VRK patvirtino rezultatus Vilniaus rajone: vertins situaciją dėl Šaulių sąjungos veiksmų

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) kandidatui Waldemar Urban pralaimėjus mero rinkimus Vilniaus rajone, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nesutiko su partijos prašymu perskaičiuoti rinkėjų balsus šioje savivaldybėje. Už tokį sprendimą pasisakė 3 VRK nariai, 9 tam prieštaravo.

 Robertas Duchnevičius,Waldemaras Tomaszewskis ir Waldemar Urban.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Robertas Duchnevičius,Waldemaras Tomaszewskis ir Waldemar Urban.<br> Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2023, 4:14 PM

VRK gavo LLRA-KŠS skundą, kuriame buvo nurodyta eilė galimų rinkimų organizavimo ir balsavimo proceso pažeidimų.

„Skunde buvo nurodyti pažeidimai, padaryti Rudaminos rinkiminėje apylinkėje (...). Ten buvo 100 biuletenių, pažymėtų už Urban, priskirti prie kandidato Robert Duchnevič. Taip pat minimas pažeidimas Kyviškių rinkimų apylinkėje (...) – vienas komisijos narys neužantspaudavo 13 biuletenių“, – penktadienį vykusio VRK posėdžio metu sakė komisijos teisininkė Ilona Bondzinskaitė.

„Skunde minima, kad buvo per mažai išankstinių balsavimo vietų, kad nesimatė policininkų, dalyvavo kariškiai, uniformuoti Šaulių sąjungos uniformomis... Traktuoja, kad vyresni žmonės lyg išsigandę apskritai neidavo balsuoti“, – informaciją iš pateikto skundo apibendrino ji.

Visgi, VRK teisininkams įvertinus situacijos aplinkybes, išsiaiškinta, kad Rudaminos rinkiminėje apylinkėje, kaip numato ir teisės aktai, balsai buvo perskaičiuoti tris kartus. Tai padarius, pasak I. Bondzinskaitės, 100 balsų buvo paskirti teisingai – W. Urban naudai. Šis bei kiti LLRA-KŠS įvardinti pažeidimai įvertinti kaip žmogiškoji savivaldybės ir apylinkių komisijų klaida.

Nors įvertinus šias aplinkybes, VRK narių gretose atsirado siūlymų tenkinti LLRA-KŠS skundą ir perskaičiuoti Vilniaus rajono rinkėjų balsus, visgi, komisija balsavimu nusprendė priešingai.

„Mano vertinimu, nėra jokių teisinių pagrindų, kuriais remiantis būtų galima perskaičiuoti Vilniaus rajono savivaldybės rinkėjų balsus. Tokius skundus aš vertinu kaip pralaimėtų balsų paiešką, nesugebėjimą susitaikyti su pralaimėjimu“, – posėdžio metu kalbėjo VRK narė Jolita Baušytė.

Situaciją dėl Šaulių sąjungos savanorių analizuos toliau

Visgi, LLRA-KŠS atstovai skunde kėlė klausimus ir dėl Lietuvos šaulių sąjungos savanorių bei veiklos prie rinkiminių apylinkių. Politinės jėgos atstovai ne kartą akcentavo, jog šauliai trukdė vykti rinkimams sklandžiai, o jų buvimas, anot LLRA-KŠS, baugino rinkėjus ir sutrukdė jiems atlikti pilietinę pareigą.

VRK narys Šarūnas Liekis ragino komisiją atidžiai išsiaiškinti šio įvykio aplinkybes ir patikrinti, ar gandų lygmenyje plintančios istorijos išties vyko.

„Sąlygos, kokiomis Šaulių sąjunga gali pasirodyti kaip policijos rėmėjai, yra labai aiškiai apibrėžtos Šaulių sąjungos įstatyme. Dabar tai turi būti Generalinio Komisaro prašymu, remiantis bendradarbiavimo sutartimi. Dabar gandai buvo tokie – dalinosi medžiaga apie tai, kad kai kurių partijų atstovai vos ne instruktavo tuos šaulius, ką jie ten turi daryti. Tai gandai – mums reikia pasitikrinti ir mes turime sužinoti, kokiu pagrindu jie ten atsidūrė“, – kalbėjo VRK atstovas.

„Jėgos struktūrų bandymas naudoti aplink rinkimus, būti apylinkėse arba prie apylinkių – tai netoleruotina. Ir keista, kad mes iki šiol negavome jokio atsakymo nei iš Šaulių sąjungos, nei iš policijos komisariato“, – pažymėjo Š. Liekis.

Visgi, kiti VRK nariai tvirtino nesusidūrę su netinkamu ar kaip nors rinkėjus atbaidžiusiu šaulių elgesiu.

„Man iš šono žiūrint nepasirodė kažkas tai baisaus su tais šauliais. Bet iš tikrųjų Šaulių sąjunga patikslins, kaip ten iš tikrųjų buvo“, – tvirtino komisijos narys Martynas Čerkauskas.

Tuo metu VRK teisės ir tyrimų skyriaus vedėjas Rokas Stabingis pastebėjo, kad Šaulių sąjunga dalyvavo rinkimuose ir kovo 5 d. Tačiau, pasak jo, tuo metu jokių skundų dėl savanorių veiklos VRK nesulaukė,

„Mūsų žiniomis, šauliai dalyvavo ir pirmame ture. Tačiau jokių skundų nei iš rinkėjų, nei iš apylinkių mes nesame gavę dėl tų šaulių dalyvavimo“, – kalbėjo R. Stabingis.

„Šitą situaciją tikrai pasiaiškinsime. Tik tiek, kad VRK savo kompetencijos ribose (veiks – ELTA), nes vertinti policijos darbą ar Šaulių sąjungos darbą – tikrai nevertinsime“, – diskusiją apibendrino VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė.

ELTA primena, kad pirmadienio rytą kalbėdamas žurnalistams LLRA-KŠS lyderis Waldemar Tomaszewski tvirtino, kad rinkimų Vilniaus rajone, kur partijos kandidatui Waldemarui Urban nepavyko išplėšti pergalės, jis negali vadinti laisvais.

Politikas išdėstė eilę rinkimų pažeidimų, kuriuos, pasak jo, užfiksavo jo partiečiai. Jis teigė, kad Rudaminos rinkimų apylinkėje dirbusi komisija paslėpė 100 balsavimo biuletenių, kurie būtų esmingai pakeitę rinkimų rezultatus.

Be to, W. Tomaszewski pabrėžė, kad balsavimo procesus trikdė rinkimus stebėję savanoriai, dėl ko, anot jo, dalis rinkėjų negalėjo išreikšti savo valios.

Antro turo savivaldos rinkimus Vilniaus rajone sensacingai laimėjo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) kandidatas R. Duchnevič. VRK duomenimis, R. Duchnevič surinko 50,2 proc. balsų., o jo oponentas LLRA-KŠS atstovas W. Urban – 49,07 proc. balsų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.