferendumų, per kuriuos keturi rusų okupuoti Ukrainos regionai esą triuškinama persvara nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos.

Šiuos veiksmus pasmerkė Vakarų lyderiai, Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas), reaguodamas į aneksiją, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį sušaukė skubų nacionalinio saugumo tarybos posėdį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.