VRK pirmininkė dėl balsų perskaičiavimo Šilutės rajone tragedijos nemato: žmogiškų klaidų pasitaiko

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Jolanta Petkevičienė akcentuoja, kad balsų perskaičiavimas Šilutės rajone yra normali procedūra, nes skirtumas tarp kandidatų, patekusių į antrąjį savivaldybių merų rinkimų turą, buvo mažiau nei 50 balsų.

VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė. <br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė. <br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2023, 4:09 PM

„Dėl Šilutės labai paprasta viskas, kadangi buvo gautas prašymas ir pagal Rinkimų kodeksą skirtumas mažiau nei 50 balsų, tai tiesiog komisija perskaičiavo tuos balsus. Tai yra normali procedūra“, – žurnalistams teigė J. Petkevičienė.

VRK pirmininkė akcentuoja, kad žmogiškų klaidų pasitaiko, todėl, pasak jos, ir yra sudaryta galimybė kreiptis dėl balsų perskaičiavimo.

„Nėra taip, kad aš viena pasiimu ir skaičiuoju. Komisijos pertikrina tuos balsus. Aišku, žmogiškų klaidų (pasitaiko – ELTA), mes visi galime klysti, bet svarbu, kad tai nelemtų galutinių rinkimų rezultatų. Tai todėl tas rinkimų procesas po rinkimų dienos, kuomet surašomi rinkimų protokolai, politinės organizacijos, kandidatai, atstovai prie partijų, stebėtojai, turi teisę pareikšti pretenzijas ir normalia tvarka tos pretenzijos vertinamos. Ir jeigu vėl kažkas nepatiktų, tai tuomet jau įsijungtų VRK“, – pabrėžė VRK pirmininkė.

Visgi, VRK pirmininkė akcentuoja, kad prašymai turi būti motyvuoti, argumentuoti, iš ko galima būtų spręsti, kad balsų skaičiavimo pažeidimai buvo padaryti.

„Tokių prašymų motyvuotų mačiau gal tik kelis“, – teigė J. Petkevičienė.

Suskaičiavus pirmojo merų rinkimų turo rezultatus, Šilutės rajone į antrąjį etapą pateko Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Vytautas Laurinaitis, surinkęs 40,93 proc. balsų, bei socialdemokratas Tomas Budrikis, pelnęs 16,83 proc. balsų. Nuo pastarojo vos penkiais balsais atsiliko konservatorius Ž. Kurlianskas (16,79 proc.).

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė tvirtina, kad, perskaičiavus savivaldos rinkimų balsus Šilutės rajone, konservatorių kandidatas Ž. Kurlianskas turėtų patekti į antrąjį merų rinkimų turą.

ELTA primena, kad kovo 5 d. Lietuvoje įvyko pirmasis savivaldybių tarybų ir merų rinkimų turas. VRK duomenimis, savo balsą šiuose rinkimuose atidavė 48,97 proc. rinkėjų.

Konservatoriai pirmajame rinkimų ture laimėjo du mero postus: Palangos miesto savivaldybėje ir Molėtų rajono savivaldybėje. Į antrąjį rinkimų turą taip pat pateko 11 konservatorių iškeltų kandidatų.

Tuo metu savivaldybių tarybų rinkimuose, partija surinko 16,2 proc. rinkėjų balsų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.