Arūnas Karaliūnas. 2022-ieji Kaune: ar gali būti dar blogiau?

Jeigu kauniečiai manė, kad 2021-ieji buvo keisčiausi metai per pastarąjį pusšimtį metų, jie smarkiai klydo.

„Kaunas'2022“ renginiams didelės įtakos turėjo dvejus metus taikyti judėjimo ribojimai.  <br>M.Patašiaus nuotr.
„Kaunas'2022“ renginiams didelės įtakos turėjo dvejus metus taikyti judėjimo ribojimai.  <br>M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 30, 2022, 7:00 AM

Pandemija griovė žmonių planus ir svajones, ligos šienavo gyvybes, dėl nesibaigiančių apribojimų ir nuomonių skirtumų kasdien didėjo įtampa. Atrodė, blogiau būti jau negali. Paaiškėjo – gali.

Lyg blogas pranašas 2021 metų gruodį Kauną ir visą šalį sukrėtė neregėtas įvykis – naktį į Rotušės aikštę atsliūkinęs vyras padegė pagrindinę miesto Kalėdų eglę.

Policijos pareigūnai įtariamąjį greitai susekė, Kalėdų eglės puošėjams pavyko atkurti žaliaskarės didybę, tačiau nuotaika buvo smarkiai sugadinta.

Kauniečius menkai guodė aplinkybė, kad išpuolį surengė psichikos sutrikimų turintis vyras, kuris turbūt nesuvokė savo elgesio priežasčių.

Jau sausio mėnesį prasidėjo tai, ko Kaunas laukė penkerius metus, – miestas tapo Europos kultūros sostine. Nemuno saloje įvyko „Kaunas 2022“ programos atidarymas, o krantinėje susirinko apie 40 tūkst. smalsuolių, kuriems rūpėjo išvysti pirmąją šiuolaikinio Kauno mito trilogijos dalį „Sukilimas“. Tokios žmonių minios vienoje vietoje kauniečiai seniai neregėjo.

O iškart po atidarymo laukė ir pirmasis netikėtumas – renginiu susidomėjo Kauno policijos pareigūnai, kurie per elektroninę policijos sistemą gavo keturis pranešimus dėl respiratorių nedėvėjimo Kauno mero V.Matijošaičio surengto priėmimo metu.

Tyrėjų taikiklyje atsidūrė pats V.Matijošaitis, Kauno rajono meras V.Makūnas ir net Vyriausybės vadovė I.Šimonytė. Aišku, jokių poveikio priemonių jiems nebuvo pritaikyta, nes kitaip ir negalėjo būti – niekas dar neišmoko gurkšnoti kavos per respiratorių.

Kaunui išties nepasisekė, kad Europos kultūros sostinės titulas atiteko tokiu neįprastu metu. Pandemija ne tik trukdė pasiruošti šiam įvykiui, bet ir gerokai sumenkino kultūros renginiams neabejingų žmonių iš užsienio šalių norą keliauti, mat apribojimų neliko tik vėlyvą pavasarį.

O pavasariui dar neatėjus prasidėjo karas Ukrainoje, kuris skaudžiai smogė ne tik ukrainiečiams, bet ir juos remiantiems aplinkinių šalių gyventojams.

Vos prieš porą metų toks įvykis Europoje atrodė neįmanomas, tačiau Rusija dar kartą įrodė galinti imtis sveiku protu nesuvokiamų veiksmų. Viso to pasekmė – žudomi žmonės, griaunami miestai, sutrikęs maisto produktų tiekimas.

Brangstantys maisto gaminiai ir energijos ištekliai – taip pat yra karo pasekmė. Neramios žinios iš fronto visai netoli Lietuvos be paliovos plaukia jau daugiau kaip dešimt mėnesių, ir visiškai neaišku, kuo tai baigsis.

Barbariškas Rusijos išpuolis Ukrainoje turi ypatingų sąsajų su Kaunu, mat miesto mero V.Matijošaičio šeimos valdoma „Vičiūnų grupė“ ligi šiol valdo žuvies gaminių įmonę Kaliningrado srityje.

Dėl jos V.Matijošaitis prarado gausybę reitingo ir karmos taškų, dalį rėmėjų tiek tarp rinkėjų, tiek šalies valdžios koridoriuose, o įmonė su „Vičiūnų grupės“ logotipu Rusijoje tebestovi dar vis. V.Matijošaičiui reikėjo nemažai pastangų pripažinti, kad ši investicija buvo didelė klaida.

Gerokai lengviau ir paprasčiau jam buvo atvirauti dėl buvusio Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus V.Šiliausko, kuris įtariamas paėmęs didžiausią kyšį Lietuvos istorijoje – 140 tūkst. eurų.

Tąkart V.Matijošaitis viešai rėžė, kad jam gėda dėl tokio bendražygio poelgio, V.Šiliauskas paskubomis buvo atleistas iš pareigų, o visi šios istorijos dalyviai nekantraudami laukia atomazgos.

Ko Kaunui tikėtis 2023-iaisiais? Kalėdų eglė Rotušės aikštėje šiemet nenukentėjo nuo vandalų, ir tai jau neblogai.

Šiek tiek pailsėjusiems po švenčių maratono kauniečiams kovo pradžioje teks rinkti miesto merą ir tarybą. Kad ir kaip baigtųsi šie rinkimai, jie visada įneša šurmulio ir intrigos.

Sporto aistruolių gegužės mėnesį laukia neeilinis įvykis – Eurolygos finalo ketverto kovos „Žalgirio“ arenoje, taip pat keturios šalies nacionalinės futbolo rinktinės kovos atnaujintame Dariaus ir Girėno stadione.

Desertas metų pabaigoje – mokslo centro „Mokslo sala“ atidarymas Nemuno saloje.

Smagių įvykių ir renginių sąrašas jau ryškėja. Svarbiausia, kad jo neužgožtų dideli nemalonumai, kurių pakeisti neturime galių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.