Vyriausybė siūlo nustatyti vienodą tvarką siūlant teisėjus į Europos teismus

Vyriausybė siūlo nustatyti vienodą teisėjų siūlymo ir atrankos tvarką į du europinius teismus – Europos Sąjungos Teisingumo Teismo (ESTT) bei Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT).

Teisėjai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Teisėjai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-23 14:55

Trečiadienį Ministrų kabinetas pritarė šią tvarką reglamentuojančiam įstatymo projektui.

Kaip pranešė Teisingumo ministerija, siūloma, kad kandidatų į ESTT teisėjus ir generalinius advokatus, taip pat EŽTT teisėjus, atranką Vyriausybės nustatyta tvarka vykdytų ministro pirmininko potvarkiu konkrečiai atrankai sudaryta darbo grupė. Taip pat numatoma, kad apie atranką būtų skelbiama viešai.

Darbo grupę sudarytų septyni nariai: Konstitucinio Teismo deleguotasis teisėjas (komisijos pirmininkas), Lietuvos Aukščiausiojo Teismo deleguotasis teisėjas, Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo deleguotasis teisėjas, Teisėjų tarybos deleguotasis teisėjas, Lietuvos advokatūros Advokatų Tarybos deleguotasis atstovas, Seimo kontrolierių įstaigos (Nacionalinės žmogaus teisių institucijos) deleguotasis atstovas, Lietuvos teisininkų draugijos deleguotasis atstovas.

Taip pat ketinama nustatyti atrankos rezultatų pateikimą Vyriausybei. 

Siūloma, kad darbo grupė informuotų teisingumo ministrą apie kandidatus, atitinkančius ESTT teisėjo ar generalinio advokato, taip pat EŽTT teisėjo pareigoms eiti keliamus reikalavimus, tuomet teisingumo ministras apie atrinktus kandidatus informuotų ministrą pirmininką.

Šis, įvertinęs kandidatūras, Vyriausybei pateiktų projektą dėl konkrečių kandidatų, kartu teikime nurodydamas konkrečių kandidatų siūlymo motyvus.

Šiems siūlymams dar turės pritarti Seimas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.