Genocido centras ieško laisvės kovotojų artimųjų ir prašo jų DNR mėginių

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras (LGGRTC) įkūrė ir kaupia žuvusių bei dingusių Lietuvos laisvės kovotojų artimųjų biologinį (DNR) seilių banką.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC).<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC).<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 12, 2022, 10:07 PM

Jame tikimasi sukaupti ne mažiau kaip 30–40 tūkst. DNR mėginių, reikalingų laisvės kovotojų palaikams identifikuoti.

Mėginiai bus saugojami neribotą laiką, pranešė centras.

Jis kreipėsi į laisvės kovotojų artimuosius, kurie neturi informacijos apie artimojo užkasimo ar palaidojimo vietą, pateikti savo DNR mėginį.

Partizanų brolių, seserų, vaikų, vaikaičių, kitų giminaičių prašoma pateikti žuvusio giminaičio vardą, pavardę, slapyvardį (jei turėjo), vietas, kur jis kovojo ar gyveno, giminystės ryšį, taip pat asmeninius kontaktus.

Centras taip pat prašo pranešti apie galimas laisvės kovotojų palaikų užkasimo vietas bei paraginti savo kaimynus, pažįstamus, kurių artimieji – žuvę laisvės kovotojai, nebūti abejingiems ir atsiliepti į kvietimą.

„Atpažinti laisvės kovotojų palaikai bus pagarbiai laidojami valstybės lėšomis arba atiduodami artimiesiems“, – teigiama LGGRTC pranešime.

Partizaninis karas prieš Sovietų Sąjungos okupaciją Lietuvoje vyko 1944–1953 metais. Jame dalyvavo ne mažiau kaip 50 tūkst. žmonių, o visame pasipriešinimo judėjime kaip pogrindžio organizacijų nariai, rėmėjai dalyvavo apie 100 tūkst. Lietuvos gyventojų. Šiame kare žuvo per 20 tūkst. partizanų ir jų rėmėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.