Įvertino ryškėjančią partijų strategiją bandant nurungti V. Matijošaitį: ar pavyks pervilioti kauniečių simpatijas?

Kurį laiką žongliravę net kelių populiarių ministrių pavardėmis, konservatoriai ketvirtadienį galiausiai pranešė Kauno mero rinkimuose keliantys Seimo nario Vytauto Juozapaičio kandidatūrą.

Visvaldas Matijošaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Visvaldas Matijošaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Visvaldas Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Visvaldas Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Mindaugas Jurkynas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mindaugas Jurkynas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Visvaldas Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Visvaldas Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vytautas Juozapaitis.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Juozapaitis.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Visvaldas Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Visvaldas Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vytautas Juozapaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Juozapaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Oct 3, 2022, 7:42 AM

Nepaisant dabartinį Kauno merą Visvaldą Matijošaitį lydinčių skandalų, laikinosios sostinės vadovas ir toliau išlieka itin teigiamai vertinamu politiku mieste – nei anksčiau kandidatu pasiskelbęs Seimo narys, valstietis Aurelijus Veryga, nei V.Juozapaitis, ekspertų manymu, su V.Matijošaičiu kitąmet vykstančiuose savivaldos rinkimuose sėkmingai nepakonkuruos.

Visgi, tai nereiškia, kad nepabandys – naujienų portalo lrytas.lt kalbinti ekspertai įvardija, kokių strategijų imasi politinės partijos, bandydamos perimti kauniečių simpatijas, o taip prognozuoja, kaip atrodys lemiama kova, jeigu V.Matijošaitis vis dėlto nuspręs trečią kartą rinkimuose nebedalyvauti.

Kauniečiai nusisuko nuo konservatorių?

Vytauto Didžiojo universiteto Jean Monnet profesorius Mindaugas Jurkynas svarstė, kad antras Kauno mero rinkimų turas būtų pasiekiamas bet kokiam konservatorių atstovui.

„Kaune konservatoriai pagal vienmandates apygardas atrodo stipriai, tačiau savivaldą jau dvi kadencijas iš eilės valdo V.Matijošaitis – konservatoriai jau prarado šitą postą.

Neabejoju, kad konservatorių atstovas ir V.Matijošaitis bus antrame ture, o po to viskas priklausys nuo koalicijų, kurias jie susidėlios antrame ture, kas ką parems. Bet konservatorių atstovas turi realias galimybes“, – įvertino M.Jurkynas.

Tiesa, dabartinis Kauno meras dar nepaskelbė, ar į šią poziciją kandidatuos trečią kartą. Vertindamas galimą A.Verygos ir V.Juozapaičio kovą antrajame rinkimų ture, politologas taip pat matytų reikšmingą V.Matijošaičio vaidmenį.

„Daug priklausytų nuo to, kurį parems V.Matijošaitis, ir koks bus rinkiminis aktyvumas. Kuo mažesnis rinkiminis aktyvumas, tuo konservatorių rinkėjai būna labiau organizuoti.

Vis dėlto, žinant, kad jie prarado savivaldos valdymą jau pora rinkimų iš eilės, nesu tikras, ar konservatorių rinkėjai yra pro-konservatoriški vietos lygmenyje“, – pastebėjo M.Jurkynas.

Visgi, anot jo, labiausiai tikėtinas scenarijus – dar viena V.Matijošaičio kadencija.

„Jeigu reikėtų lažybų kontoroje lažintis, statyčiau, kad dabartinis Kauno meras dalyvaus rinkimuose“, – teigė M.Jurkynas.

Politologas įsitikinęs, kad kauniečiai rinkimuose labiau vertins V.Matijošaičio komandos padarytus darbus Kaune ir bus linkę užsimerkti prieš merą jau kurį laiką lydinčius skandalus.

„Jo kontroversija yra susijusi su verslu Rusijoje, bet kiek tai bus susieta su vietos veikla – jau kitas klausimas. Manau, kad labiau bus žiūrima į tai, kiek pagerėjo gyvenimas Kauno miesto savivaldybės gyventojams“, – teigė M.Jurkynas.

Strategija aiški

Savo ruožtu komunikacijos ekspertas Mindaugas Lapinskas konservatorių partijos pasirinkimą kelti V.Juozapaitį vertino taip: „Jeigu V.Matijošaitis yra žuvies patiekalas, reikia pasiūlyti kokius nors makaronus“.

„V.Matijošaitis atrodo pakankamai stiprus žaidėjas, ir, ko gero, Kaune kiekvienam kandidatui būtų ne pyragai. Bent iš tų, kurie buvo parodyti, akivaizdu, kad jis turi pusės mylios pranašumą prieš visus likusius.

Dėl to visų likusių kandidatų strategija yra pasiūlyti kažkokią maksimaliai radikalią alternatyvą, maksimaliai radikalų kontrastą nuo V.Matijošaičio.

Bendrame peizaže nematome nei vieno kito „ūkiško“ kandidato. Matome A.Verygą, kuris yra nacionalinio lygio politikas, matome V.Juozapaitį, kuris sako, kad jis veiks tokiomis minkštosiomis priemonėmis – autoritetu, sąžine, šviesa, dar kažkuo.

Matome (Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ kandidatą – aut.past.) G.Labanauską – net nežinau, ką jis siūlė“, – kalbėjo M.Lapinskas.

Kiek anksčiau konsevatorių partijos įvardyti galimi kandidatai į Kauno mero postą – švietimo, sporto ir mokslo ministrė Jurgita Šiugždinienė, finansų ministrė Gintarė Skaistė ir TS-LKD frakcijos Kauno savivaldybės taryboje seniūnas Paulius Lukševičius. Ketvirtadienį jie nusprendė miesto mero posto nesiekti ir paremti V.Juozapaičio kandidatūrą.

Tiesa, praėjusią savaitę paskelbtas ir socialdemokratų partijos kandidatas. Į Kauno mero poziciją kelia socialdemokratai kelia partijos Kauno miesto skyriaus pirmininko Dariaus Razmislevičiaus kandidatūrą.

Merų ir savivaldybių tarybų narių rinkimai Lietuvoje įvyks po kiek daugiau kaip penkių mėnesių – kitų metų kovo 5-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.