Naujausi reitingai: D. Kreivį nuskalpavusi tauta baudė politikus, bet rado ir ką paglostyti

Vis didėjančių elektros ir dujų kainų, taip pat neslūgstančios infliacijos išgąsdinti žmonės mano, jog šalies valdžia ne viską padarė, kad palengvintų jų gyvenimą. Tokias nuotaikas atspindi ir rugsėjo 15–24 d. „Vilmorus“ atliktos apklausos rezultatai.

 Vis didėjančių elektros ir dujų kainų, taip pat neslūgstančios infliacijos išgąsdinti žmonės mano, jog šalies valdžia ne viską padarė, kad palengvintų jų gyvenimą. <br> lrytas.lt montažas.
 Vis didėjančių elektros ir dujų kainų, taip pat neslūgstančios infliacijos išgąsdinti žmonės mano, jog šalies valdžia ne viską padarė, kad palengvintų jų gyvenimą. <br> lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 1, 2022, 6:54 AM, atnaujinta Oct 1, 2022, 12:14 PM

Opozicija jau kuris laikas baksnoja energetikos ministrą konservatorių Dainių Kreivį, kad jis parodė bejėgystę energetikos kainų krizės akivaizdoje. Bet šią savaitę Seime surengta interpeliacija ministrui žlugo.

Susitelkusi valdančioji koalicija savo balsais patvirtino, kad D.Kreivys savo pareigas atlieka gerai ir toliau gali turėti ministro portfelį.

Visai kitaip Energetikos ministerijos vadovo veiklą pasvėrė reprezentacinės „Vilmorus“ apklausos dalyviai.

Vos 8,1 proc. apklaustųjų pasakė, kad D.Kreivį vertina palankiai, ir net 61,8 proc. buvo priešingos nuomonės. Per liepos mėnesį atliktą apklausą ministrui teigiamą pažymį parašė 17,3 proc., o nepalankų – 41,1 proc. piliečių.

Šuoliu žemyn taip pat paženklinta Ekonomikos ir inovacijų ministerijai vadovaujančios Laisvės partijos pirmininkės Aušrinės Armonaitės veikla. Opozicija jau grasina ministrei interpeliacija, dalis verslininkų priekaištauja šiai politikei dėl nepakankamų pastangų amortizuojant didėjančias energijos išteklių kainas, šie priekaištai atsispindi ir apklausos rezultatuose.

A.Armonaitė reitingais neturėjo progos džiaugtis ir liepą, kai ją palankiai vertino 15,4 proc., o nepalankiai – 61,3 proc. apklaustųjų. Bet dabar šie skaičiai dar liūdnesni – atitinkamai 11,9 ir 65,9 procento.

Pastaruoju metu neigiamame kontekste neretai linksniuotas aplinkos ministras Simonas Gentvilas irgi sulaukė rinkėjų smūgio. Šį Liberalų sąjūdžiui atstovaujantį politiką palankai įvertino 14,7 proc., o nepalankiai – 50,6 proc. apklaustųjų. Prieš du mėnesius šie skaičiai buvo atitinkamai 18,7 ir 44,1 procento.

Šalies gyventojai nepaglostė ir kritikuojamus ministrus nuolat užstojančios premjerės Ingridos Šimonytės. Vyriausybės vadovę šįkart palankiai įvertino 27,2 proc. (liepą – 30,4), o nepalankiai – 56,1 proc. (liepą – 50,9) apklaustųjų.

Apskritai dauguma ministrų dabar nusipelnė prastesnio įvertinimo nei vasaros viduryje.

Viena išimčių – reitingą tebeauginantis Krašto apsaugos ministerijos vadovas Arvydas Anušauskas, kuris populiariausių politikų rikiuotėje jau šiek tiek labiau atsiplėšė nuo trečioje vietoje esančios socialdemokratų vedlės Vilijos Blinkevičiūtės ir atsilieka tik nuo lyderiaujančio prezidento Gitano Nausėdos.

Tiesa, pasitikėjimas Prezidentūra kaip institucija keliais procentais smuktelėjo.

Blogiau nei anksčiau įvertinta ir Vyriausybės veikla. Ministrų kabinetu pareiškė pasitikintys tik 19,5 proc., o nepasitikintys – 46,9 proc. gyventojų. Prieš du mėnesius šie skaičiai buvo atitinkamai 21,9 ir 43,3 procento.

Žmonių nusivylimą politika bei politikais rodo ir tai, kad vos keturi apklausai pateikti veikėjai gavo daugiau teigiamų įvertinimų nei neigiamų. Be minėtų G.Nausėdos, A.Anušausko ir V.Blinkevičiūtės, taip įvertintas partijos „Laisvė ir teisingmas“ vadovas Remigijus Žemaitaitis.

Beje, gana netikėtai pagerėjo Vilniaus mero R.Šimašiaus reitingas. Gal dėl to, kad baigiantis vasarai mieste buvo nušienautos pievos? O gal dėl to, kad meras šešias savaites atostogavo ir nieko neiškrėtė?

Partijų rikiuotėje didelių permainų neįvyko. Priekyje tebėra socialdemokratai, antroje vietoje – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, trečioje – Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“. Tiesa, pastarosios politinės jėgos populiarumas smuktelėjo, kaip ir jos lyderio Sauliaus Skvernelio.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.