Vyriausybės kanclerė: Nacionalinis krizių valdymo centras veikia 60 procentų

Ketvirtadienį prasidėjus krizių valdymo pratyboms, Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė teigia, kad Lietuvoje šias pratybas koordinuos Nacionalinis krizių valdymo centras, kuris šiuo metu dirba 60 proc. pajėgumu.

Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.<br>Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.
Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.<br>Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-09 07:47

Kaip LRT radijui ketvirtadienį sakė G. Balčytytė, krizių valdymo pratybų metu Lietuva kartu su NATO sąjungininkėmis spręs įvairius imituotų krizių scenarijus.

„Bus suformuoti tam tikri scenarijai, kuriuos šalys narės „pražais“ ir įvertins savo institucinius gebėjimus atliepti vieną ar kitą grėsmingą situaciją. Labai svarbu paminėti, kad šios pratybos nėra lauko pratybos, jos nevyks lauke ar erdvėje, jos vyks prie stalo, stalo pratybos, kai žmonės gaus scenarijus, susijusius su viena ar kita grėsme, ir vertins institucinius pajėgumus, institucinius gebėjimus, kaip atlieptų vieną ar kitą krizę, kokių veiksmų turėtume imtis vienoje ar kitoje situacijoje, kaip bendrausime su sąjungininkais“, – LRT radijui pasakojo Vyriausybės kanclerė.

Pasak G. Balčytytės, Lietuvos krizių valdymo pratybas koordinuos Vyriausybėje įsteigtas Nacionalinis krizių valdymo centras. Ši institucija, anot Vyriausybės kanclerės, koordinuos visų kitų krizių valdymo institucijų veiklą.

Vyriausybės kanclerė pasakojo, kad šiuo metu kitų institucijų krizių valdymo patirtys ir toliau yra perkeliamos į Nacionalinį krizių valdymo centrą.

„Labai ženkliai esame pasistūmėję ir praktiškai centras veikia, sakyčiau, 60 procentų pajėgumu. Artimiausiomis savaitėmis bus jau įrengtos techninės patalpos, kad centras galėtų pradėti tą stebėseną 99 procentų pajėgumu“, – apie centro veiklą pasakojo G. Balčytytė.

ELTA primena, kad Lietuva kartu su kitomis NATO sąjungininkėmis kovo 9–15 d. dalyvaus krizių valdymo pratybose (CMX 2023), kurios skirtos sąjungininkų konsultavimo ir sprendimų priėmimo procedūroms strateginiu politiniu-kariniu lygiu patikrinti.

Pratybose dalyvaus civilinis ir karinis personalas iš sąjungininkių bei Suomijos ir Švedijos sostinių NATO būstinėje ir strateginėse vadavietėse. Suomija ir Švedija šiemet pirmą kartą dalyvaus kaip šalys, turinčios pakviestųjų narių (angl. invitees) statusą. Kaip ir ankstesnėse CMX pratybose, CMX 2023 nedalyvaus dislokuotos pajėgos. Pratybose bus treniruojamasi visapusiškai reaguoti į sudėtingus civilinius-karinius scenarijus hibridinėje aplinkoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.