VRK atmetė D. Štraupaitės skundą pakartoti rinkimus Visagine

Penktadienį tvirtindama savivaldos rinkimų rezultatus, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) atmetė partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatės Dalios Štraupaitės skundą ir nesutiko pakartoti antrojo mero rinkimų turo Visagine. Tokį sprendimą VRK priėmė 12 balsų dauguma. Viena narys balsuodamas susilaikė.

Dalia Štraupaitė<br>D.Umbraso nuotr.
Dalia Štraupaitė<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2023, 2:20 PM, atnaujinta Apr 5, 2023, 12:14 PM

Po nesėkmingų rinkimų Visagine, D. Štraupaitė nutarė apskųsti balsavimo rezultatus ir reikalauja, kad savivaldybėje būtų pakartotas antrasis rinkimų turas.

VRK posėdyje kalbėjusi buvusi kandidatė tvirtino, kad dėl VRK ir teismų sprendimų išbraukti ją, o vėliau grąžinti į rinkimus, ji neturėjo lygių teisių varžytis dėl miesto merės posto. Be to, politikė akcentavo, kad po jos grąžinimo į rinkimus, VRK svetainėje porą dienų nebuvo atnaujinta informacija, susijusi su kandidatais į Visagino merus – vietoje jos buvo nurodomas trečią vietą pirmajame ture iškovojęs politikas.

„Tik 15 d. po pietų atsirado VRK duomenys, kad vietoje Jevgenijaus Šuklino aš atsirandu biuletenyje“, – VRK posėdyje kalbėjo D. Štraupaitė.

„Kai kas čia sako – čia buvo didelė reklama jums padaryta. Atsiprašau, čia buvo tiek reklama, tiek ir antireklama padaryta, suorganizuota“, – piktinosi politikė.

Tuo metu politikės advokatas Justas Vilys akcentavo, kad rinkimai Visagine nebuvo laisvi, lygūs ir sąžiningi. Teisininko manymu, D. Štraupaitės konkurentas – rinkimus laimėjęs Erlandas Galagaluz – turėjo išskirtines teises įgyti pranašumą prieš partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatę.

„Ar ponas Galaguz įgijo pranašumą dėl to, kad ponia Štraupaitė penkias dienas nedalyvavo – akivaizdu. Kokio lygio (pranašumą – ELTA) – sunku pasakyti“, – kalbėjo advokatas.

„Kaip pasikeistų rinkimų rezultatai, jeigu nebūtų šito pažeidimo – parodys rinkėjai. Mes prašome sudaryti galimybę, kad tą rinkėjai išsakytų ir parodytų savo tikrąją valią ir būtų užtikrintos lygios teisės“, – D. Štraupaitės reikalavimus įgarsino jis.

„Rinkimų rezultatus mes prašome pripažinti negaliojančiais – netvirtinti rinkimų rezultatų ir skelbti pakartotinius rinkimus“, – apibendrino J. Vilys.

VRK narių nuomonės dėl D. Štraupaitės prašymų išsiskyrė – dalis pripažino komisijos darbo trūkumus ir tai, kad VRK sprendimai sukėlė tam tikrą teisinę sumaištį. Visgi, kiti akcentavo, jog skundų Visagine dėl rinkiminių procedūrų nebuvo gauta, todėl pažymėjo, kad komisijos sprendimai negali būti grindžiami tik numanomomis prielaidomis.

Be to, VRK teisininkas Ramūnas Ramanauskas akcentavo, kad laikinas D. Štraupaitės pašalinimas iš rinkimų esminės įtakos rezultatams neturėjo. Tai, pasak jo, įrodo antrojo turo rinkimų rezultatai.

„Nepaistant to, kad VRK sprendimu vos kelias dienas buvo apribota Dalios Štraupaitės teisė dalyvauti rinkimų kovoje, kaip ji teigia, ir tomis dienomis agituoti, šis apribojimas neturėjo esminės įtakos ir rinkėjų aktyvumui“, – pažymėjo specialistas.

Atmetus D. Štraupaitės ir kitų partijų skundus, VRK patvirtino savivaldybių merų ir tarybų rinkimų rezultatus Visagino savivaldybėje.

ELTA primena, kad Panevėžio apygardos teismui patikslinus savo sprendimą politikės byloje dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir nurodžius, kad politikei uždrausta būti renkamai mere, kovo 9 d. VRK pašalino partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovę D. Štraupaitę iš Visagino mero rinkimų, kuriuose ji tuomet jau buvo patekusi į antrą turą.

Tiesa, situacija pasikeitė jau kovo 13 d., kai Apeliacinis teismas panaikino Panevėžio apygardos teismo sprendimo dalį dėl draudimo D. Štraupaitei būti renkamai į merus.

Tą pačią dieną VRK, remdamasi minėtu teismo sprendimu, sugrąžino D. Štraupaitę į rinkimus.

D. Štraupaitė pralaimėjo rinkimus – mero postą Visagine iškovojo LVŽS kandidatas Erland Galaguz.

Visgi, buvusi kandidatė apskundė rezultatus VRK ir siekia, kad Visagine būtų pakartotas antrasis rinkimų turas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.