Dėl vizų pacientams – nesutarimai: sanatorijos „Belorus“ vadovas nenori S. Cichanouskajos biuro patikrinimų

Užsienio reikalų ministerija, nekart raginta išspręsti problemą dėl neįgalių vaikų gydymo sanatorijoje „Belorus“, sukurpė raštą, kuris sukiršino ir Lietuvoje jau gyvenančius, ir čia norinčius atvykti baltarusius.

 Lrytas.lt koliažas
 Lrytas.lt koliažas
Druskininkuose įsikūrusi sanatorija „Belorus“ tapo intrigų židiniu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Druskininkuose įsikūrusi sanatorija „Belorus“ tapo intrigų židiniu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniuje veikiantis Baltarusijos opozicijos veikėjos S.Cichanouskajos biuras turėtų palaiminti būsimus sanatorijos pacientus.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniuje veikiantis Baltarusijos opozicijos veikėjos S.Cichanouskajos biuras turėtų palaiminti būsimus sanatorijos pacientus.<br>T.Bauro nuotr.
Užsienio reikalų ministerija<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Užsienio reikalų ministerija<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sanatorija „Belorus“<br>T.Bauro nuotr.
Sanatorija „Belorus“<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 9, 2022, 5:44 AM

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) nusprendė savaip atsikratyti dėl vizų neįgaliems vaikams vis besikreipiančių sanatorijos „Belorus“ ir Druskininkų savivaldybės atstovų.

Viceministras Mantas Adomėnas pasirašė nurodymą, kurio įgyvendinti beveik neįmanoma.

Neįgalių vaikų iš kaimyninės šalies nebesulaukiančiai sanatorijai „Belorus“ užsienio reikalų viceministras pasiūlė sudaryti gydytis Druskininkuose norinčių Baltarusijos piliečių sąrašą ir pateikti jį Vilniuje veikiančiam opozicijos veikėjos Sviatlanos Cichanouskajos biurui, kuris vadinamas ir Baltarusių demokratijos atstovybe.

Tik gavusi šio biuro pritarimą URM toliau svarstytų vizų išdavimo klausimą.

Gali sulaukti baudų

Tačiau S.Cichanouskajos biuro pritarimo sanatorija negaus, nes net neketina į jį kreiptis.

Sanatorijos „Belorus“ vadovas ir vyriausiasis gydytojas Ilja Epifanovas teigė, kad pateikdami sąrašus nevyriausybinei organizacijai jie pažeistų Bendrojo duomenų apsaugos reglamento reikalavimus.

„Pagal įstatymą mes negalime teikti asmens duomenų niekam, išskyrus valstybės institucijas, tačiau URM mus ragina pažeisti Lietuvos įstatymus“, – teigė I.Epifanovas, kuriam toks viceministro nurodymas primena provokaciją.

Jeigu kuris nors Baltarusijos pilietis pateiktų skundą dėl asmens duomenų atskleidimo, sanatorijai grėstų bauda iki 60 tūkst. eurų.

Ragina atskleisti paslaptis

Negana to, sanatorija gauna visų gydytis atvažiuojančių vaikų medicinos korteles, pažymas apie sveikatos būklę, įvairių tyrimų rezultatus. Pagal URM siūlomą procedūrą, kad pacientas patektų į sanatoriją, visą šią informaciją reikėtų pateikti S.Cichanouskajos biurui.

„Tokių duomenų pateikimas svetimiems asmenims ir neaiškioms kontoroms – tai jau medicininės paslapties atskleidimas. Negi URM darbuotojai to nežino?“ – stebėjosi I.Epifanovas.

Užsienio reikalų viceministro pasirašytą raštą su advokatais apsvarstęs sanatorijos vadovas ruošia kreipimąsi į prezidentą ir Vyriausybę. I.Epifanovas neatmetė galimybės kreiptis ir į teismą, nes, jo nuomone, rašte išdėstyti pasiūlymai prieštarauja Lietuvos įstatymams: „Lietuvos įstatymuose numatyta, kad sprendimą dėl vizų išdavimo gali priimti tik Užsienio reikalų ministerija, o ne kokia nors kita institucija, kontora ar biuras.“

Supriešino baltarusius

Baltarusių demokratinė atstovybė Lietuvoje buvo įkurta praėjusių metų liepą. Tuomet tai pažyminčią notą S.Cichanouskajai įteikęs užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pabrėžė, kad tai nėra oficiali diplomatinė atstovybė.

I.Epifanovas stebėjosi, kodėl ministerija, nurodžiusi, kad gavusi S.Cichanouskajos biuro pritarimą svarstytų vizų išdavimo klausimą Baltarusijos piliečiams, to nedaro iš karto, bet skatina jų susipriešinimą ir provokacijas.

Požiūrio į sanatorijos „Belorus“ klientus neslėpė ir S.Cichanouskajos biuro atstovai. Biuro pateiktame atsakyme „Lietuvos rytui“ teigiama, kad sanatorija iki šiol yra kontroliuojama Aliaksandro Lukašenkos režimo, todėl neaišku, kas į ją atvažiuodavo.

„Paprastai tai režimui lojalūs žmonės ir jų šeimų nariai, tarp kurių yra ir palaikančių karo veiksmus“, – tvirtino biuras.

Atrinktų pagal pažiūras

URM prašymą įvertinti į Lietuvą norinčius patekti baltarusius gavę S.Cichanouskajos biuro atstovai teigė turintys galimybių tai padaryti: „Pirmiausia čia neturi patekti Minsko režimui palankūs, karą Ukrainoje palaikantys, represijose dalyvaujantys asmenys ir jų šeimų nariai.“

Tačiau kaip ruošiasi patikrinti, ar savo vaikus į Lietuvą siunčiantys asmenys nėra tokie, biuras nedetalizavo. Jo atstovų teigimu, asmens duomenys būtų saugūs, o prieš kreipiantis dėl vizų bent jau bendras jų įvertinimas būtinas.

Tik vertinti iki šiol nebuvo ko. Kol kas S.Cichanouskajos biuras nėra gavęs nė vieno Baltarusijos piliečio prašymo atvykti gydytis į sanatoriją „Belorus“.

Biuro atstovai svarstė, kad kreiptis į opozicijos lyderės biurą jiems galbūt neleidžia Minsko režimas, tačiau tokios galimybės nenumatė Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

Pagal M.Adomėno pasirašytą raštą, savo vaikus gydyti Druskininkuose norintys Baltarusijos piliečiai patys kreiptis dėl vizų į S.Cichanouskajos biurą negali – tai turi padaryti sanatorija „Belorus“.

Įspėjo apie atleidimą

Jau 76 metus Druskininkuose veikiančioje sanatorijoje „Belorus“ rugsėjį dar gydėsi kelios dešimtys vaikų, kurie turėjo anksčiau išduotas vizas. Vizų Baltarusijos piliečiams, tarp jų ir nepilnamečiams, Lietuva nebeišduoda nuo karo Ukrainoje pradžios.

Šiuo metu besigydančių vaikų iš Baltarusijos nebėra, o sanatorija 60 darbuotojų įteikė pranešimus apie atleidimą. Be darbo gali likti dešimtys pedagogų, medikų, vaikų reabilitacijos specialistų.

„Negalime laikyti personalo be darbo ir mokėti už prastovas, pastaruosius dvejus metus beveik vien tai ir darome“, – sakė sanatorijos direktorius.

Liko tik turistai

„Belorus“, kaip ir kitos sanatorijos, kurį laiką buvo uždaryta dėl pandemijos, po to ji negalėjo veikti dėl Europos Sąjungos pritaikytų sankcijų.

Tuomet sanatorija priklausė Vyriausiajai ūkio valdybai (GHU), kuri yra tiesiogiai pavaldi Baltarusijos prezidento reikalų valdybai.

Šiuo metu sanatorija „Belorus“ priklauso Baltarusijos visuomenės sveikatinimo ir sanatorinio-kurortinio gydymo centrui.

Jai sankcijos nebetaikomos, todėl sveikatinimo bei gydymo paslaugomis naudojasi už tai komercinę kainą mokantys svečiai.

„Iš Lietuvos valstybės mes neprašome nei pinigų, nei privilegijų. Viską turime patys – ir darbuotojų, ir labai gerą materialinę bazę. Vaikų gydymas buvo finansuojamas iš Baltarusijos biudžeto, o mokesčius mokame Lietuvos biudžetui“, – kalbėjo I.Epifanovas.

Mediko teigimu, jei sanatoriją tektų uždaryti, daug nuostolių patirtų ir Druskininkų kurortas, ir šiame regione veikiantis verslas. Sutartis dėl paslaugų ir įvairių prekių tiekimo sanatorija yra sudariusi beveik su šimtu įmonių.

Siūlo kitus pacientus

S.Cichanouskajos biuro atstovų nuomone, sanatorija „Belorus“ Druskininkuose galėtų veikti ir toliau, tačiau joje turėtų gydytis nuo represijų nukentėję Baltarusijos gyventojai, buvę politiniai kaliniai bei jų vaikai.

„Mes norėtume joje matyti žmones, kuriems išties reikalinga pagalba, kurie nukentėjo nuo represijų ir režimo. Sanatorija turi tarnauti žmonėms, o ne valdininkams“, – pabrėžė S.Cichanouskajos atstovė spaudai Ana Krasulina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.