Korupcijos byla staiga apsivertė: Generalinė prokuratūra pati sumokės kaltinamajam

Korupcijos byla apsivertė aukštyn kojomis. Kyšininku pripažintą statybos techninį prižiūrėtoją aukštesnės instancijos teismas išteisino ir pareiškė, jog jis buvo reiklus, kad miesto nuotekų tinklai būtų atnaujinti kaip dera.

Teismas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teismas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2022, 5:59 AM, atnaujinta Oct 19, 2022, 1:09 PM

Buvusio „Panevėžio miestprojekto“ direktoriaus Vytauto Sukacko ir jo gynėjo skundus išnagrinėjęs Panevėžio apygardos teismas nusprendė, kad žemesnės instancijos teismas jį kyšininku buvo pripažinęs nepagristai.

Teisėjų kolegija išteisino V.Sukacką dėl kyšininkavimo. Iš Generalinės prokuratūros išteisintajam priteista apie 7 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų.

Pasigedo tvirtų įrodymų

Beveik prieš 2 metus Panevėžio apylinkės teismas už kyšininkavimą V.Sukackui skyrė 27,5 tūkst. eurų baudą.

Taip pat buvo nurodyta iš jo konfiskuoti kaip kyšį gautus 5 tūkst. eurų ir uždrausta 4 metus eiti statybos techninio prižiūrėtojo pareigas.

Tačiau šiai bylai prieš metus pasiekus Panevėžio apygardos teismą viskas pasisuko kita linkme.

Šio teismo teisėjų kolegijos nuomone, be parodymus davusios „Per Aarsleff A/S“ bendrovės filialo vadovės Rūtos Kurlinkienės liudijimo, byloje nėra neginčijamų įrodymų, kad V.Sukackas iš šios liudytojos reikalavo 5 tūkst. eurų kyšio.

Taip pat byloje esantys kriminalinės žvalgybos duomenys patvirtina, kad R.Kurlinkienė ir kiti buvo nepatenkinti V.Sukacko pastabomis, nes dėl to strigo darbai, ir tarėsi, kaip visa tai reikia spręsti.

„Būtent jie tarėsi pasiūlyti kyšį, bet byloje nėra duomenų, kad susitikimo metu V.Sukackas iš R.Kurlinkienės būtų reikalavęs kyšio“, – aiškino teisėja.

Nežino, kodėl buvo teisiamas

V.Sukackas nuo šių metų pradžios savo noru pasitraukė iš „Panevėžio miestprojekto“ direktoriaus pareigų, bet pasiliko dirbti konsultantu.

V.Sukacko teigimu, gavęs teismo vykdomąjį raštą jis kreipėsi į antstolius dėl 7 tūkst. eurų išieškojimo iš Generalinės prokuratūros.

V.Sukackas tikino iki šiol nerandantis aiškaus atsakymo į klausimą, kodėl jis atsidūrė teisiamųjų suole.

Vyras svarstė, kad tiesiog netinkamu laiku atsidūrė netinkamoje vietoje.

Tuo metu Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai tyrė Panevėžio mero Ryčio Račkausko bylą.

V.Sukackas tvirtino nežinantis, kuo jo byla buvo susijusi su R.Račkausku, tačiau keli mero pokalbiai buvo paviešinti teisme.

V.Sukacko byloje liudyti teko ir pačiam merui R.Račkauskui.

Šiurkštus mero humoras

Agentai buvo užfiksavę telefono pokalbį su dabar jau buvusiu „Per Aarsleff A/S“ projektų vadovu Gintaru Jurgėlu, kurio dukra – kartu su Panevėžio meru už piktnaudžiavimą nuteista jo patarėja Gintarė Maskoliūnienė.

Pašnekovai kalbėjo apie nuotekų tinklų remonto projektą, G.Jurgėlas dėstė apie iškilusias problemas, tačiau konkrečios pavardės nebuvo minimos.

Pokalbio metu meras pareiškė, kad V.Sukacką reikia pritrėkšti.

Vėliau komentuodamas šiuos žodžius teisme R.Račkauskas tikino, kad tai buvęs humoras, – susidoroti su V.Sukacku niekas neketino.

Prokurorai teigė, kad prieš ketverius metus V.Sukackas iš „Per Aarsleff A/S“ bendrovės filialo vadovės R.Kurlinkienės pareikalavo 5 tūkst. eurų kyšio. Esą tik jį gavęs jis būtų palaiminęs paviršinių nuotekų tinklų remonto Panevėžyje projektą.

Rodė užuominas?

Iš pradžių darbai vyko normaliai, tačiau po kelių mėnesių prasidėję įmonės ir „Panevėžio miestprojekto“ ginčai dėl techninių dalykų.

Teisme liudijusi R.Kurlinkienė sakė, kad techninę projekto priežiūrą vykdžiusiam V.Sukacko vadovaujamam „Panevėžio miestprojektui“ viskas nuolat kliuvo.

Ji su V.Sukacku susitiko „Panevėžio miestprojekte“. Esą per susitikimą apie kyšį tiesiai nebuvę pasakyta, tik užsiminta aptakiai – vyras ištiesęs delną su išskėstais pirštais, suprask, penki.

Tik vėliau, kai jau gavo elektroniniu paštu atsiųstą nuomos sutartį, moteris suprato, kad reikalaujama 5 tūkst. eurų.

Įmonė iš V.Sukacko žmonos bendrovės būtų priversta už nurodytą sumą pusmečiui išsinuomoti patalpas Panevėžyje, Respublikos gatvėje, nors jai jų visai nereikėjo.

Tačiau, teisėjų kolegijos nuomone, tai, kad V.Sukackas pasiūlė R.Kurlinkienei išsinuomoti patalpas, nėra kyšio reikalavimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.