Į Seimą iškviesta VRK pirmininkė J. Petkevičienė pranešė apie atsistatydinimą iš pareigų

Savivaldybių merų ir tarybų rinkimų metu kilus teisiniam chaosui dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimų, Seimo opozicija antradienį į posėdį atsakyti į klausimus išsikvietė VRK pirmininkę Jolantą Petkevičienę. Po atsakymų J.Petkevičienė pranešė atsistatydinanti iš VRK pirmininkės pareigų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkės Jolantos Petkevičienės atsakymai į Seimo narių iš anksto raštu pateiktus klausimus.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkės Jolantos Petkevičienės atsakymai į Seimo narių iš anksto raštu pateiktus klausimus.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Seimo posėdis.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Seimo posėdis.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Jolanta Petkevičienė.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Jolanta Petkevičienė.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Jolanta Petkevičienė<br>T.Bauro nuotr.
Jolanta Petkevičienė<br>T.Bauro nuotr.
K.Tubis.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
K.Tubis.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
K.Tubis.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
K.Tubis.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Jolanta Petkevičienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jolanta Petkevičienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 28, 2023, 2:14 PM, atnaujinta Mar 28, 2023, 2:57 PM

„Pareiškiu, kad atsistatydinu iš VRK pirmininko pareigų“, – po atsakymų paskelbė J.Petkevičienė ir atsiprašė Seimo pirmininkės, kad pirma neaptarė šio klausimo už uždarų durų.

„Matyt, suprasite, nes šiais laikais bet koks skambutis, bet koks atėjimas už uždarų durų gali būti įvairiai interpretuojamas, retransliuojamas, aptarinėjamas“, – paaiškino ji.

Kritikos VRK sulaukė dėl merų rinkimų Anykščių ir Visagino savivaldybėse, kai į antrą turą patekę kandidatai buvo pašalinti iš rinkimų, o vėliau į juos grąžinti.

Seimo noriai taip pat norėjo išsiaiškinti, kodėl VRK neregistravo beveik pusę tūkstančio kandidatų, netinkamai užpildžiusių savo biografijų ir kitų pareiškinių dokumentų. Kelti klausimai dėl asmeninės VRK vadovės J.Petkevičienės atsakomybės, pasiruošimo 2024 metų Prezidento, Europos Parlamento bei Seimo rinkimams, VRK veiklos finansavimo.

Turėjo klausimų

Pirmiausiai Seimo opozicijos nariai norėjo sužinoti, kodėl VRK neregistravo dalies asmenų kandidatais 2023 m. savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose dėl to, kad pastarieji, VRK vertinimu, tinkamai neužpildė anketų – pavyzdžiui, nepateikė nuotraukos ar biografijos. Politikai pastebėjo, kad teismas vėliau įpareigojo VRK persvarstyti klausimą dėl kandidatų neregistravimo, suteikiant galimybę siekiantiems kandidatuoti pataisyti anketinius duomenis.

Seimo nariai klausė, kodėl VRK neužtikrino tinkamo elektroninės sistemos, kurioje siekiantys kandidatuoti rinkimuose asmenys pateikinėjo savo duomenis, veikimo taip, kad pati sistema asmenis įspėtų apie jų pateiktos informacijos trūkumus.

Iš parlamento tribūnos į Seimo narių klausimus atsakinėjusi J.Petkevičienė pabrėžė, kad kaip pareiškiniai dokumentai turi būti pildomi ir teikiami, buvo aiškiai nurodyta VRK tinklalapyje, o su informacija kandidatai turėjo ne tik galimybę, bet ir pareigą susipažinti.

„Taip, deja, VRK neregistravo dalies kandidatų dėl nepateiktų nuotraukų ir / ar biografijų, keli kandidatai buvo neregistruoti dėl nepateiktų turto ir privačių interesų deklaracijų. Rinkimų kodekse aiškiai pasakyta, kad su pareiškiniais dokumentais turi būti pateikta kandidato nuotrauka.

Taigi VRK priėmė sprendimą neregistruoti tų kandidatų, kurie vietoj nuotraukos, sistemoje prikabino paveikslėlių, kaktusus, gėles, automobilius ir panašiai“, – kalbėjo J.Petkevičienė.

„Negalvojome, kad bus tokių kandidatų, kurie tokiu būdu apeidinės, nenorės rinkėjams pateikti jokio savo biografijos fakto ir iš karto paspaus varnelę „biografiją pildyti baigiau“, nors biografijos net nebuvo pradėję pildyti“, – pridūrė ji.

Taigi, anot jos, informacinė sistema liko kalčiausia, nes tarsi neleistinai leido kandidatams pameluoti. J.Petkevičienė pabrėžė, kad VRK turėjo pareigą laikytis Rinkimų kodekso, todėl dalies kandidatų ir neregistravo.

„Kadangi kandidatai apskundė VRK sprendimą neregistruoti tokių kandidatų, gavusi teismo poziciją VRK jos laikėsi ir laikysis ateityje, taip pat siūlys numatyti terminą trūkumų ištaisymui Rinkimų kodekse, kad tvarka daugiau tokių klausimų nekeltų“, – nurodė komisijos pirmininkė.

J.Petkevičienė taip pat nurodė, kad VRK mato būtinybę keisti Rinkimų kodekso nuostatas, numatant atskirus terminus ne tik pareiškinių dokumentų pateikimui, bet ir jų tikrinimui ir trūkumų šalinimui.

Paaiškino sprendimus dėl Anykščių ir Visagino

J.Petkevičienė pakomentavo ir mero rinkimus Anykščių ir Visagino savivaldybėse, kai į antrą turą patekę kandidatai buvo pašalinti iš rinkimų, o vėliau į juos grąžinti.

„Vyriausiasis administracinis teismas išaiškino, kad VRK nėra kompetetinga pasisakyti baudžiamųjų nuosprendžių vykdymo klausimais. Šie klausimai nėra sureguliuoti ir Rinkimų kodekse bei kituose teisės aktuose, todėl VRK nebuvo aišku, kokia tvarka tie klausimai turi būti sprendžiami. Komisija yra kolegiali institucija – dėl šių procedūrų buvo daug diskutuojama su visais kolegomis, buvo aiškinamasi, kokiu būdu VRK vykdyti įsiteisėjusius teismo nuosprendžius.

Todėl šis procesas užtruko – nebuvo aiškaus teisinio reglamentavimo. Šiuo metu visiems gali atrodyti, kad dabar viskas labai aišku, tačiau tuo momentu to aiškumo tikrai nebuvo. Nebuvo ir teismų išaiškinimo“, – kalbėjo J.Petkevičienė.

VRK pirmininkė pažymėjo, kad ir po teismų sprendimų, teisinio reguliavimo šioje srityje nėra, Rinkimų kodekse nėra jokių normų, nukreipiančių į teismų sprendimų vykdymą baudžiamosiose bylose.

„VRK spręsdama klausimus dėl kandidatų pašalinimo vadovavusi įsiteisėjusiais teismų nuosprendžiais baudžiamosiose bylose ir VRK prašymu gautais teismų papildomais išaiškinimais. VRK sprendimai panaikinti kandidatų registravimą buvo argumentuoti ir motyvuoti“, – nurodė ji.

Kas įvyko?

Panevėžio apygardos teismui vasarį nusprendus, kad kandidatas į mero postą, valstietis Kęstutis Tubis yra kaltas dėl prekybos poveikiu ir jam uždrausta ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje, kovo 7 d. VRK, remdamasi minėtu teismo sprendimu, pašalino politiką iš rinkimų, kuriuose jis jau buvo patekęs į antrą turą.

Šis sprendimas buvo apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Teismas panaikino VRK sprendimą šalinti K.Tubį iš rinkimų, komisija politiką sugrąžino į kovą dėl Anykščių rajono mero pozicijos. Sekmadienį, suskaičiavus rezultatus, rinkimus Anykščiuose laimėjo valstietis K.Tubis.

Į panašią situaciją buvo patekusi ir Visagine į meres antrajame ture kandidatavusi, tačiau rinkimus pralaimėjusi Dalia Štraupaitė. Panevėžio apygardos teismui patikslinus savo sprendimą politikės byloje dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir nurodžius, kad politikei uždrausta būti renkamai mere, kovo 9 d. VRK pašalino partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovę D.Štraupaitę iš Visagino mero rinkimų, kuriuose ji tuomet jau buvo patekusi į antrą turą.

Tačiau situacija pasikeitė jau kovo 13 d., kai Apeliacinis teismas panaikino Panevėžio apygardos teismo sprendimo dalį dėl draudimo D. Štraupaitei būti renkamai į merus. Tą pačią dieną VRK, remdamasi minėtu teismo sprendimu, sugrąžino D. Štraupaitę į rinkimus.

D.Štraupaitė pralaimėjo rinkimus – mero postą Visagine iškovojo LVŽS kandidatas Erland Galaguz. Visgi, buvusi kandidatė apskundė rezultatus VRK ir siekia, kad Visagine būtų pakartotas antrasis rinkimų turas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.