Benamių porą į sodybą Trakų rajone įsileidusi moteris neįsivaizdavo, kad gyvenimas pavirs košmaru

Sutikusi į išpuoselėtą sodybą įsileisti benamius Londone gyvenanti neįgali buvusi pedagogė savo namuose ne tik aptiko sąvartyną, bet ir tapo įtariamąja, o po to 2 metus kentėjo teisėsaugos pareigūnų spaudimą.

Sužinojusi, jog yra apkaltinta, kad sumušė du žmones, neįgali pensininkė E.Mackevičienė iš pradžių tiktai pasijuokė, tačiau juokai netrukus baigėsi.<br>Lrytas.lt koliažas
Sužinojusi, jog yra apkaltinta, kad sumušė du žmones, neįgali pensininkė E.Mackevičienė iš pradžių tiktai pasijuokė, tačiau juokai netrukus baigėsi.<br>Lrytas.lt koliažas
Sužinojusi, jog yra apkaltinta, kad sumušė du žmones, neįgali pensininkė E.Mackevičienė iš pradžių tiktai pasijuokė, tačiau juokai netrukus baigėsi.
Sužinojusi, jog yra apkaltinta, kad sumušė du žmones, neįgali pensininkė E.Mackevičienė iš pradžių tiktai pasijuokė, tačiau juokai netrukus baigėsi.
E.Mackevičienė.
E.Mackevičienė.
Pensininkė pasigailėjo šioje sodyboje leidusi apsigyventi nepažįstamai porai.
Pensininkė pasigailėjo šioje sodyboje leidusi apsigyventi nepažįstamai porai.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 18, 2023, 8:33 PM, atnaujinta Mar 19, 2023, 2:51 PM

Be vežimėlio beveik negalinčiai judėti 73 metų Editai Mackevičienei košmaru virtusios istorijos pradžia tapo skelbimas feisbuke. Moteris parašė, kad priims nemokamai gyventi savo Trakų rajone esančioje sodyboje tvarkingą šeimą, galinčią prižiūrėti namus ir aplinką.

Greitai atsiliepė Gitana ir Arūnas, sutuoktinių pora, kuri laikinai glaudėsi Varėnos rajone. Prieš perduodant raktus ir aprodant valdas su jais susitiko emigrantės duktė.

„Žmonės – nors prie širdies dėk. Ir darbštūs, ir atsakingi. O vyras – tikras auksarankis“, – tokį įspūdį apie sutuoktinius susidarė E.Mackevičienės duktė.

Netrukus po šio pokalbio, 2020 metų pabaigoje, šeima apsigyveno sodyboje.

Naujakuriai Londone gyvenančiai sodybos šeimininkei rašė žinutes ir dėkojo.

„Aš visą gyvenimą būsiu jums dėkinga už tai, kad mus priėmėte gyventi. Mes stengsimės kiek galėdami abu“, – rašė Gitana S.

Paprašė išsikraustyti

2021 metų kovą E.Mackevičienė trumpam grįžo į Lietuvą ir nusprendė pažiūrėti, kaip jos sodyboje įsikūrė sutuoktiniai.

Anksti rytą atvažiavusi ji pamatė klaikų vaizdą – namai nusiaubti, viskas išlaužyta. O laikinieji gyventojai tarpusavyje pešėsi, rėkavo.

„Dužo viskas. Paprašiau, kad išsikraustytų ir daugiau nesirodytų“, – pasakojo E.Mackevičienė.

Tačiau kraustytis porelė nesiruošė.

„Mes tave į Lukiškes uždarysim, o patys čia gyvensim. Ne vieną tokią esam sutvarkę“, – pagrasino Arūnas S. Netrukus Gitana S. paskambino į Bendrąjį pagalbos centrą ir iškvietė policiją.

„Mes pas savininkę gyvenam, ji atėmė iš mūsų dokumentus, visus daiktus užrakino, išmetė mus į gatvę, man labai šalta, aš be striukės, be nieko. Negalime įeiti į vidų, jei lipsim per langus, mentus kaimynai iškvies“, – verkdama guodėsi benamė.

Atvykę pareigūnai į konfliktą nesikišo, tik padėjo iš svetimo namo išvykstančiai porai susikrauti savo daiktus.

Pasiskundė policijai

Nors tuo metu sutuoktiniai daugiau pretenzijų namo šeimininkei nepareiškė, po kelių valandų nuvyko į Varėnos policijos komisariatą ir parašė pareiškimą. Gitana S. tvirtino, kad E.Mackevičienė ją žiauriai sumušė.

„Savininkė mane plūdo necenzūriniais žodžiais ir paėmusi metalinį flakoną pradėjo mane mušti, sudavė ne mažiau nei 10 smūgių į įvairias kūno vietas.

Man dėl tų smūgių labai skaudėjo“, – tyrėjui per apklausą sakė moteris.

Apklaustas jos sutuoktinis taip pat liudijo, kad pensininkė ir jį mušė, spardė.

„Išgirdau žmonos klyksmą. Atbėgau ir pamačiau, kad žmona sėdi ant grindų, o E.Mackevičienė ją tranko metaliniu putų balionėliu. Trenkė, spyrė ir man“, – policijoje pasakojo Arūnas S.

Buvo pareikšti įtarimai

Sužinojusi, jog yra apkaltinta, kad sumušė du žmones, neįgali pensininkė tik pasijuokė, o netrukus išvyko į Londoną, kur gyvena ir gydosi.

„Aš ką tik buvau po operacijos – man buvo implantuotas širdies stimuliatorius. Dar nesugijusios žaizdos dešinėje rankoje, o kairėje – 8 lūžusios vietos. Atliekant operaciją dėl onkologinės ligos buvo pašalinti limfmazgiai.

Aš vos išlaikau arbatos puodelį ir sunkiai atsuku vaistų buteliuką. Kaip aš tokia galėjau sumušti 45 metų sveiką moterį ir jos dvimetrinį vyrą?“ – stebėjosi E.Mackevičienė.

Tačiau juokai greitai baigėsi. Moteriai buvo praneša, kad jai pareikšti įtarimai sumušus Gitaną S.

„Tyčia mušdama Gitaną S., suduodama aerozoliniu balionėliu ne mažiau kaip 10 smūgių į įvairias kūno vietas sukėlė fizinį skausmą ir padarė kraujosruvą“, – teigiama įtarimuose.

Maža to, jau Londone esanti E.Mackevičienė buvo įpareigota Rokiškio psichiatrijos ligoninėje atlikti psichiatrijos ekspertizę, kuri nustatytų, ar nusikaltimo padarymo metu moteris buvo pakaltinama.

Iškart po šio įpareigojimo E.Mackevičienės advokatė Eligija Norkienė ikiteisminį tyrimą kuruojančiam Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorui Gediminui Vilučiui surašė prašymą panaikinti įpareigojimą atlikti psichiatrijos ekspertizę.

Advokatė prie prašymo pridėjo Londono šeimos sveikatos centro pažymą, kad jos ginamoji serga 12 sunkių ligų, tarp jų ir vėžiu.

„Iš medicinos išvados matyti, kad E.Mackevičienė nėra gydoma dėl psichikos sutrikimų ir nėra jokių dokumentų, kad jai reikėtų skirti priverstinio pobūdžio medicinos priemones“, – aiškino teisininkė.

Be to, advokatė pateikė ir dokumentus, įrodančius, kad jos klientei ypač pablogėjo sveikata.

„Dėl blogos sveikatos E.Mackevičienė negali sugrįžti į Lietuvą, ji beveik nevaikšto, sėdi invalido vežimėlyje ir yra gydoma Londone“, – teigė E.Norkienė.

Tačiau šį prašymą prokuroras G.Vilutis atmetė, o Trakų policijos komisariato tyrėja Lina Sabaliauskienė toliau priiminėjo sprendimus, įpareigojančius pensininkę atlikti psichiatrijos ekspertizę.

Pakeitė savo parodymus

Ikiteisminiam tyrimui įsibėgėjus 2021 metų spalį nukentėjusioji Gitana S. netikėtai pakeitė parodymus.

„Nors ir parašiau pareiškimą, prašau jį laikyti nebegaliojančiu ir laikyti, kad aš pareiškimo nerašiau, nes aš pretenzijų E.Mackevičienei neturiu. Jokio civilinio ieškinio aš nereiškiu nei dabar, nei vėliau, nei turtinio, nei neturtinio.

Prašau ikiteisminį tyrimą nutraukti nesant mano pareiškimo ar skundo, ar kitais pagrindais“, – papildomos apklausos metu pareiškė Gitana S.

Teisėsaugininkai nenurimo

Atrodė, kad byla bus nutraukta, bet tyrėja ir prokuroras ikiteisminį tyrimą tik dar labiau įsiūbavo.

Pareigūnai žinojo, kad E.Mackevičienė gyvena Londone, tačiau ankstyvą rytą į jos turimą butą Vilniaus Kalvarijų gatvėje buvo nusiųstas ekipažas sulaikyti ir į policiją atgabenti neįgalią pensininkę.

Su švyturėliais ir sirenomis atlėkę policininkai tik pažadino kaimynus, o iš jų sužinojo tai, kas ir taip buvo žinoma, – moteris gyvena Anglijoje.

Bet teisėsaugininkai nenurimo. Praėjusių metų rugsėjį tyrėja L.Sabaliauskienė priėmė sprendimą paskelbti E.Mackevičienės paiešką.

Ji turėjo būti sulaikyta Anglijoje ir atgabenta į Lietuvą.

„Manau, kad tyrėja su prokuroru susimokė, – žinodami apie kritišką mano sveikatos būklę, kad aš gydausi ir nuolat gyvenu Londone, tikėjosi taip priversti mane prisipažinti įvykdžius nusikaltimą ir atlyginti nukentėjusiajai žalą“, – svarstė E.Mackevičienė.

Nors E.Norkienė surašė daugybę skundų ir prašymų nutraukti ikiteisminį tyrimą, jokie argumentai nepadėjo.

Į advokatės argumentus, jog pati nukentėjusioji prašo nutraukti ikiteisminį tyrimą, prokuroras G.Vilutis atsakė, kad šis prašymas nieko nereiškia ir galioja pirmasis Gitanos S. pareiškimas.

Prokuroras atsisakė nutraukti ikiteisminį tyrimą ir dėl pablogėjusios įtariamosios sveikatos.

Nors buvo pateikta daugybė tai įrodančių dokumentų, pareigūnas juos pavadino abejotinais.

Prašymą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl pablogėjusios sveikatos atmetė ir Vilniaus regiono apylinkės teismo teisėja Ramunė Valiulytė.

Jos tvirtinimu, „E.Mackevičienė turėjo sveikatos problemų, tačiau su jomis gyveno kasdieninį gyvenimą ir galbūt galėjo padaryti nusikaltimą – smurtauti prieš kitą asmenį“.

Prokuroras persigalvojo

Tačiau tuomet netikėtai persigalvojo prokuroras ir ikiteisminį tyrimą nutraukė.

Po dvejų metų tyrimo, kai byla išsipūtė iki 10 tomų, prokuroras G.Vilutis nusprendė, kad E.Mackevičienės padaryta nusikalstama veika mažareikšmė: „Yra pagrindas manyti, kad E.Mackevičienė laikysis įstatymų ir nedarys naujų nusikalstamų veikų. Jos padaryta veika nėra pasiekusi tokio pavojingumo laipsnio, kad būtų pagrįstas baudžiamojo pobūdžio priemonių taikymas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.