Rinkimų stebėtojai negalės fotografuoti ir filmuoti rinkėjų be jų sutikimo

Seimas atmetė siūlymą leisti rinkimų stebėtojams esant būtinybei fotografuoti, daryti vaizdo ir garso įrašus neprašant asmenų sutikimo.

Rinkimai.<br>T.Bauro nuotr.
Rinkimai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2023, 10:26 PM

Tai numatančias Rinkimų kodekso pataisas ketvirtadienį Seimui pateikęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Gintautas Kindurys siekė užtikrinti, kad pažeidimas būtų užfiksuotas, o rinkimai taptų skaidresni.

Parlamentaras siūlė įteisinti, kad rinkimų stebėtojams būtų leista „fotografuoti, daryti vaizdo ir garso įrašus, užtikrinant asmens duomenų apsaugą ir nepažeidžiant teisės į slaptą balsavimą“.

Seimo nario konservatoriaus Andriaus Vyšniausko vertinimu, idėja tikrai nebloga, bet su ta idėja gali būti ir blogų dalykų, pvz. kai stovi stebėtojas ir filmuoja ateinančius balsuoti, gal ir viešai transliuoja.

„Kameros buvimas balsavimo vietoje gali būti vertinamas kaip tam tikra spaudimo priemonė. Man atrodo, kad su gera intencija mes galime padaryti daug negerų dalykų“,– svarstė A. Vyšniauskas.

Parlamentaras konservatorius Vilius Semeška pastebėjo, kad stebėtojai, kurie filmuotų, galėtų turėti tam tikrą kontrolę, pvz. kiek rinkėjų atvyko balsuoti.

Abejonių dėl filmavimo balsuojančių namuose turėjo Mišrios Seimo narių grupės seniūno pavaduotoja Rita Tamašunienė.

„Namuose balsuoja senyvo amžiaus žmonės, neįgalieji. Kai į namus atvyksta būrys žmonių, kurie dažniausia tarpusavyje konfliktuoja, situacija ne visada būna rami. O dabar jūs siūlote tuos žmones dar filmuoti. Ar nepabloginsime situacijos, ar užtikrinsime demokratijos principą?“,– svarstė R. Tamašunienė.

Seimo narė „darbietė“ Ieva Kačinskaitė– Urbonienė turėjo pastabų projektui, tačiau pradėti diskusiją, kaip fiksuoti pažeidimus, jos nuomone, yra būtina.

Parlamentarai nesiryžo suteikti daugiau įgaliojimų stebėtojams. G. Kindurio pateiktoms Rinkimų kodekso pataisoms nepritarta po pateikimo ir jos buvo atmestos.

Šiuo metu Rinkimų kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo konstituciniame įstatyme yra nurodyta, kad rinkimų stebėtojai turi teisę fotografuoti, daryti vaizdo ir garso įrašus, užtikrinant asmens duomenų apsaugą ir gavus asmenų sutikimą bei nepažeidžiant teisės į slaptą balsavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.