Po kritikos dėl G. Landsbergio pareiškimų – I. Šimonytės atkirtis: labai dažnai girdėjome patarimų patylėti

Premjerė Ingrida Šimonytė yra įsitikinusi, jog užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio pasisakymai nekenkia susitarimui dėl Vokietijos karių brigados dislokavimo Lietuvoje.

Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Dovilė Šakalienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dovilė Šakalienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dovilė Šakalienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Dovilė Šakalienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 14, 2023, 9:27 AM

„Žinoma, kad ne“, – interviu Eltai sako premjerė, kartu suabejodama G. Landsbergiui kritikos pažėrusios socialdemokratės Dovilės Šakalienės pozicijos racionalumu. „Jos emocijų pliūpsnyje šiek tiek kilo klausimas, kur ji mato Lietuvos interesą“, – sakė politikė.

Premjerė nesureikšmino G. Landsbergio pareikšimo, kad jeigu Vokietija nesilaikys dvišalio susitarimo, Lietuva galėtų ieškoti „tokių partnerių, kurie Lietuvoje galėtų būti su brigada“. Galiausiai paklausta, ar tokie pasisakymai nekelia rizikos pakenkti dvišaliams Lietuvos ir Vokietijos santykiams, premjerė akcentavo ilgalaikę Rusijos grėsmę bei praeityje ne kartą pasigirdusius raginimus Lietuvai patylėti.

„Lietuvos politikoje turbūt daugybę metų sulaukėme patarimų patylėti, pasėdėti, būti žemiau žolės, nes mes esame maži ir negalime savo nuomonės bei savo poreikių kažkaip garsiai įvardinti. Mes tai girdėjome daugiau nei, kad tai buvo racionalu. Dabar klausimas yra labai paprastas: jeigu yra praėjusių metų NATO viršūnių sutarimas, kuris nėra pakeistas... niekas nepaneigė Rusijos klasifikavimo kaip grėsmės“, – sakė premjerė.

„Gal kažkaip grįžkime prie to, kas jau yra konstatuota ir žiūrėkime kaip mes tai įgyvendiname“, – pridūrė Vyriausybės vadovė.

Praėjusios savaitės penktadienį Seime užsienio reikalų ministras žurnalistams tvirtino, kad Vilnius privalo laikytis prezidento Gitano Nausėdos ir Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo pasirašyto komunikato. Visgi, pasak ministro, jeigu Vokietija nesilaikys dvišalio susitarimo, Lietuva galėtų ieškoti „tokių partnerių, kurie Lietuvoje galėtų būti su brigada“.

D. Šakalienės teigimu, vertint Vokietijos ir Lietuvos indėlį ir įsipareigojimų vykdymus, tokie šalies diplomatijos vadovo pareiškimai „sabotuoja vokiečių paramą“ Lietuvai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.