Politinės korupcijos byla: prokurorui viskas aišku, kitiems liko klausimų

Vilniaus apygardos prokuratūros vadovas Justas Laucius pakeitė dalį kaltinimų garsiojoje politinės korupcijos byloje, tačiau advokatams ir jau išteisintiems šios bylos dalyviams vistiek liko nemažai klausimų.

 Išteisintas E.Masiulis teigė pasijutęs dviprasmiškoje situacijoje. <br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 Išteisintas E.Masiulis teigė pasijutęs dviprasmiškoje situacijoje. <br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2022, 2:43 PM, atnaujinta Oct 24, 2022, 2:46 PM

Advokatas Giedrius Danėlius vis dar bandė išsiaiškinti, kuo iš tiesų kaltinamas jo klientas verslininkas Raimondas Kurlianskis:

„Byla teisme nagrinėjama jau penktus metus, o prokuroras vis dar tikslina kaltinimo aplinkybes“.

Aiškumo pasigedo ir Eligijus Masiulio advokatas Ruslanas Boiko. Patikslintame prokuroro skunde atsisakoma kai kurių kaltinimų verslininkui R.Kurlianskiui, tačiau nepanaikintas nė vienas kaltinimas E.Masiuliui, nors dauguma jų buvo susiję.

Vienas tokių kaltinimų – poveikis tuomečiam politikui Antanui Guogai. Šiame epizode buvo minimos ir R.Kurlianskio, ir E.Masiulio pavardės.

Advokatas prašė dar kartą patikslinti, ar E.Masiulis vis dar kaltinamas tais dalykais, kuriais jau nebekaltinami kiti šios bylos dalyviai.

„Apmaudu, kad skaičiuojant jau septintus metus nuo ikiteisminio tyrimo pradžios, mes vis dar turime prašyti paaiškinti kaltinimus“, – sakė kyšininkavimu kaltintas ir išteisintas buvęs Liberalų sąjūdžio vadovas E.Masiulis.

E.Masiulis teigė, jog susidarė dviprasmiška situacija – vienam išteisintajam pateiktuose kaltinimuose aplinkybės pakeistos, o jo – nepakeistos.

Skaitydamas prokuroro parengtą dokumentą, E.Masiulis pastebėjo, kad ties kitų išteisintųjų pavardėmis pakeistos aplinkybės parašytos kitokiu šriftu, tuo tarpu ties jo pavarde nepasikeitė nei šriftas, nei teksto turinys.

„Aš turiu tiksliai žinoti, kuo esu kaltinamas, ir nuo ko turiu gintis“, – tikslumo pasigedo E.Masiulis.

Prokuroras J.Laucius atsakė, jog apeliaciniame skunde užtenka išvardinti tas aplinkybes, dėl kurių jis ir skundžia nuosprendį Apeliaciniam teismui, todėl kai kurie epizodai jame net nebuvo paminėti.

„Prokuroro skundas buvo rašytas taip, kad jį paėmusiam žmogui iš gatvės būtų aišku, ko šiuo skundu prašoma“ – paaiškino J.Laucius.

Prokuroras dar kartą pažymėjo, jog jis neprašo pakeisti E.Masiuliui pateiktų kaltinimų – jį ir toliau prašoma nuteisti už 106 tūkst. eurų kyšį, gautą degtinės dėžutėje.

„Niekas neturi teisės nurodyti prokurorui, kaip surašyti skundą. Mes jo paprašėme patikslinti, jis geranoriškai tai padarė“, – paaiškino teisėjų kolegijai pirmininkaujantis Albinas Bielskis ir nusprendė pradėti bylos nagrinėjimą.

Šioje byloje kyšininkavimu buvo kaltinti buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis, buvęs šios partijos narys Šarūnas Gustainis ir parlamentaras, Darbo partijos frakcijos narys Vytautas Gapšys.

Buvęs liberalas Gintaras Steponavičius kaltintas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių. Vilniaus apygardos teismas (VAT) visus juos išteisino.

Teismas taip pat išteisino kaip juridinius asmenis kaltintus „MG grupę“, Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją.

VAT nuosprendį apskundė tiek Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras J.Laucius, tiek R.Kurlianskio bei E. Masiulio advokatai, kuriems kilo abejonių dėl kriminalinės žvalgybos veiksmų teisėtumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.